Özür dilemezlerse İsrail ile işbirliği yok

Güncelleme Tarihi:

Özür dilemezlerse İsrail ile işbirliği yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2011 17:55

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Özür dilenmedikçe İsrail ile işbirliği yok. Ortak proje yürütülmeyecek" dedi.

Haberin Devamı

 

BALIKESİR Elektromekanik Sanayi Tesisleri’nde (BEST) incelemelerde bulunan Bakan Yıldız, bir gezetecinin İsrail’le enerji alanında ortak yatırım ve işbirliği yapılıp yapılmayacağını sorusuna şu yanıtı verdi:

İSRAİL'E SERT MESAJ: GÜCÜMÜZÜ TEST ETMEYE KALKMAYIN

"Özür dilenmedikçe İsrail ile işbirliği yok. Ortak proje yürütülmeyecek. Özellikle siyasi ve idari olarak bu kadar olumsuzluğun olduğu bir ortamda, ortak enerji projelerinin yapılmasını doğru bulmuyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak her ülkeyle geliştirilebilecek projelerimiz var. Ama İsrail ile herhangi bir proje geliştirmeyi düşünmüyoruz. Dokuz vatandaşımız orada öldürüldü. Her birinin onuru bizim için petrol ve doğalgazdan daha önemli."

’KAYIP- KAÇAĞI YÜZDE 10’A ÇEKECEĞİZ’

Doğalgaz ve diğer üretim kaynakları ile beraber su, rüzgar, güneş, jeotermal, yerli ve ithal kömür, termik ve hidroelektrik santraller dahil bütün enerji üretiminden elde edilen gelirlerin bir havuzda toplandığını belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Şu ana kadar üretim, tüketim ve ücretleri belli bir dengede tutarak getirdik. Ama her ay doğalgazı kendi içerisinde değerlendiriyoruz. Elektriği her üç ayda bir otomatik fiyatlandırma mekanizması ile değerlendiriyoruz. Bütün bunları değerlendirdikten sonra o ay içinde açıklama yapıyoruz. Şimdiye kadar kamuoyunda hep zam dillendirildi. Bu konuda son derece ciddi ve maliyetlerimizle örtüşecek şekilde dengelemeye çalışıyoruz. Doğalgaza zam konusunda söyleyecek yeni bir şey yok. Bölgesel tarifeler yeni kanun çerçevesinde 2015 yılına kadar uygulanmıyor. Bölgesel tarife demek her bölgenin kendi içerisinde ürettiği, tükettiği elektriği kendi içerisinde değerlendirip kayıp kaçakları ile birlikte o bölgede değerlendirilmesi demek. Biz bunu elektrikte uygulamıyoruz. Ulusal tarife dediğimiz Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a kadar bir tarife uygulanıyor. O zamanda bölge havuzlarının yanında Türkiye havuzuna bu fiyatlar atılıyor. Biz kanun, yönetmelik, mevzuatlar olarak elektrikteki kayıp ve kaçakların mutlaka kanunla değil toplumsal baskı ile de önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. 2015 yılına kadar kayıp kaçakların azalacağına inanıyoruz. Özelleştirme ile daha iyi bir performans sergileyeceğiz. Türkiye’nin kayıp ve kaçağını, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin seviyesi olan yüzde 10’a çekeceğiz. Böylelikle vatandaşların omzundaki yük azalmış olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!