Otomotivin eylem planı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Otomotivin eylem planı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 12:52

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nda, “ARGE altyapısını iyileştirmek”, “şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini artırmak”, “otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek”, “hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek” ile “fiziki altyapıyı geliştirmek” başlıklarını içeren beş hedef yer aldı.

Haberin Devamı

İşte otomotivin yeni rotası, sağlanacak teşvikler ve hedefler

ARGE DESTEKLERİ GELİYOR

HEDEF 1
       
Buna göre, hedef 1 olan ARGE altyapısını iyileştirme yönündeki eylem  şöyle:

"Tasarım doğrulama, dayanım, yol ve araç testleri yapılması için test  merkezleri ile rüzgar tüneli kurulacak, mevcut test merkezleri sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilecek.

Otomotiv alanında yetkinliği olan üniversitelerin ve meslek liselerinin  laboratuvar alt yapıları üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirilecek  ve desteklenecek.

Otomotiv sanayisine verilecek ARGE desteklerinin mevcut etkinliğinin  değerlendirilmesi ile bu desteklerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yönünde  bir çalışma yapılacak, çalışma sonucu tespit edilen destekler uygulanacak.

Haberin Devamı

ARGE projelerinde 'ulusal odak projeleri' ile rekabet öncesi işbirliği  projelerine öncelik verilecek.

KOBİ niteliğindeki şirketlerin rekabet gücünün geliştirilmesi ile ARGE  altyapısının kurulması için işletmelere bilgi, danışmanlık ve destek  sağlanacak."

ELEKTİRİKLİ BATARYA ÜRETİMİNE DESTEK

HEDEF 2
       
Şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini  artırmayı içeren hedef 2'nin içeriği şu şekilde belirlendi:

"Araç konsept ve tasarım aşamasından başlayan uzun vadeli işbirlikleri  ile ana ve yan sanayi arasındaki ilişkilerin ve buna yönelik destek  mekanizmalarının tedarik zincirini de kapsayacak şekilde geliştirilmesi yönünde  çalışmalar yapılacak.

Özgün teknoloji ve tasarım ile buna dayalı üretimin geliştirilmesi için  yeni teşvik mekanizmaları oluşturulması yönünde çalışma gerçekleştirilecek.

Türkiye'nin iklim değişikliği kapsamındaki ulusal vizyonu doğrultusunda  alternatif yakıt kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla elektrikli  araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana  parçalarının üretimi desteklenecek.

Tedarik zincirindeki işletmeler arasında işbirlikleri ile daha fazla  katma değer üretimine yönelik yerlilik oranını artırıcı (kümelenme gibi) faaliyetler desteklenecek.

Haberin Devamı

Kamu koordinasyonunda üretime yönelik ulusal odak projeleri oluşturulması  ve desteklenmesi sağlanacak.

Sanayinin ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirilecek.

Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında yapılan çalışmalarla işbirliği ve  koordinasyon kurulacak.
       

KAMUDA YERLİ ARAÇ ALIMI ÖZENDİRİLECEK

HEDEF 3
       
Otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirme yönündeki hedef 3'ün  eylemi şöyle:

"Türkiye iç pazarını büyütecek faaliyetler geliştirilecek, otomotiv  sanayinin dış pazarlara açılımı dinamik bir biçimde desteklenecek.
Kamu alımlarında ve kiralamalarında yerli araç kullanımı özendirilecek.

Çevre dostu araçların kullanımının yaygınlaştırılması için toplumda  farkındalık seviyesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
Çevreye duyarlı araçların kullanımı özendirilecek.

Haberin Devamı

Kamu araç filoları oluşturulurken çevre dostu araçların tercih edilmesi  sağlanacak.”
       

YENİ VERGİLENDİRME SİSTEMİ GELECEK

HEDEF 4
       
Hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmeyi içeren hedef 4'ün eylemi:

“Düşük CO2 emisyonu olan çevre dostu araçların (elektrikli, hibrit ve  emisyon seviyesi düşük diğer araçlar) kullanımını teşvik eden bir vergilendirme  sistemi için çalışma yapılacak.

Ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılarak bertarafı için gerekli  hukuki düzenlemelerin oluşturulması ve hurda işletmelerinin teşvik edilmesi  yönünde çalışmalar yapılacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğünün otomotiv sektörüne  hizmet veren biriminin kurumsal kapasitesi uluslararası onay kuruluşlarına benzer  bir şekilde geliştirilecek.

Haberin Devamı

Otomotiv sanayine yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri  etkinleştirilecek.

Araçlarda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı artırılacak ve yeni araç  tasarımlarında yeniden kullanım ve geri dönüşüm oranlarına ilişkin esaslar  belirlenecek.”
       
HEDEF 5
       
Fiziki altyapıyı geliştirme konusundaki hedef 5'in eylemi şu şekilde:

“Organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için uygun şartlarda  arsa ve altyapı teminine yönelik gerekli çalışmalar yapılacak.

Otomotiv ürünlerine uygun oto-port nitelikli limanlar ve çevresindeki  ulaştırma altyapısı geliştirilecek.

Çevreye duyarlı elektrikli ve CNG;li araçların kullanımının yaygınlaşması  için gerekli altyapı çalışmaları yürütülecek.

Haberin Devamı

Sanayinin üretim ihtiyaçlarına yönelik ham madde üretimi  geliştirilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!