Otomobile tüpgaz yasağı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomobile tüpgaz yasağı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu, araçların ‘‘otogaz’’ veya ‘‘tüpgaz’’ olarak bilinen LPG'ye geçmesini yasaklama kararı aldı. LPG'yle çalışan araçlardaki tüpler polis zoruyla sökülecek. Sökmeyenler trafikten men edilecek. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, ‘‘Canını seven, gazlı taksiye binmesin’’ dedi.

BAKANLAR Kurulu, özellikle taksicilerin rağbet ettiği, ‘‘otogaz’’ veya ‘‘tüpgaz’’ olarak bilinen LPG kullanımını engelleme kararı aldı. Araçların bundan sonra LPG'ye çevrilmesine izin verilmeyecek, LPG ile çalışan araçların sistemi ise polis zoru ile söktürülecek. Bakanlar Kurulu, bu konuda İçişleri Bakanlığı'nı görevlendirdi.

Bakanlar Kurulu'nun önceki gün, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığındaki 5 saatlik toplantı sonuçlarını açıklayan Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, özellikle taksici esnafını şok eden ‘‘Tüpgaz şoku’’nun perde arkasını Hürriyet'e açıkladı.

Bir dönem enerjiden sorumlu bakanlık yaptığı için konuyu bildiğini kaydeden Keçeciler, benzinde yüzde 300 olan vergi oranının, LPG'de yüzde 1 olduğuna dikkat çekti. Keçeciler, şöyle dedi:

‘‘LPG petrolden elde edilen en pahalı üründür. Mutfağı korumak için sübvanse ediliyor. Ucuz görünmesi bu yüzden. LPG'nin araçlarda kullanılması hiç ekonomik olmadığı gibi tersine çok büyük bir lüks, şatafat, debdebe, savurganlıktır. Bu kadar pahalı yakıtla araç çalıştıran bir başka ülke yoktur. Böyle şey olmaz. Gazdaki bir metriton, akaryakıttaki bir tona eşittir. LPG, ton başına akaryakıta göre en az 100 dolar daha pahalı.’’

TÜPLÜYE BİNMEYİN

Keçeciler, LPG'li araçların can güvenliğini de tehdit ettiğini belirterek, ‘‘Ben, bundan sonra bineceğim taksiye tüple mi, akaryakıtla mı çalıştığını soracağım. Tüplü ise binmeyeceğim. Canını düşünen tüm vatandaşlar da bunu yapmalı’’ dedi. Bu konuda bir komisyon kurulduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın da görevlendirildiğini duyuran Keçeciler, ‘‘Sonradan uydurma, kaydırma şey olmaz. Bunların hepsi sökülecek. ODTÜ'nün de dahil olduğu araçlarda doğalgaz projesi var. Fabrikadan doğalgaza uygun üretiliyor ve oldukça güvenli’’ diye konuştu. Keçeciler, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Taksinin bagajına LPG tüpü konulmuş. Tüpün ağzına naylondan bir hortum ile araca bağlantı yapılmış. Bir yanda da benzin. Uzun yolda benzine geçiliyor. Araç tıngır mıngır giderken bir çukura düşüyor, tüp yuvarlanıyor, kaçak oluşabiliyor. Böyle şey mi olur? Hepsi sökülecek.’’

Tüpgaz fiyatlarının da artırılacağını kaydeden Keçeciler, ‘‘Bakanlar Kurulu bu konuda İçişleri Bakanlığına görev verdi. Bu konuda kurulan komisyon da çalışacak ve en kısa sürede önlemler uygulamaya girecek’’ dedi. LPG tüketiminin 2 milyon metritondan bir anda 3 milyon metritona çıktığına dikkat çeken Keçeciler, ‘‘Mutfak sübvansiyonundan yiyorlar’’ dedi. Keçeciler, Türkiye Şoförler Otomobilciler Federasyonu ile otomotiv sanayicilerinin anlaşarak, doğalgaz yakıtına uygun otomobil üretimine geçebileceklerini, bu tip araçların İtalya ve bazı başka ülkelerde yaygın olduğunu söyledi. Mevcut durumun AB normlarına da aykırı olduğunu kaydeden Keçeciler, ‘‘Doğalgazlı araçlara kısıtlama yok. Bu araçlar da fabrika çıkışlı ve AB normlarına uygun üretilmeli’’ dedi. Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

110 bin taksi otogazlı

Tantan: Bunlar seyyar bomba

İÇİŞLERİ Bakanı Saadettin Tantan, ‘‘Seyyar Bomba’’ olarak adlandırdığı LPG ile çalışan ticari araçların sınırlanması konusunda bir çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. LPG'nin devletin verdiği subvansiyon nedeniyle benzin ve dizelden pahalı hale geldiğini vatandaşın ise bunu kullanma mecburiyetinde olduğunu söyleyen Tantan, LPG ile çalışan araçların şehir içi trafikte tehlike oluşturduğunu belirtti. Bunun üzerine sözkonusu ticari araçların kullandığı LPG için nasıl bir sınırlama getirileceği konusunda yasa taslağı hazırlamak üzere bakanlar arasında bir komisyon oluşturuldu.

Bakanlar Kurulu'nda tüpgazlı oto tartışması

LPG tüpü ile çalışan otomobillere karşı önlem alınması önerisi önceki günkü Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer tarafından getirildi. Ersümer, LPG gazını devletin büyük oranda sübvanse ettiğine dikkat çekerek, ‘‘Ancak bu taksiciler tarafından ticari kazanç haline geldi’’ dedi ve otomobillerdeki tüplerin sökülmesini önerdi. Bazı bakanlar ise Ersümer'in teklifine karşı çıkarak, ‘‘Taksiciler de benzine yapılan zamları bu sayede fiyatlarına yansıtmıyor. Hiç değilse taksicilerin kullanımına imkan tanıyalım. Onların bir fişi olsun ve satış sadece onlara yapılsın’’ önerisini getirdi. Ersümer, bu öneriye karşı çıktı. Ersümer, otomobillerin tehlike yarattığını vurgularken, birçok lüks otomobile de tüp takıldığını belirterek, ‘‘Adamın altında 40 milyarlık jeep var. Ama devletin sübvanse ettiği yakıtı kullanıp kazanç sağlıyor. Bu önlenmeli’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!