Parçala sat modelini deneyecek

Güncelleme Tarihi:

Parçala sat modelini deneyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2013 01:08

Yeni seri cihazlarıyla akıllı telefon pazarında beklenen satışı yakalayamayan BlackBerry’nin satışı için yeni hamleler gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Geçen ay, satış için bir komisyon kurulmasına karar veren BlackBerry yönetimi, şirketin farklı birimlere ayrılıp satılabileceği belirtildi. Analistlerin hesaplamalarına göre BlackBerry’nin elindeki söz konusu tüm kalemler toplandığında şirketin toplam değeri 9 milyar doları geçiyor. Bu rakam ile BlackBerry’nin parça parça satışı, şirketin piyasa değeri olan 5.3 milyar doları yaklaşık 4 milyar dolar daha fazla ediyor. BlackBerry yatırımcıları ve yönetim kurulu şirketin parça parça satılmasına daha olumlu baktığı iddia ediliyor.

GÖZLER TUŞLARDA

Ortaya atılan iddialara göre geçen ay kurulan ve şirketin satışını gerçekleştirecek ‘Stratejik İşbirlikleri Alt Komisyonu’ henüz yatırımcı veya şirketi satın alacak bir özel sermaye şirketi bulabilmiş değil. Bu yüzden şirketin parça parça satılması stratejisi hayata geçirilmiş durumda. Komisyonun ilk yaptığı görüşmelere göre yatırımcıların hedefinde BlackBerry’nin patentli tuş takımı ve işletim sistemi bulunuyor. Farklı kaynaklar tarafından sızdırılan bilgilere göre tuş takımı ve işletim sisteminin yanı sıra BBM de özel sermaye şirketlerinin satın almak istediği birimler arasında yer alıyor. Öte yandan analistler, BlackBerry markalı akıllı telefonların marka değerinin eridiğini ve söz konusu telefonları üreten birimi kapatmanın da yaklaşık 2 milyar dolara mal olacağını söyledi.

‘BBM’ AYRILDI

Anlık mesajlaşma servisi olan BlackBerry Messenger’ı (BBM) BlackBerry markasında ayıran şirket, ilk sinyalleri bu operasyonla vermişti. BlackBerry’nin, yeni nesil Z10 ve Q10 olmak üzere iki yeni akıllı telefon modelini piyasaya sürmesi şirketin satışlarına çare olmamıştı. BlackBerry’nin geliştirdiği yeni işletimli cihazların satışı da 2013 yılı ikinci çeyrekte 2.7 milyon adet açıklanmıştı. Şirketin beklentileriyse 3.7 milyon adetti. Haziran’da yüzde 30 değer kaybeden şirketin hisseleri 10 dolar civarında bulunuyor.

Haberin Devamı

Değeri nasıl artıyor

Özel mesajlaşma sistemini de içeren hizmet biriminin değeri 3 ile 4.5 milyar dolar arasında değişiyor.
Şirketin elinde tuttuğu patentlerin değeri ise yaklaşık 3 milyar dolar civarında bulunuyor.
Ek olarak şirketin 3.1 milyar dolarlık nakit ve yatırımları da bulunuyor.
BlackBerry’nin elindeki söz konusu tüm kalemler toplandığında şirketin toplam değeri 9 milyar doları geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!