Patronlar, Sezer'den ücret pazarlığında yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Patronlar, Sezerden ücret pazarlığında yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret eden TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ve TİSK Başkanı Refik Baydur, Sezer'e toplu iş sözleşmeleri konusunda bilgi vererek, ücret pazarlığında enflasyon hedeflerine sadık kalınması konusunda yardım istediler.

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e Türkiye'nin en önemli sorununun istihdam olduğunu belirttiklerini, Cumhurbaşkanı'nın da kendilerine aynen katıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün TİSK Başkanı Refik Baydur ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerini kabul ederek bir süre görüştü. İşverenler, ziyarette Sezer'e toplu iş sözleşmelerini anlatarak, ücret pazarlığında enflasyon hedeflerine sadık kalınması konusunda yardım istediler.

Baydur, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Sezer'e bir dosya halinde TİSK'in görüşlerini sunduklarını bildirdi. Görüşmede ayrıca, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in yasalaşmasının en büyük arzuları olduğunu anlattığını ifade eden Baydur, işsizliğin de Türkiye'nin en büyük sorunu olduğunu bildirdiklerini kaydetti.

Kabulde, işsizlik sorunu nedeniyle toplu sözleşme düzeninin bir bareme bağlanması, üretim ve hizmetlerdeki fiyatların da belirlenen enflasyon hedefini aşmaması gerektiğini ifade ettiklerini vurgulayan Baydur, ‘‘Toplu sözleşmeler gelecek enflasyona göre ayarlanmalı. Ancak, sınır aşılırsa aradaki fark da verilmeli’’ dedi.

Baydur, yatırımlara destek verilmesi ve yatırımları harekete geçirecek düzenlemelere ağırlık verilmesi gerektiğini anlattıklarını da belirtti.

Bu arada TİSK'in Sezer'e sunduğu ‘‘TİSK Görüşü’’ başlıklı çalışmada, 57. hükümet tarafından enflasyonu tek haneli düzeye indirme doğrultusunda sergilenen tavır ile uygulamaya konulan istikrar programının isabetli ve gerçekçi bulunduğu ve TİSK tarafından desteklendiği belirtildi.

Ancak, istikrar programı hazırlık aşamasında Ekonomik ve Sosyal Konsey'in toplantıya davet edilerek mutabakatının ve desteğinin alınmamasının ciddi bir eksiklik teşkil ettiği de vurgulanan TİSK'in görüşünde, ‘‘Özel sektör toplu iş sözleşmelerinin yoğunlukta olduğu bugünlerde, bunun eksikliği giderek daha fazla hissedilmektedir’’ denildi.

Özel kesim toplu iş sözleşmelerinin ekonominin rekabet gücünü ve istihdamı gözeten yapıda barış içinde yenilenmesi isteğine de yer verilen TİSK görüşünde bu konuda şöyle denildi: ‘‘Toplu iş özleşmelerinin, reel sektörün uluslararası rekabet gücünü gözetecek, işletmelerin üretime sağlıklı koşullarda devamına zemin hazırlayacak, iş barışının korunmasını sağlayacak, aşırı ücret artışları nedeniyle işletmelerin yoğun işten çıkarmalara mecbur bırakılmasının önüne geçecek ölçüde ve tarzda akdedilmesi büyük önem taşımaktadır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!