Özgüveni sağladık, yeni teşvikler Türk malı oto için de fırsat yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Özgüveni sağladık, yeni teşvikler Türk malı oto için de fırsat yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin artık kendi otomobil markasını hak ettiğini belirterek, “Sektörün özgüveni bizim ne kadar kararlı olduğumuzu görünce yerine geldi. 2012 yılı başında hem yerli otoyla ilgili somut gelişmeleri hem de buna bağlı yeni teşvik sistemini açıklacağız” dedi.

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Türk malı otomobille ilgili somut gelişmeleri ve yeni teşvik sistemini 2012 yılı ilk çeyreğinde açıklayacaklarını bildirdi. Türk malı otomobil markası projesine büyük önem verdiklerini kaydeden Çağlayan, “Türkiye artık kendi
/images/100/0x0/55ea679af018fbb8f87dba8e
otomobil markasını haketti. Bunu başaracağız. Otomotiv sektörü önceleri ‘yerli oto’ fikrine inanmıyordu. Ama başta Başbakanımız olmak üzere hükümet bu konuda kadar kararlığını gösterince fikirler değişmeye başladı. Sektörün kendi otomobilimizi üretmekle ilgili tek problemi özgüven eksikliğiydi. Yoksa çok rahatlıkla yerli otomobil üretecek alt yapıya ve bilgiye sahip olduğumuz biliyorlardı. Sektör kısa süre önce, yerli oto konusunda ‘Nasıl’ derken, şimdi bunu yapabileceğinin farkına vardı, yani sonunda özgüveni yerine geldi” dedi.

İlk önceliğimiz cari açık

Bugün en büyük önceliklerinden birinin cari açıkla mücadele olduğunun altını çizen Çağlayan, şunları anlattı: “Otomotiv sektörü bizim ihracat liderimiz. Ama niye bir Türk markasıyla motor ve teknoloji geliştirilmiyor. Artık bu işin hamallığından kurtulmamız gerekiyor. Ne yazık ki otomotiv sektörü bu yıl açık verecek. Bu konuda genel bir tehlike sinyali alıyoruz. Otomotiv sektöründe yerlileştirmeden başka problemi yok. Sektör her konuda dört dörtlük. Ama bugün 5 milyar dolarlık motor ithalatı yapıyorsak bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Biz yerli otoyu ithalatı azaltmak, cari açığı düşürmek için istiyoruz.”

Artık sona doğru yaklaşıyoruz

Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni yılın hemen başında cari açığı azaltmak için yerli üretime ilişkin devreye sokacağımız yeni teşvik sistemini açıklayacağız. Gündemimizde yerli oto üretimiyle ilgili de önemli şeyler var. Bu konudaki somut kararları da yine aynı dönemde gündeme getireceğiz. Artık sona doğru yaklaşıyoruz. Dünyada satılacak bir ürün yapacağız. Biz yerli otoyla birlikte kendi otomobilimizi ve motorumuzu üretip, cari açıkta önemli bir aşama kaydetmek istiyoruz.”

Kore’yle STA ilk çeyrekte imzalanır

ZAFER Çağlayan, Avrupa Birliği’yle (AB) Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayan ve mevcut yatırımlarını artırmak için Türkiye’ye de STA şartı koşan Güney Kore’yle 2012 yılının ilk çeyreğinde anlaşmanın imzalanacağını belirtti. Çağlayan, “Kore hükümetiyle görüşmelerimizde sona geldik. Anlaşmayı kısa süre içinde imzalarız. Bu sayede Koreli firmaların yatırımlarında büyük bir sıçrama olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Saab, 2 yıl önce geldi, istediğimiz sınıfta olmadığı için reddettik

İFLAS başvurusunda bulunan İsveçli otomobil markası Saab’ın bundan 2 yıl önce kendilerine başvurduğunu hatırlatan Zafer Çağlayan, şunları söyledi: “Saab bize daha iflas başvurusu yapmadan çok önce geldi. Kendilerini anlattılar. Ama üretim yapıları bize uymuyordu. Bizim düşündüğümüz sınıfta araç üretmiyorlardı. Bu yüzden çok fazla ilgi göstermedik ve reddettik.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!