Pasaport da tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Pasaport da tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2013 00:00

Darphane işçilerinin başlattığı grev dün dördüncü gününe girdi. Karaborsada düşen çeyrek altın 135 lira yerine 152 liradan satılıyor.

Haberin Devamı

Çalışma saatleri ve maaşlarında düzeltme istediklerini söyleyen darphane işçileri, altın dışında ehliyet, pasaport ve devletin kullandığı mühürlere kadar kendilerinin ürettiklerini belirtti. Dünyada altın fiyatlarının hızla geriye gittiği bir dönemde Türkiye’de özellikle de çeyrek altında garip fiyat hareketleri dikkat çekiyor. Altının gram fiyatı 88 liradan 78 liraya düşmesine rağmen çeyrek altının değeri 135 lira olması gereken 152 liralık değerini koruyor.  Bunun en temel nedeni Darphane işçilerinin grevi. Dört gün önce, çalışma saatleri, maaşların düzeltilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması şartlarıyla greve giden darphane işçileri, istekleri yerine getirilene kadar grevi sürdüreceklerini söylüyor. Altın üretimi dışında sigara, alkol gibi ürünlere takılan bandrollerini ve pasaport, ehliyet gibi resmi belgelerin de darphanede üretildiğini ifade eden Sendika Temsilcisi Turgut Çetin, kurum içinde 1 hafta yetecek kadar bandrol kaldığını iddia etti.

ÇAYCI VE ŞOFÖR DE ALTIN ÜRETTİ

İki gün önce darphaneye 17 ton işlenmemiş altın getirildiğinin söyleyen Çetin, “6 ayda insanüstü çalışarak 2012 yılında üretilen altından daha fazlasını ürettik. Bu sene altına çok talep olduğu için ürettiğimiz altın yetmedi. Şartlarımız yerine getirilene kadar da greve devam edeceğiz. Eğer şartlar düzeltimezse ülke olarak birçok resmi işte sıkıntı yaşanabilir. Darphanede sadece para ve altın üretimi yok pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı ve devletin yazışmalar için kullandığı bütün resmi evraklar üretiliyor” diye konuştu. Altın üretiminin devam edebilmesi için Mart ayından bu yana darphanede vardiya sistemine geçildiğini belirten Çetin, “Yeni işçi almadılar. Onun yerine kurum bünyesinde kim varsa altın üretimi için kullandılar. Çaycıyı da, şoförü de üretime dahil ettiler” dedi.

MÜHÜRLERİ BİLE BİZ ÜRETİYORUZ

Cumhurbaşkanından muhtarların kullandığı mühürlere kadar darphanede üretim yapıldığını söyleyen döküm atölyesi işçisi Turan Nogay, “Çok fazla şey istemiyoruz. Öncelikle maaşlarımızın diğer kamu kurumlarının seviyesine getirilmesini istiyoruz. Çalışma saatlerimizde düzenleme bekliyoruz. İş sağlığı konusunda da değişiklikler bekliyoruz” dedi. Hastalanan ve hastaneye yatırılan bir arkadaşlarının maaşında kesinti yapıldığını iddia eden Nogay, “İşverenin keyfi uygulamalarından bıktık. Sağlık sorunlarında bile yardımcı olmuyorlar. Giriş ve çıkışlarda çok yoğun aramalara maruz kalıyoruz. Özellikle kadın arkadaşlarımız zor durumda kalıyor” ifadelerini kullandı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu da vatandaşlara Darphane altını almaları yerine 22 ayar tel bilezik almalarını tavsiye etti.

Haberin Devamı

İşçi her işi yapar mantığı

20 yıldır darphanede onarım işçisi olarak çalıştığını belirten İbrahim Kılıç, 6 ayda darphanede kapasitenin çok üzerinde üretim yaptıklarını söyledi. Kılıç, “257 işçi grev yapıyoruz. Bir işçi her işi yapabilir mantığıyla işletmecilik yapıyorlar. Bir gün altın üretiminde bir gün kâğıtta çalıştırıyorlar. Ortalama 1500 lira maaş ödemesi yapıyorlar. Fazla da bir şey istemiyoruz. Maaşlarımızı 2000 lira yapsınlar istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2.5 haftanın zirvesinde

Bernanke’nin açıklamaları öncesi ons başına 1250 dolarda seyreden altın dün sabah saatlerinde yüzde 2,57 artışla 1297 dolar seviyesine kadar gelerek 1300 dolar sınırına dayandı. Daha sonra ise 1280 dolar seviyelerinde tutundu. Böylece altın son iki buçuk haftanın zirvesini gördü. Altın en son  bu seviyelerde 24 Haziran’da ulaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!