Paketi aşan yanar

Güncelleme Tarihi:

Paketi aşan yanar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2014 09:17

Lisansında tavan fiyattan istisna olduğu ortaya çıkan Avea paket tarifeleri aşan abonelere uyguladığı tavan fiyatları arttırdı. En büyük fark SMS’te. Avea’nın bazı paket tarifeleri ise rakiplerine göre daha ucuz.

Haberin Devamı

CEP telefonu hatlarındaki tavan fiyat tartışması devam ediyor. Dün, Hürriyet ‘Avea’nın lisansındaki bir madde nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun belirlediği tavan fiyattan istisna olduğunu’ gündeme getirmişti. Avea bu durumu Danıştay’a onaylatmış BTK ise konuyu bir üst mahkemeye taşımıştı. Bu gelişme sonrasında gözler operatörlerin abonelerine uyguladığı fiyatlara çevrildi. Diğer operatörlerden daha ucuza paket tarife satan Avea Danıştay kararı ile elde ettiği tavan fiyat istisnasını 6 Kasım itibariyle tüketiciye yansıttı. Avea’nın özellikle kısa mesajda (SMS) tarife paketlerini aşan tüketicilere rakiplerinin yaklaşık iki katı fark uyguladığı gözlemleniyor.

PAKETİ AŞANA İKİ KAT FARK

6 Kasım’dan sonra tavan fiyatlarını arttıran Avea, paketlerin aşılması durumunda mesaj başına 60 kuruşluk bir fark alıyor. Kısa mesajda bu ücret Turkcell ve Vodafone’da 33.25 kuruş. Sesli görüşmelerdeyse Avea ile diğer mobil iletişim operatörler arasındaki fark biraz daha azalıyor. Operatörlerin internet sitelirinden paylaşılan bilgilere göre Avea, dakika paketlerini bitiren abonelerinin faturalarına dakika başına 60 kuruş yansıtıyor. Turkcell’de bu rakam 43.89 kuruş, Vodafone da ise 46.25 kuruş olarak belirtiliyor.

Haberin Devamı

AVEA’NIN PAKETLERİ UCUZ
Ancak operatörler arasında en ciddi rekabet paket tarifelerinde yaşanıyor. En ucuz tarife uygulayan operatör paketlerin içeriğine göre farklılık gözetebiliyor. Örneğin 1000 SMS, 1000 dakika konuşma ve 1 GB internet içeren kontratsız tarife paketleri baz alındığında Avea bu paketi 55 TL’ye satarken Vodafone’un fiyatı 49 TL olarak görülüyor. Turkcell ise 74 TL’lik ücret uyguluyor. Ancak aboneler için buradaki kritik nokta paketler karşılığı alınan dakika, mesaj ve internet kotalarının aşılmaması. Bu paketlerin aşılması durumunda operatörlerin paket dışı tarifesi devreye giriyor.

Paketi aşan yanar

Danıştay’ın görüşüne katılmıyoruz

Haberin Devamı

BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, konu mahkeme sürecinde olduğu için yorum yapmayacağını ifade ederek, “Danıştay’ın verdiği karara itiraz ettik. Fakat süreç devam ediyor. Mahkeme netleşirse yorum yaparım, ancak devam eden bir süreç var. Biz bu görüşe katılmıyoruz. Neticede bir hukuk devletiyiz. Mahkeme ne karar verirse uygulayacağız” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!