Paramount Dreamworks’ü 2 milyar dolara alıyor

Güncelleme Tarihi:

Paramount Dreamworks’ü 2 milyar dolara alıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2005 00:00

Paramount Pictures, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in bağımsız film yapım ve dağıtım şirketi Dreamworks’ü, 2 milyar dolara satın almaya hazırlanıyor. Wall Street Journal’da yayınlanan habere göre, Dreamworks’e verilecek teklif, Paramount’u da bünyesinde barındıran Viacom yönetimi tarafından onaylandı. Paramount-Dreamworks evliliğine, son yıllarda büyük gişe hasılatı elde eden ‘Shrek’ gibi animasyonları üreten Dreamworks Animation dahil olmayarak bağımsız kalacak..

Haberin Devamı

AMERİKAN medya ve eğlence endüstrisi devi Paramount Pictures, son yıllarda Hollywood’un en dikkat çeken aktörü haline gelen, yönetmen Steven Spielberg’in bağımsız film yapım ve dağıtım şirketi Dreamworks’ü, 2 milyar dolara satın almaya hazırlanıyor. Wall Street Journal’da yayınlanan habere göre, Dreamworks’e verilecek teklif, Paramount’u da bünyesinde barındıran Viacom yönetimi tarafından onaylandı. 1,5 milyar dolarlık nakit transferinin yanısıra, Dreamworks’ün 500 milyon dolarlık borçlarını da ödeyecek olan Paramount, sektörde önemli bir güç elde etmiş olacak. Dreamworks, Oscar ödüllü filmlerin yanısıra, yönetmen Steven Spielberg’i kadrosunda bulundurmasıyla da tartışmasız en büyük bağımsız stüdyo durumundaydı. Paramount-Dreamworks evliliğine, son yıllarda büyük gişe hasılatı elde eden ‘Shrek’ gibi animasyonları üreten Dreamworks Animation dahil olmayarak bağımsız kalacak.

SPIELBERG’İN HAYALİYDİ:

Haberin Devamı

 11 yıl önce Hollywood’un en saygın üç ismin, yönetmen Steven Spielberg, müzik yapımcısı David Geffen ve film yapımcısı Jeffrey Katzenberg’in bir araya gelerek kurdukları ve kısa sürede zirveye taşıdıkları Dreamworks, aralarında Oscar kazanan ‘Amerikan Güzeli’ ve ‘Gladyatör’ün de bulunduğu 60 filmin tüm haklarını, anlaşma sonunda Paramount’a devredecek. Altı aydır NBC Universal’in peşinde koştuğu, ancak Paramount’un teklifine ulaşamadığı Dreamworks’un patronları evliliğe sıcak bakarken, Spielberg, sözleşmesine göre bundan sonra çekeceği filmlerdeki hakkının yarısını Paramount ile paylaşmaya hazırlanıyor.

FİNANSMAN DIŞARIDAN:

 Paramount ve Dreamworks, daha önce aralarında Spielberg’in yönettiği ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ ve ‘Dünyalar Savaşı’ gibi yapıtların da bulunduğu birçok filmde birlikte çalışmıştı. Paramount’u bünyesinde barındıran Viacom’un, sadece 300 milyon dolarlık nakit desteği sağlayacağı anlaşmayı, dışarıdan bulacağı yatırımcılarla finanse edeceği bildirildi. Viacom grubu, önümüzdeki yılın başında sinema ile televizyon şirketlerini iki ayrı holdingte toplamayı da planlıyor.

6 AYLIK PAZARLIK:

Haberin Devamı

Dreamworks, ortaklardan Geffen’in aracılığıyla bir süredir NBC Universal ile görüşüyordu. Yaklaşık altı aydır kamuya açık biçimde Dreamworks’ü satın almak için çabalayan Universal 1,5 milyar dolara kadar çıkmış, ancak daha sonra 100 milyon dolarlık kesintiye gidince anlaşma sağlanamamıştı. Hollywood’da genel kanı, Spielberg’in, efsanevi filmleri Jaws, E.T ve Jurassic Park’ta birlikte çalıştığı Universal’in sonunda Dreamworks’ü satın alacağı yönündeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!