Özelleştirme zam krizini unutturdu

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme zam krizini unutturdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ÖYK'nın Petrol Ofisi'ne ilişkin sürpriz satış kararı, borsada doping etkisi yaptı. ÖYK’nın açıklaması ile birlikte hareketlenen borsa, dün 62 puan artarken, hisseler 1.4 oranında pirim yaptı.İMKB'deki dünkü yükselişte dünya borsalarındaki rekorların da payı var.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) dünkü toplantıda aldığı kararlar, hükümet ortakları arasındaki memura zam krizini ve bunun piyasalarda yolaçtığı belirsizliği unutturdu. ÖYK'nın dün öğleden sonra POAŞ satış kararı ile Petkim ve Tüpraş'ın bu yıl sonuna kadar satılacağını açıklaması, zam kirizi yüzünden birkaç gündür beklemede olan borsaya da hareket getirdi.

Borsa günü yüzde 1.44'lük artışla 4 bin 435 puandan tamamladı. Böylece borsa geçen hafta içinde 4 bin 500 puanın üzerine çıkarak yakaladığı zirveyi dünkü yükselişiyle tekrar zorlamaya başladı.

Özellikle ÖYK'nın kapanışa doğru gelen POAŞ'la ilgili satış kararı, endekste ağırlığı olan İş Bankası ve Petrol Ofisi hisselerinde hızlı yükselmeyi de peşinden getirdi. POAŞ'ın en yüksek teklifi veren Hayyam Garipoğlu yerine, üçüncü sıradaki İş Bankası, Bayındır, Park ve PUİS ortak girişim grubuna verildiğinin açıklanması üzerine İMKB Başkanlığı hemen harekete geçti ve her iki hissenin de işlem sırasını da geçici olarak kapattı.

POAŞ ŞAŞKINLIĞI

POAŞ için en yüksek teklifin sahibi Garipoğlu Grubu yerine daha düşük teklifin sahibi olan bir gruba verildiği açıklandığında, biraz da beklenmedik bir karar olduğu için piyasa çevrelerinde şaşkınlık yarattı.

Aslında borsa iki gündür siyasiler arasındaki memura zam ve seçim tartışmaları yüzünden sabah seanslarında satış baskısı ile başlarken, öğleden sonraki seanslarda gelen alım dalgası ile günü yükselerek kapattı.

Önceki gün sabah seansında düşük kapanan borsa, ikinci seansta Rusya ve Avrupa borsalarındaki rekor tırmanışların da etkisiyle yaklaşık 150 puanlık artış kaydetmişti.

Dünkü seanslardaki gelişmeler de önceki günkünden çok farklı olmadı. Dün sabah seansı da, siyasi parti liderlerinin kasım ayına odaklanan seçim tartışmalarının da etkisiyle satıcılı açıldı. Endeks ilk seansı 51 puanlık kayıpla tamamladı.

ARTIŞ HİSSE BAZINDA

Fakat ikinci seansta, ÖYK toplantısı borsanın seyrini değiştirdi ve endeks günü 62 puanlık artışla tamamladı. Fakat borsada iki gündür endeks bazında yaşanan artışa rağmen pekçok hissenin fiyatının yerinde saydığını belirtmekte fayda var. Buradan ciddi para girişi olmadığı için yükselişin henüz genele yayılmadığı söylenebilir.

DTP'nin dünkü toplantılarının ardından vereceği karar ışığında bugün hükümetin memura zam konusunu sonuçlandırması bekleniyor. Eğer bugün memura zam krizi aşılırsa borsanın önündeki belirsizlik kısa süreli de olsa ortadan kalkmış olacak.

Siyasi belirsiliğin ortadan kalması ise özelleştirme ve şirketlerin altı aylık kâr beklentileri ışığında borsa yeni zirvelere doğru yolalabilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!