Özkan, Yenal Ansen’i yargıya havale etti

Güncelleme Tarihi:

Özkan, Yenal Ansen’i yargıya havale etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, kendisine bağlı Halkbank'ın Genel Müdürü Yenal Ansen ve yönetim kurulu üyeleri hakkındaki ‘Usulsüz kredi’ iddialarının yargıda açıklığa kavuşturulması yolunu açtı. Özkan, Ansen hakkındaki dosyalardan ikisi için dün savcılığa olumlu yanıt verdi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, kendisine bağlı Halk Bankası'nın Genel Müdürü Yenal Ansen ve yönetim kurulu üyeleri hakkındaki suçlamaların açıklığa kavuşturulması için dün yargı yolunu açtı.

Ansen ile birlikte çalıştığı yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür yardımcıları ‘‘usulsüz kredi vermek, personel atamalarında kayırmacılık yapmak, personelle ilgili mahkeme kararlarını uygulamamak’’ gibi iddialarla suçlanıyorlar. Ansen ve arkadaşları hakkındaki iddiaları içeren soruşturma raporları, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu Başkanı ve Hazine Müsteşarı'nın imzaları ve Hazine'den sorumlu Devlet Bakanları Güneş Taner, Hikmet Uluğbay ve Recep Önal tarafından onaylanmıştı. Halk Bankası'nın bağlı bulunduğu Bakan Özkan'ın da onayı ile yargı yolu açıldı.

Özkan'ın ilk etapta iki dosyayla ilgili Savcılık talebine olumlu yanıt vererek, bu dosyalarla ilgili olarak Savcılığın inceleme ve ihtiyaç duyarsa mahkemede dava açmasına imkan veren onay yazısını gönderdiği öğrenildi.

Özkan'ın onayının ardından, ilgili Cumhuriyet Savcısının Yenal Ansen ve haklarında suç duyurusu olan diğer banka yöneticilerinin ifadesini alacak. Deliller ve soruşturma dosyaları da dikkate alınarak hazırlık soruşturması tamamlanacak. Ardından söz konusu isimler hakkında, ya dava açılacak ya da takipsizlik kararı verilecek. Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

Hazırlanan dosyalarda neler var?

HALK Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen ve diğer Halkbank yöneticileri hakkındaki bazı suç duyurusu dosyaları şöyle:

Hazırlık No: 1998/65477- Yenal Ansen, Barbaros Olcay (Usulsüz kredi verdikten sonra Egebank yönetiminde görev almakla suçlandı. Halen Egebank-Kasırga operasyonu çerçevesinde tutuklu.), O. Nuri Ertuğ, Ali İhsan Elgin, Hasan Özcan, Yücel Dirik, Halil Sarıaslan, Muazzez Ela, Muzaffer Tek (Karaköy Şube Müdürü)- İddia: Görevi kötüye kullanma, usulsüz kredi açma.

Hazırlık No: 1998/75674. Yenal Ansen, Yücel Dirik, Ali İhsan Elgin, Osman Nuri Ertuğ, Barboras Olcay. İddia: Görevi kötüye kullanma, ihtisas kredilerinin faizini yetkisiz olarak indirme.

Hazırlık No: 1998/78507. Yenal Ansen, Osman Nuri Ertuğ, Ertüm Gürsoy. İddia: Usulsüz personel alımı ve görevi kötüye kullanma.

Hazırlık No: 1998/87242. Yenal Ansen, Barboras Olcay, Osman Nuri Ertuğ, Ali İhsan Elgin, Hasan Özcan, Yücel Dirik, Muazzez Ela. İddia: Görevi kötüye kullanma, usulsüz kredi açılması.

Hazırlık No: 1998/89503. Yenal Ansen, Barboras Olcay, Osman Nuri Ertuğ, Ali İhsan Elgin, Hasan Özcan, Yücel Dirik, Muazzez Ela, Vecihi Koçer. İddia: Görevi kötüye kullanma, usulsüz kredi açılması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!