Oysa Çimento’da Sabancı’ya ’rekabet’ uyarısıyla satış

Güncelleme Tarihi:

Oysa Çimento’da Sabancı’ya ’rekabet’ uyarısıyla satış
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 00:00

Oyak Grubu ve Sabancı Grubu’nun, çimento sektöründe 14 yıldan bu yana sürdürdükleri ortaklıkları sona eriyor. Oyak Grubu’nun Oysa Çimento’daki yüzde 41.09 oranındaki hissesinin 70.8 milyon dolara Sabancı Holding’e satışı için hisse devir anlaşması imzalandı.

Anlaşma ile ilgili olarak borsaya açıklama gönderen Oyak, hisse ve varlık satışının Rekabet Kurumu’nun izninden sonra gerçekleştirileceği belirti.

REKABET UYARISI GELMİŞTİ: Rekabet Kurumu 3 Ekim 2006 tarihinde Çimsa Çimento ile Adana Çimento arasında rekabetçi davranışların koordinasyonuna neden olduğu ve ortak girişimdeki aykırılığın ortadan kaldırılarak rekabetin tesisi için 6 ay süre vermişti. Kurum, aksi taktirde para cezası uygulanacağını açıklamıştı. Bu kararın ardından Oyak ve Sabancı Holding, Oysa Çimento’daki ortaklıklarını ayırma kararı verdiklerini ve aralarında satın alma veya satma alternatifini görüşeceklerini 20 Ekim 2006’da açıklamışlardı.

HİSSE VE VARLIK SATIŞI: Oyak, bu çerçevede, Oysa Çimento’ya ait İskenderun’daki öğütme tesisi ve Antakya, Samandağ Kırıkhan Nardüzü ve İskenderun’daki hazır beton tesislerinin Adana Çimento’ya ekonomik bütünlükleri ile satacak. Bunun yanı sıra eş zamanlı olarak da Ordu Yardımlaşma Kurumu, Adana Çimento Sanayi ve Mardin Çimento Sanayii ve Ticaret’in sahibi oldukları Oysa A.Ş. hisseleri de Hacı Ömer Sabancı Holding’e satılacak. Böylece Oysa’daki ortaklık sona erdirilecek.

HİSSELER DEĞER YİTİRDİ: Bu devir anlaşması imzalanması haberinin ardından Oysa Çimento hisseleri değer yitirdi. Satış fiyatının 6.75’e karşılık gelmesi, önceki günkü kapanış fiyatı ile 8.30 YTL olan hisse değerinin gerilemesine neden oldu. Oysa Çimento hisseleri dün yüzde yüzde 4.22 kayıpla 7.95 YTL’ye geriledi. Çimsa hisseleri yüzde 0.5 kayıpla 9.95 YTL’ye, Adana Çimento hisseleri yüzde 1.69 değer 8.75 YTL’ye geriledi. Sabancı Holding hisseleri ise 1.72 düşerek 5.70 YTL’den kapandı.

14 YILLIK ORTAKLIK: Oyak ve Sabancı Holding, Oysa Niğde Çimento ve Oysa İskenderun Çimento şirketlerini 1992 yılında özelleştirmeden ortaklaşa satın almıştı. Ortaklar, bu şirketleri 10 yıl kadar ayrı ayrı faaliyet gösterdikten sonra, yönetimsel sinerjiler ve büyüme hedefleri göz önüne alarak Mart 2003’te Oysa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı altında birleştirmişti. Birleşme sonrasında şirket sermayesinin yüzde 41.09 u Çimsa Çimento Sanayi’ne yüzde 41.09 u Oyak ve bağlı kuruluşlarına ait oldu. Yüzde 17.82 si halka açık olan Oysa Çimento’nun yıllık toplam çimento üretim kapasitesi 2 milyon tonun üzerinde. Şirket, bu yılın ilk 6 ayında 22.3 milyon YTL net kár açıklayarak, geçen yılan aynı dönemine göre yüzde 46.5 artış kaydetti.

Ankara Sigorta da yabancıya satış sürecini başlattı

GARANTİ Sigorta, Ray Sigorta ve Akemeklilik’ten sonra Ankara Sigorta da yabancılarla ortaklık görüşmesi yapacağını açıkladı. Tamamen satışı da gündemine alan Ankara Sigorta ve Ankara Emeklilik, bu konuda HSBC’yi yatırım bankacılığı pilot danışmanı olarak seçti. İşlemin haziran ayı sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Ankara Sigorta İcra Kurulu Başkanı Aziz Ahmet Kaçar, "Ankara Sigorta ve Ankara Emeklilik olarak yabancılarla kurulan stratejik işbirliği yarışına biz de katılıyoruz" derken, "Payda ön koşulumuz yok, azınlık hisseleri, çoğunluk hisseleri veya şirketin tamamı satılabilir" dedi. Ankara Sigorta ve Ankara Emeklilik’in, Polis Bakım Yardım Sandığı’nın sahip olduğu şirketler olduğunu hatırlatan Kaçar, "Türkiye’de 200 bin polis var. Aileleriyle birlikte değerlendirdiğinizde 1 milyon potansiyel sigortalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Ankara Sigorta Genel Müdürü Yusuf Satoğlu da, yabancı ortaklık fikrini hayata geçirmeden önce yaklaşık 1 milyon dolar civarında kaynak ayırarak şirketteki tüm teknolojik altyapıyı yenilediklerini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!