Otomotiv hurda ve finansman teşviği bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv hurda ve finansman teşviği bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 10:54

Doğuş Otomotiv Scania-Krone-Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel, otomotiv sektöründe bu yıl yüzde 50'ye yakın düşüş olacağını ve ancak 2010 yılı ortasına doğru toparlanma beklediklerini belirterek, “Araç satışını hızlandıracak, ikinci el araçlara hız kazandıracak hurda teşviki ve beraberinde bir finasman paketi teşviği olması sektör için çok avantajlı olacak” dedi.

Senyücel, geçen yıl 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarının yüzde 26 düşüşle 20 bin 200 adede gerilediğini, toplam ağır ticari araç pazarında da yüzde 24'lük daralma yaşandığını hatırlatarak, “Bu, beklenen bir şeydi. Çünkü, talep doyuma ulaşmıştı” dedi.

Global ekonomik krizin etkisiyle birlikte otomotiv sektörünün yavaşladığına işaret eden Senyücel, bu yıl pazarın yüzde 50'ye yakın düşeceğini öngördüklerini kaydetti.

Geçen yılı en çok satılan ithal ağır ticari araç markası olarak kapatan Scania'nın Ocak 2009'da da segmentinde yüzde 51 pazar payı alarak en çok satılan marka olduğunu vurgulayan Senyücel, “Scania markası olarak son 6 yıldır ithal ağır ticari araç pazarında lider konumdayız. Sektördeki düşüşten herkes gibi etkileneceğiz, ama biz bu yıl da toplamdaki yüzde 10 pazar payımızı ve satışlarımızı aynı seviyede tutmayı hedefliyoruz. Scania son 5-6 yılda 2000-2300 adetler satan markaydı, bu daralmayla birlikte yılı 1000 adetin biraz üzerinde satışla kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

“DÖVİZ KURU OLMASI GEREKEN SEVİYEDE”

Tolga Senyücel, pazarın önceki yıllarda daha fazla küçüldüğüne dikkati çekerken, “Özellikle 2001 yılında pazar normal konumuna göre yüzde 70'e yakın bir daralma yaşamıştı. Dolayısıyla, daha kötüsünü gördük. İnşallah bu sefer daha kötüsü olmaz, olacağını düşünmüyorum zaten” diye konuştu.

Pazarın 2010 yılının ortasına doğru arzu ettikleri toparlanma seviyesine geleceğini ifade eden Senyücel, Doğuş Otomotiv olarak pazarı canlandırmak için daha fazla müşteri ziyaretleri yaptıklarını, hem satışta hem de serviste kampanyalar düzenlediklerini, araç tanıtımına ağırlık verdiklerini, finans şirketlerinin çok esnek çözümler ürettiğini anlattı. Senyücel, şöyle devam etti:
“Ticaret hacminin toparlanmasına ihtiyaç var. Ticaretin olmadığı, malların taşınmadığı ortamda insanlar böyle bir yatırım yapmıyor. Dolayısıyla, biraz daha teşvik paketlerinin, piyasaya moral verici hareketlerin gerçekleşmesi lazım. Araç satışını hızlandıracak, ikinci el araçlara hız kazandıracak, 20 yaş üzerindeki ağır vasıtaların trafikten çekip onların gençlenmesini sağlayacak bir hurda teşviği ve beraberinde bir finansman paketi teşviği olması sektör için çok avantajlı olacak.”

Döviz kuruna ilişkin görüşlerini belirtirken Tolga Senyücel, “Herkes yıllardır düşük kura alıştı, şu an olması gereken yerlerde. Kurun bunun altına düşeceğini tahmin etmiyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!