Otomotiv üretimi yüzde 16 arttı ticari son 10 yılın rekorunu kırdı

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv üretimi yüzde 16 arttı ticari son 10 yılın rekorunu kırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Tezer, bu yılın Ocak-Nisan döneminde daha çok iç pazardaki gelişmelerin etkisiyle otomotiv sektöründe toplam üretimin yüzde 16, otomobil üretiminin ise yüzde 11 oranında arttığını bildirdi.

Tezer, “Bu dönemde, toplam üretim 408 bin adete, otomobil üretimi ise 223 bin adete yükseldi. Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayan 4 ayda otomotivdeki toplam pazar, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 67 oranında arttı ve 274 bin adet satış gerçekleşti” diye konuştu.
Ticaride son 10 yılın rekoru
Aynı dönemde otomobil pazarındaki artışın ise yüzde 70 civarında olduğua dikkat çeken Tezer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Otomobil satışları 177 bine yükseldi. Özellikle 2010 yılının ikinci yarısında başlayan ve yıl boyunda devam eden talep artışı 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde de sürdü” diye konuştu. Yatırım malı olan ticari araç talebindeki yüksek artışların, gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin artarak devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Tezer “2011 yılı Ocak-Nisan döneminde ticari araç pazarı son 10 yılın en yüksek değerine ulaştı. Bu yılın Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 7 oranında arttı. Otomobil ihracatında da yüzde 3 yükselme meydana geldi” diye konuştu. Model yılının motorlu araçlarla ilgili vergi mevzuatının ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden meclis üyeleri, aracın yaşını belirleyen unsurun, Motorlu Taşıtlar Vergi Mevzuatında “Model Yılı” kavramı olduğuna dikkat çekti. Sektör temsilcileri,  model yılı kavramının yeni bir yönetmeliğe kavuşturulduğunu, ancak bu mevzuatla birlikte önemli bir eksiklik doğduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!