Parlak: Yabancı geliyor Türkler rekabetçi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Parlak: Yabancı geliyor Türkler rekabetçi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Kuruluşunun onuncu yılını kutlayan Rekabet Kurumu’nun Başkanı Mustafa Parlak, "Son dönemde yabancı girişleri ve yerli firmalar arasındaki devralmaların çok arttığına değinerek, "Türk ekonomisi şekil değiştiriyor. Dışardan gelen sermaye rekabet konusunda daha deneyimli. Geldikleri ülkelerde bu uygulamalar daha etkili olduğu için deneyimliler. Yurtdışından gelen firmalar, Türkiye’deki firmaları da daha rekabetçi yapıyor" dedi.

KURULUŞUNUN onuncu yılını kutlayan Rekabet Kurumu, geçen on yıl içinde yaptığı rekabet ihlalleriyle ilgili 136 soruşturmada, 200 milyon YTL’yi aşan ceza kesti.

Rekabet Kurumu (RK) Başkanı Mustafa Parlak, Rekabet Hukuku’nun benimsemesinden sonra Türkiye’de gözle görülür şekilde kurum ve sektörlerde gelişme yaşandığını belirterek, 10 yılda yaptıkları 136 soruşturmadan 118’ini bitirdiklerini, 18’inin ise devam ettiğini söyledi.

YABANCILAR, REKABETÇİ YAPIYOR: Rekabet Hukuku’nun serbest piyasa ekonomisinin bir gereği olduğunu hatırlatan Parlak, son dönemde artan birleşme ve satınalmaların ve yabancı girişlerinin Türk ekonomisinin ve rekabetin şekil değiştirmesini sağladığını kaydetti. Parlak, son dönemde yabancı girişleri ve yerli firmalar arasındaki devralmaların çok arttığına değinerek, "Türk ekonomisi şekil değiştiriyor. Dışardan gelen sermaye rekabet konusunda daha deneyimli. Geldikleri ülkelerde bu uygulamalar daha etkili olduğu için deneyimliler. Yurtdışından gelen firmalar, Türkiye’deki firmaları da daha rekabetçi yapıyor. Yabancı sermayenin girişiyle, onlarla rekabet etme durumunda kalmaları Türk girişimcileri de yeniliklere ve arayışlara itiyor. Bunun da rekabete olumlu katkısı oluyor" diye konuştu.

SAĞLIK, ÇİMENTO, KİMYA: Son dönemde rekabet ihlalinde en çok sağlık, çimento, kimya, taşımacılık ve gıda sektörlerinin gündemlerini işgal ettiğini ve bu sektörlere cezalar kesildiğini bildiren Parlak, düzenlemeye tabi sektörler hakkında ise şunları söyledi: "Düzenlemeye tabii telekomünikasyon ve enerji gibi alanlar var. Bu sektörleri düzenleyen kuruluşların yaptıklarına, Rekabet Kurumu olarak ancak görüş bildiriyoruz. Müeyyide olarak müdahale etme olanağımız yok. O sektörlerde, rekabetin oluşma ihtimali yok. Türk Telekom tekeldi, kamu tekeli özel tekele dönüştü. Bu alanlarda rekabeti kimle yaptıracaksınız. Kimseyle yaptıramıyorsanız, düzenleme gereği vardır. O zaman da, yetkili olan otorite tabii ki fiyat tarifelerini düzenliyor. Fiyatların düzenleme yoluyla belirlenmesine temelde karşıyız. Neden, rekabet pazarda oluşacak. GSM öyle değil, yeterli aktör var.

REKABET HIZLI BÜYÜTÜYOR: Rekabetin yoğun yaşandığı sektörlerin hızlı büyüdüğünü aktaran Parlak, buna örnek olarak sivil havayolu taşımacılığını gösterdi. Parlak, rekabetin kamu tekeli THY’nin batmasını değil, yolcu sayısını dörde katlamasını sağladığını, GSM sektöründeki büyümenin de rekabet sayesinde sağlandığını vurguladı. Mustafa Parlak, telekomünikasyon sektöründe de doğal rekabet olsaydı, büyümenin sağlanacağını iddia ederek Türk Telekom’un abone sayısının 3-4 yıl önceyle aynı olduğunu kaydetti. "Hangi sektörü ele alırsanız alın rekabetin olduğu sektörler büyüyor" diyen Parlak, bu büyümenin ihracata, istihdama, ekonomiye ve insanların gelirlerine katkı sağladığını aktardı.

Şikayetçiler haksız rekabetle rekabet ihlalini karıştırıyor

REKABET Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, kendilerine birçok kişiden her sektörle ilgili şikayet geldiğini dile getirerek, ancak şikayetçilerin haksız rekabetle, rekabet ihlalini karıştırdığını kaydetti. Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rekabet farklı, yanıltıcı reklam veya bir markanın veya ürünün taklidi farklı. Bu tür şeyler rekabet ihlali değil, yanıltmaya dönük haksız rekabet eylemleri. Bu alanda çok şikayet alıyoruz. Şikayetlerini bize gönderiyorlar. Tüketici için yanlış adres oluyoruz. Rekabet ihlali ile haksız rekabetin ne olduğunu anlatamadık."

Kanunu yanlış anlayan meslek odaları cezayı yiyor

TÜRKİYE’de çoğu meslek kuruluşu ve odasının kanundan kaynaklanan yetkiye dayanarak yaptıkları düzenlemelerin rekabeti bozucu etkilerinden yakınan Mustafa Parlak, "Meslek kuruluşu ve odalarına kanunda fiyat belirleme yetkisi verilmiş. Bu yanlış anlaşılıyor. Bazılarına maksimum fiyat belirleme yetkisi verilmiş ama onlar sabit fiyat belirliyorlar" diye konuştu.

Telekom’un kablo TV altyapısını çürüsün diye ayrıştırmadık

TÜRK Telekom’un özelleştirilmesinden sonra kablo TV altyapısının ayrıştırılmasını istediklerini hatırlatan Mustafa Parlak, şu bilgileri verdi: "TTNet’le ilgili altyapının ayrıştırılarak Türk Telekom’un interneti ile diğer internetlere hizmet veren birimlere eşit maliyet yüklenmesini istemiştik. Bu kısmen yapıldı ama ayrıştırmayı sağladığımız kablo TV altyapısının ses ve veri iletişimine de açılmasını istiyoruz. Ses iletimi ve internet bağlantılarında ciddi rekabetin yaşanacağını düşünüyoruz. Bir an önce buna geçilmesi gerekiyor. Ayrıştırmayı şebeke yerin altında çürüsün diye yapmadık. Şimdi son hizmete geçmesi gerekir
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!