Papandreu: Yapamıyorum

Güncelleme Tarihi:

Papandreu: Yapamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “Ekonomik kriz için acil çözüm bulmayı ve daha iyi yaşam garantisi vermeyi çok isterdim. Yapabilsem, dünyanın en mutlu insanı olurum. Ancak, yapamıyorum” dedi.

KRİZDEKİ Yunanistan’ın Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin bugünkü durumunu geçmişle kıyasladığında acı çektiğini, üzüldüğünü ve öfkelendiğini, ancak mücadeleden vazgeçmediğini söyledi. Papandreu “Poto Thema” gazetesine verdiği demeçte Yunanistan’ın geleceği ile ilgili belirsizliğin sürdüğünü belirterek, “Herkese, ekonomik kriz için acil bir çözüm ve daha iyi bir yaşam garantisi vermeyi çok isterdim. Bunu yapabilsem dünyanın en mutlu insanı olacağım, ancak yapamıyorum. Her Yunanlıya tüm samimiyetimle bu gerçeği söylemek benim görevim” dedi.

Büyük tahriklerle karşılaştım

Yunan halkının çok acı bir dönem yaşadığını, kendisinin de başbakan olarak geçen aylar içinde daha önce hiçbir başbakanın yaşamadığı tahriklerle karşı karşıya kaldığını belirten Papandreu, “Kimsenin böylesi tarihi boyutlarda kararlar alma durumuna düşmemesini dilerim. Ama herşeyi bırakıp mücadeleden kaçmak bir an olsun aklımdan geçmedi” diye konuştu. Birçok kez tehlikeye girmiş olmalarına rağmen herkesin çabasıyla uçuruma yuvarlanmamayı başardıklarını söyleyen Papandreu, daha kalıcı bir çözüm için mücadele ettiklerini ama bunun kesinlikle herşeyin toz pembe olacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Biz AB’nin Atlas’ı değiliz

“Sorumlulukları üstlendik” diyen Papandreu, şunları anlattı: “Ancak biz, tüm Avrupa’nın sorunlarını omuzlarına yüklenebilecek ‘Atlas’ değiliz. Ülkemizin geleceği doğrudan Avrupa’nın ve Euro Bölgesi’nin kaderiyle bağlantılıdır. Avrupa, eğer sorunlarını çözemezse, bunun sonuçları Avrupa’da hepimiz için tahmin edilemez boyutlarda olacaktır. Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda halk gerçek bir felaket yaşayacaktır, biz bunu önlemeye çalışıyoruz.”

Başpiskopos: Yunan halkı kurban ediliyor

YUNANİSTAN Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos ise AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya gönderdiğı mektupta, Yunanlıların mağrur olduğunu, Avrupa’nın oluşmasında büyük katkıları bulunduğunu, ancak bugün haketmediği bir muamele gördüğünü savundu. Yeronimos mektubunda “Yunan halkı bugün kurban ediliyor. Tarihinden şüphe ediliyor. AB’deki ortaklarımız bize terreddütle yaklaşıyorlar. Yunanistan kilisesi ülkenin iflas etmesine razı olmayacaktır” dedi.

Günay: Kolay vize verin 1 milyon Türk turist çekin

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yunanistan vize uygulamasında kolaylıklar sağlaması durumunda bu ülkeyi ziyaret edecek Türk turist sayısının yılda 1 milyonu geçeceğini söyledi. Günay Elefteros Tipos gazetesine verdiği demeçte, “Vizeler daha süratli verilebilir. Bugün yılda 600 bin Türk vatandaşı Yunanistan’ı ziyaret ediyor. Bu rakam 1 milyona çıkabilir” dedi. Günay, AB kurallarının Yunanistan’ın kalkınmasına engel olmaması gerektiğini vurguladı.

Trichet: AB anlaşması değişsin, tek ülke Euro Bölgesi’ni etkilemesin

AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, “Euro Bölgesi’nde bir üye ülkenin, blokun geri kalanını istikrarsızlaştırmasını önlemek için AB anlaşmasının değiştirilmesi gerektiğini” söyledi. Gelecek ay görevini İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’ye devredecek ECB Başkanı Trichet, Europe 1 Radyosu’na verdiği demeçte, “Benim görüşüme göre, bir ülkenin yoldan çıkarak bütün diğer ülkeler için sorun yaratmasını önlemek için AB anlaşmasının değiştirilmesi gerekiyor” dedi. Mevcut yönetim kurallarının, AB anlaşmasında değişiklik yapılmadan bile gelecekte daha katı biçimde uygulanmasını beklediğini ifade eden Trichet, bütün gelişmiş ekonomilerin, bazı ülkelerin AB anlaşması kurallarına uymaması nedeniyle ortaya çıkan Avrupa’daki krizden etkilendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!