Oyun konsolunda ‘korsan istilası’

Güncelleme Tarihi:

Oyun konsolunda ‘korsan istilası’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Korsan oyunlar, garantili konsol satın alanların kafasını kurcalıyor. 150 TL’den satılan oyunu 5 TL’den almak cazip görünse de aslında birçok dezavantajı bulunuyor. Bu hafta korsan oyun sektörünün arka planını araştırdık.

Haberin Devamı

acan@hurriyet.com.tr

Yaz aylarının gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte oyun sektörü canlanmaya devam ediyor. Oyunseverler garantili cihazları satın almaya dikkat etse de korsan oyunlar ve konsolları bu oyunlarla çalışır hale getirmek yani piyasadaki deyimi ile ‘kırdırmak’ kafa karıştırıyor. 150 TL’den satılan oyunlar 5 TL’ye satılıyor, ancak madalyonun diğer yüzü oyunseverlerin canını sıkacak cinsten.

HER MARKA KIRILABİLİYOR

Oyun konsolu pazarında Playstation 3, Xbox 360 ve Nintendo Wii’nin hakimiyeti sürüyor. Üç oyun konsolu da ‘jailbreak’ten yani kırılmaktan kaçamadı. Şirketlerin bu yöndeki çalışmaları kısa dönemde başarıya ulaşsa da hackerlar kazanan taraf oluyor. Nintendo Wii ve Xbox 360 kolayca kırılabilen oyun konsolları arasında yerini alırken Playstaion 3’in ise 2000 seri numarasıyla başlayan ve ‘kalın’ kasa olarak tarif edilen modeli kırılabiliyor. En son pazara sunulan ince kasalar şu anda kırılamıyor. Ancak jailbreak işlemlerini gerçekleştirenler çok yakında her iki modelin kırılabileceğini ve korsan oyunların oynanabileceğini iddia ediyor.

OYUNLAR 5 TL

Kırma ücretleri, markaya ve modele göre değişiklik gösteriyor. Aldığımız bilgilere göre Playstaion 3’ler 50-80 TL, Xbox 360’lar 60-100 TL Nintendo Wii’ler ise 40 TL ile kırılabiliyor. Kırılma işlemine birkaç oyun hediye veriliyor. İşin önemli noktası ise korsan oyunlar. Korsan oyunları yükleyebilmek için harici harddisk sahibi olunması gerekiyor. Oyun fiyatları ise oyun konsoluna göre 4-5 TL arası değişiyor. Ancak sıkı bir pazarlıkla biraz daha ucuza oyunları yükletmek mümkün. Ancak milyarlarca dolar yatırımla piyasaya sürülen bu cihazları, yasal olmayan şekilde kullanmanın etik olmayan yanı bir tarafa bir de maddi olarak zarara uğramak var.

Haberin Devamı

Konsolları kırmanın zararı çok

OYUN konsollarının jailbreak yapılması oyunlara daha ucuz ulaşılmasını sağlasa da kullanıcıları üzecek birçok etkiyi beraberinde getiriyor. Oyun konsunu kırdırmak öncelikle cihazların garantisini geçersiz hale geliyor. Olumsuz etkilerinden bir diğeriyse jailbreakli cihazların internete bağlanamaması. Böylece kullanıcılar, Playstation 3 ve Xbox 360 gibi oyun konsollarının online servislerinden yararlanamıyor ve internet üzerinden oynanan çoklu oyunlara bağlanamıyor. Öte yandan jailbreakli konsollarının sorunları arasında sık sık oyundan atma gibi problemleri bulunuyor. Bu yüzden kullanıcıların oyunları yarıda kalabiliyor. Bu yüzden korsan işine bulaşmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Aman dikkat!

Haberin Devamı

Şarja kumsalda devam

AKILLI telefon kullanıcılarının en büyük sorunlarının başında şarj geliyor. Şarj bitecek diye priz arama telaşına düşenler için akıllı telefon bataryalarına destek olacak ürünler arka arkaya kullanıcılarla buluşuyor. MiPow Power Tube adındaki harici pil kullanıcıların ihtiyaçlarına göre farklı kapasitelerde satılıyor. Hemen hemen tüm akıllı telefon modellerine uyumlu kablolar bataryanın kutusu içinde bulunuyor. MiPow Power Tube’un fiyatları yaklaşık 80 TL’den başlıyor.

Xbox’ta kadın yöneticiye tepki

MİCROSOFT’un CEO’su Steve Ballmer, şirketi yeniden organize ediyor. Bu kapsamda Microsoft’ta 19 yıldır görev yapan Julie Larson-Green de Xbox’ın başına geçiyor. Ancak Xbox kullanıcıları, “Oyunlarla ilgili hiçbir deneyimi yok” diyerek, bölümün başına bir kadın geçmesini eleştirdi. Haberin açıklanmasıyla, Xbox kullanıcıları sosyal medyada tepki gösterdi. Green’in bir ‘kadın’ olduğuna dikkat çeken bazı Xbox kullanıcıları, oyunlar konusunda hiçbir tecrübeye sahip olmadığını savundu. Xbox kullanıcıları, “Müthiş. Şimdi kek pişirme ve örgü örmeye yönelik uygulamalar görürüz” şeklinde yorumlar yaptı.

Haberin Devamı

Counter-Strike’ta aksiyon artıyor

OYUNSEVERLERİN yıllardır vazgeçemediği oyunların başında gelen Counter-Strike Online, Nexon Avrupa’nın 10 Temmuz’da gerçekleştirdiği güncellemeyle aksiyonu arttırıyor. Değişiklikle Counter-Strike Online oyuncularına daha fazla silah, harita, zombiler, teröristler gibi yenilikler sunuyor. The Klasik için hayatta kalma haritası da piyasaya sunulacak. İki yeni silah modeli de Türkiye’deki oyunculara sunulacak. Yarı otomatik ve tam otomatik modlarda ateş edebilme yeteneğine sahip olan çift-el silah ‘Dual Infinity’ bu silahlar arasında bulunuyor. Yarı-otomatik modda ateş ederken hassasiyet ve verilen zarar belirgin bir şekilde artıyor. En hızlı ateş eden hafif makineli tüfeklerden biri olan MP7A1 de piyasaya çıkmış durumda. Bu makineli tüfek, saldırı modunda geniş bir alana yayılan 20 turluk 4.6x300 mm cephane taşıyor.

Oyun konsolunda ‘korsan istilası’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!