Özer Çiller'in banka dosyası yeniden açıldı

Güncelleme Tarihi:

Özer Çillerin banka dosyası yeniden açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özer Çiller'in şirketleriyle para transferlerini didik didik eden Anasol-D Hükümeti, şimdi de İstanbul Bankası dosyasını yeniden açtı. Adalet Bakanlığı, 9 ayrı mahkemedeki dosyaları ‘‘acele’’ kaydıyla isteyip, incelemeye aldı.

Malvarlığı yeniden incelemeye alınan ve geçtiğimiz günlerde ilk kez yargıç karşısına çıkan Özer Çiller hakkında ikinci büyük inceleme İstanbul Bankası dönemiyle ilgili olarak başlatıldı. Adalet Bakanlığı'nın direktifi üzerine İstanbul Bakanlık Bürosu Cumhuriyet Savcılığı'ndan Savcı Selahattin Üstündağ, Özer Çiller'in genel müdürlüğünü yürüttüğü ‘İstanbul Bankası’nın faaliyetleriyle ilgili' bugüne kadar açılmış tüm dava dosyalarını, 9 ayrı Ticaret Mahkemesi'nden ‘Acele’ kaydıyla istedi.

Savcı Üstündağ imzalı yazıda batık İstanbul Bankası'nın Ziraat Bankası'na devrinden sonra batık bankanın genel müdürü Özer Çiller ve diğer yöneticileriyle ilgili açılmış, devam eden ya da sonuçlanmış tüm dava dosyalarının sonradan iade edilmek üzere gönderilmesi istendi. Mahkemeler, ‘Acele’ kayıtlı Özer Çiller dosyalarını, Bakanlığa ulaştırılmak üzere aynı gün savcılığa gönderdiler.

FAİZ OYUNU

Savcılığa gönderilen dosyalardan birisinin İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen, Ziraat Bankası'nın Özer Çiller ile İstanbul Bankası'ndaki yardımcısı Kemal Hünülü ve Reklam Müdürü Fuat Yalçınkaya aleyhine 21 Haziran 1988 tarihinde açtığı dava olduğu öğrenildi. İstanbul Bankası, mali bünyesi zayıflatıldığı gerekçesiyle 27 Ekim 1983 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Ziraat Bankası'na devredilmişti. Ziraat Bankası da 1988 yılında batık bankanın genel müdürü Özer Çiller ve iki yöneticisi aleyhine ‘Usulsüz sermaye artırımı yaparak alacaklıları zarara uğrattıkları’ gerekçesiyle söz konusu davayı açtı.

Mahkemenin Çiller ve arkadaşları lehine verdiği karar Yargıtay'dan döndü. Çiller ve iki yöneticinin ‘Karar düzeltme’ istemlerinin de Yargıtay'ca reddedilmesi üzerine 1983 rakamlarıyla usulsüz sermaye artırımından kaynaklanan 509 milyon liralık zararın faiziyle birlikte ödenmesi kesinleşti.

Çiller ve iki davalı 1996 yılında sözkonusu parayı Ziraat Bankası'nın ‘Basit faiz’ uygulama kararı üzerine 5 milyar lira olarak ödeyip iddiaya göre ‘Faiz oyunuyla’ kurtuldular. Savcılık bu dosyayı yeniden incelemeye aldı. Savcılığa gönderilen ikinci dosya ise İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde halen görülüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!