Özelleştirilen İGSAŞ’ta gergin bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirilen İGSAŞ’ta gergin bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2006 13:01

TARIMDA gübre olarak kullanılmasının yanı sıra, başta boya olmak üzere sanayinin birçok dalında kullanılan ‘üre’nin Türkiye’deki tek üreticisi Kocaeli’nien Körfez İlçesi’ndeki İstanbul Gübre Sanayii’nin (İGSAŞ) kapısına kilit vurulmak üzere. 2004 yılında özelliştirilerek İzmit’te bir işadamına satılan fabrikanın, ‘üretimde maliyetlerin yüksekliği’ gerekçe gösterilerek kapatılması kararlaştırıldı.

Türkiye’de üre üretiminde tekel durumunda olan İGSAŞ, özelleştirme kapsamına alınarak 2004 yılında da İzmitli işidamı Fehmi Yıldız’a satıldı. Üretimde doğalgaz kullanılan fabrikada, doğalgaz fiyatlarındaki artışa rağmen üre fiyatlarının düşük kalması, ithal ürenin buradaki üretimden daha ucuza maledilmesi üzerine üretim durduruldu. İGSAŞ, zaman zaman ithal üre ile piyasanın ihtiyacını karşıladı. İGSAŞ'a daha ucuz fiyatla doğalgaz verilmesi konusunda anlaşma sağlanamayınca, sahibi Fehmi Yıldız fabrikayı kapatma kararı aldı. Bu karar 300 işçiyi huzursuz etti. Hemen her sabah fabrika önünde protesto gösterileri yapan İGSAŞ işçileri kararın yeniden gözden geçirilmesi isterken, fabrika sahibi Fehmi Yıldız da Ankara ile yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç alamadığını belirtti

“İTHALAT ZOR DURUMDA BIRAKTI”

Petrol İş Sendikası Mali Sekreteri Nezih Güdelci fabrika önünde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük üre üreticisi olan İGSAŞ’ın düştüğü durumun tüm çalışanları rahatsız ettiğini, bunun birinci nedeninin özelleştirme olduğunu söyledi. Güdelci, “Devlet elini çektikten sonra özel şartlarda çalışmaya başlandı. Doğalgaz devletin tekelinde olduğu için fiyatı kendisi belirliyor. Buranın da en büyük gideri doğalgazdır. Maliyet giderleri içersindeki payı yüzde 95’tir. Diğer giderler yüzde 5’tir. Doğalgaz fiyatları son zamanlarda petrole endekslendi. Şimdi ise tavan yaptı. 300 dolar seviyesine çıktı. Fabrika alındığında ise 130 dolar civarındaydı. Fabrika o dönem çok ciddi kar yaptı. Son dönemlerde Türkiye’deki globalleşme ile herkesin ithalatçı olması nedeniyle işveren zor durumda kaldı” dedi.

“ÜRE, KARABORSAYA DÜŞECEK”

İGSAŞ’ın kapanmasının hem köylü hem sanayici için büyük darbe olacağını söyleyen Nezih Güdelci, Türkiye’de köylünün yılda 1 milyon ton üre talebi olduğunu, bunun 500 bin tonunu İGSAŞ’ın karşıladığını belirterek, “Şu anda ürede sıkıntı başladı. Eğer sorun çözülmezse Şubat ve Mart aylarında bu sıkıntı daha da artacak. İddia ediyoruz, Üre karaborsa olacak. Ton fiyatı 300- 350 YTL’leri bulacak. Hükümet bu vebalin altına girmemelidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!