Parası olana taksit devam

Güncelleme Tarihi:

Parası olana taksit devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2013 00:58

Hükümetin kredi kartında taksit sınırlamasına banka kartlı çözüm.

Haberin Devamı

Hükümet, kredi kartına taksit uygulamasına sınırlama getirmeye hazırlanırken, Ziraat Bankası 20.2 milyon banka kartı sahibi müşterisine taksitli alışveriş imkânı sunacak. Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanan proje kapsamında hesabında parası olan Ziraat müşterileri tıpkı kredi kartı gibi taksitli alışveriş yapabilecek.

HÜKÜMET, yurtiçi tasarrufların artırılması çabaları kapsamında kredi kartı ile yapılan taksitli harcamalara sınırlama getirirken, Ziraat Bankası, halk arasında nakit kart veya maaş kartı olarak da bilinen ‘banka kartı’na taksitli harcama imkanı getirmeye hazırlanıyor. Ziraat Bankası’nın yılsonuna kadar tamamlaması beklenen proje ile ‘kazandıran kart’ adını verdiği banka kartına tıpkı kredi kartı gibi taksit yapılması söz konusu olabilecek. Ziraat Bankası Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Osman Tanaçan, hükümetin aldığı tasarruf önlemleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek, “Banka kartına taksitli alışveriş imkanı getirilmesi konusunda henüz şartları oluşturma aşamasındayız. Amacımız hem banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak hem de müşterimizin, bir yandan bütçe yaparken, bir yandan da ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlamak” dedi.

20.2 MİLYON BANKA KARTI

Türkiye’nin ödeme sistemleri konusunda özellikle kredi kartlarına yönelik inovatif ürün geliştirmede çok başarılı olduğunu ancak aynı zamanda rekabetin de en yoğun bu alanda görüldüğünü hatırlatan Tanaçan, “Ziraat Bankası olarak bizim ödeme sistemlerindeki rekabet içinde asıl güçlü olduğumuz alan banka kartları. Türkiye’deki 96 milyon banka kartının 20.2 milyonu Ziraat Bankası’na ait. Dolayısıyla biz de güçlü kasımız olan bu banka kartı alanında fark yaratacak projelere odaklanıyoruz” diye konuştu. Ziraat’in ilk etapta kısa süre önce ‘kazandıran kart’ adıyla yeni bir banka kartı çıkardığını kaydeden Tanaçan, şöyle konuştu: “İsteyen müşterilerimizin banka kartını ‘kazandıran kart’ olarak değiştiriyoruz. Kazandıran karta repo gibi hesaptaki paraya günlük faiz işletiyoruz. Ayrıca alışverişte kullanıldığında da harcamanın bin 5’i kadar para veriyoruz. Şimdi bunun ikinci aşamasında kazandıran kart ile yapılan harcamalara taksit getireceğiz.”

24 MİLYONU AŞKIN MÜŞTERİ

“Kredi kartı güzel bir ödeme aracı. Ama banka kartı daha da güzel” diyen Tanaçan, Ziraat’i banka kartına taksit yapmaya yönelten etkenleri şöyle anlattı: “Ülkemizde banka kartı henüz gerekli hacmi yakalayamadı. Biz biraz da ülkenin en büyük bankalarından biri olmanın verdiği sorumlulukla, olaya sosyal sorumluluk açıdan yaklaşıyoruz. Ziraat Bankası’nın 24 milyonu aşkın müşterisi var. Biz bu 24 milyon müşteriye kredi kartı gönderebiliriz. Ama tercih etmiyoruz. Elbette kredi kartı pazarında büyümek istiyoruz. Bu konuda hedeflerimiz var. Ancak kredi kartı ve banka kartı iki farklı segment. Ziraat’in güçlü tarafı banka kartı. Biz bu güçlü tarafımızı daha da efektif kullanmak üzere yola çıktık. Türkiye’de alışverişin yüzde 6-6.5’i banka kartıyla yapılıyor. Bunun yüzde 25-30’lara çıkması lazım.”

Haberin Devamı

152 milyonu aşkın kart

NÜFUSU 76 milyonu bulan Türkiye’de 152 milyonu aşkın banka kartı ve kredi kartı bulunuyor. Bunun 96 milyonu banka kartı, 56 milyonu ise, kredi kartı. Ancak harcamaya bakıldığında, 70 milyar liralık harcamanın 34 milyarı kredi kartı ile yapılıyor. Banka kartı ile ise yapılan harcama sadece 2 milyar TL. Banka kartının daha çok nakit çekim için kullanıldığına dikkat çeken Osman Tanaçan, şunları anlattı: “Banka kartı ile yapılan nakit çekim 30 milyar lira. Bu çekilen 30 milyarın yarısı ile yapılan harcama direk banka kartı ile ödense, banka kartının harcamadaki kullanım miktarı birden bire 15-20 milyar liraya çıkabilir. İşte bu rakamlar bankalar açısından büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.”

Haberin Devamı

Kayıt dışı ile mücadelede avantajlı

OSMAN Tanaçan, ‘banka kartını’nı maaşa en yakın kart olarak nitelediklerini belirterek, “Banka kartının özellikle kayıt dışı ile mücadele konusunda sağladığı önemli avantajlar var. Bunun dışında kişinin kendisi açısından da büyük yararları bulunuyor. En önemlisi kartınızı veya cüzdanınızı kaybetseniz bile, paranız kaybolmuyor” dedi.

1.2 milyon kişinin 200 milyon TL’si var

GEÇEN Nisan ayında ‘kazandıran kart’ uygulamasına başladıklarını söyleyen Osman Tanaçan, “Tüketici davranışlarını değiştirmek oldukça zor. O nedenle olaya biraz sosyal sorumluluk anlayışı ile yaklaşarak, ‘kazandıran kart’ın üzerine ‘alışveriş yapar, para çeker’ yazdık. Nisan ayından eylül ayına kadar 1.2 milyon kazandıran kart sayısına ulaştık. Yıl sonu hedefimize ilk 5 ayda ulaştık. Şu anda 1.2 milyon müşterimizin vadesiz hesaplarında toplam 200 milyon lira duruyor”dedi.


Parası olana taksit devam

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!