Patentler bankalara ‘teminat’ olarak gösterilebilecek

Güncelleme Tarihi:

Patentler bankalara ‘teminat’ olarak gösterilebilecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2013 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, işletmelerin, patentlerini bankalar nezdinde aynı gayrimenkul gibi teminat olarak gösterebilecekleri bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Buluşlar artık ticari bir meta olarak alınıp satılabilecek” dedi.

Haberin Devamı

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Bakan Nihat Ergün, Türkiye’de işletmelerin patentlerini bankalar nezdinde teminat olarak gösterebilmesinin yolunu açacak düzenleme için çalışma başlattıklarını bildirdi. Patent başvuru sayısındaki artışla kullanımındaki farklılaşmanın Türkiye’de patent piyasası oluşturacağını belirten Ergün, “Bu gelişmelerin nihai neticesi olarak ‘Patent Borsası’ şeklinde tanımlayabileceğimiz bir yapıyı tesis edeceğiz” dedi.

Bu konuda dünyadaki başarılı uygulamaları incelediklerini söyleyen Ergün, Bakanlık olarak Türkiye’nin patent alanındaki potansiyelini ticari değere dönüştürebilmek için TBMM’ye sunulan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla birlikte en uygun modeli hayata geçirileceğini, patentlerle finans sektörü arasında güçlü bir bağ oluşturulacağını kaydetti.

Haberin Devamı

NAKDE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Buluşların ticari meta olarak alınıp satılmasıyla birlikte patentlerin, Türkiye’deki işletmelerin yönetim stratejilerinin en önemli araçlarından biri haline geleceğini belirten Ergün şöyle konuştu: “Buluşların ticari bir meta olarak alınıp satılacağı yeni yapıyla birlikte, patentler, ülkemizdeki işletmelerin yönetim stratejilerinin en önemli araçlarından biri haline gelecektir. İşletmelerin maddi olmayan duran varlıkları arasında yer alan patentlerin çok daha kolay bir şekilde nakde dönüştürüleceği bu mekanizmayı hayata geçirdiğimizde bu varlıklar, işletmeler açısından duran varlıklar olmaktan çıkacak, cari varlıklara dönüşecekler. İşletmeler patentlerini bankalar nezdinde teminat olarak gösterebilecekler. Bu sayede işletmelerimizin kullanabilecekleri kredi hacminde önemli bir artış meydana gelecek ve patentlerin stratejik olarak kullanımı farklı boyutlara taşınacaktır. “

BULUŞÇU VE SANAYİCİ

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısıyla, üniversitelerdeki potansiyeli harekete geçirecek ve Türkiye’deki buluş ve patent üretimini hızlandıracak düzenlemelerin yanı sıra, patentlerin ticarileştirilerek sanayiye ve ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler de öngördüklerini aktaran Ergün, bu kapsamda Bakanlığa bağlı Türk Patent Enstitüsü bünyesinde Yenilik ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı adı altında yeni bir birim oluşturduklarını söyledi. Ergün şöyle devam etti: “Sınai mülkiyet haklarının ticarileşmesi ile ilgili olarak farklı türde teşvik mekanizmaları tasarladık. Buluşçuyu ve sanayiciyi bir araya getirecek bir ara yüz olarak Teknoloji Transfer Platformu tasarladık ve bu platformu kısa bir süre içerisinde uygulamaya koyacağız.”

Haberin Devamı

Türkiye, Avrupa  birincisi oldu

Fikri ürünlerden elde edilen lisans gelirlerinin yıllık 250 milyar dolarlar seviyesine ulaştığını açıklayan Nihat Ergün, 2013’ün ilk 2 ayında yerli patent başvurularında yüzde 35, tasarım başvurularında ise yüzde 20’lik bir artış söz konusu olduğunu ifade etti. Ergün şunları söyledi: “ Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından geçtiğimiz aylarda yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri raporunda Türkiye’nin sınai mülkiyet alanındaki başarısı özellikle vurgulanmıştır. Bu rapora göre Türkiye, Avrupa’da patent başvurularında sekizinci, marka başvurularında birinci, tasarım başvurularında ise ikinci sırada yer almaktadır.”

Haberin Devamı

12 yılda 50 bin patent başvurusu

2000 yılında 731 olan patent ve faydalı model başvurularının yıllara göre artışı şöyle: “2001 yılında 968, 2002’de 1328, 2003’te 1696, 2004’te 2 bin 164, 2005’te 2 bin 831, 2006’da 3 bin 514, 2007’de 4 bin 810, 2008’de 5 bin 217, 2009’da 5 bin 430, 2010’da 6 bin 244, 2011’de 7 bin 262, 2012’de ise 8 bin 268 olmak üzere toplam 50 bin 463.”

Faydalı model

Patent: Başvuruların 3 bin 353’ü firmalar, 2 bin 111’i kişiler tarafından yapıldı.

Faydalı Model: Bu alandaki başvuranların da 11 bin 400’ü firmalara, 6 bin 675’i de kişilere ait oldu.

‘Oğlum Bak Git’ o marka benim

PÜSKEVİT, Panpiş, One Minute’un ardından özellikle sosyal medyada büyük ses getiren ‘Oğlum bak git’ söylemi için 2012 yılında 5 adet marka patent başvurusu yapıldı. Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE), fenomen haline gelen ‘Oğlum bak git’ ismi için, koruyucu amaçlı iç-dış giyimden biyomedikal iklimlendirme sistemine, tütüm mamüllerinden çikolataya kadar pek çok farklı alanda yapılan başvurular dikkat çekiyor. Sosyal medyada ve halk arasında popüler hale gelen sözleri ise TPE’ye başvuran ‘marka avcıları’ istedikleri ismi tescil ettirmek için büyük mücadele veriyor ancak alınan başvurulan hala değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

İŞTE O 5 BAŞVURU

* ‘Oğlum Bak Git’ ibaresi 2012 yılı içinde gelen 5 marka tescil başvurusundan ilki Motec Biyomedikal ve İklimlendirme Sistemleri şirketine ait. Şirket, eğitim ve öğretim hizmetleri, sempozyum, konferans, kongre ve seminer düzenleme ve idare hizmetleri kapsayan bir dizi faaliyet için başvuruda bulundu.

* Bir diğer başvuru ise Tekin Akgül adına, koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden üretilen iç-dış giysi ve çorap emtialarını kapsayan 25’inci sınıfta yapıldı.

* Akdoğan Elektronik Plastik Metal Sanayi şirketi de, tütün ve tütün mamulleri, tütün içenlere mahsus pipo, puro ve sigara ağızlıkları, küllükler, tütün kutuları, sigara sarmak için cep aleti, sigara kağıdı, nargile, çakmaktaşı, çakmak ve kibrit gibi malzemeler için ‘Oğlum Bak Git’ adını tescil ettirmek için başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

* Selçuk Kahraman isimli bir şahıs, 25, 34 ve 41’inci sınıflar için başvuruda bulundu.

* Özbilge Gıda Plastik Ambalaj Pazarlama Dağıtım ve Ticaret Şirketi de kahve, kakao, kahve veya kakao esaslı içecek, makarna, mantı, erişte, pastacılık ve fırıncılık mamulleri, tatlı, bal, arı sütü, maya, kabartma tozu, un, irmik, nişasta, şekerleme, çikolata, bisküviler, kraker, gofret, sakız, dondurma, yenilebilir buz, tuz, hububat mamulleri, pekmez emtialarını kapsayan 30’uncu sınıfta başvuruda bulundu.

mozgenc@hurriyet.com.tr.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!