Otomobilde yeni yüzyıla 97 yeni modelle merhaba

Güncelleme Tarihi:

Otomobilde yeni yüzyıla 97 yeni modelle merhaba
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'nın en büyük otomobil fuarı olan Uluslararası Frankfurt Fuarı (IAA), kapılarını dünya basınına açtı. Fuarda dünya otomobil devleri 2000'li yıllara dönük toplam 97 yeni modeli sergiliyor. Fuarda 41 ülkeden 1300 firmanın ürünleri yer alıyor.

Avrupa'nın en büyük otomobil fuarı dev üreticilerin gövde gösterisine dönüştü. Bu yıl 58'incisi düzenlenen Uluslararası Frankfurt Fuarı'nda (IAA) otomobil devleri toplam 97 yeni model sergiliyor. 51'i dünya, 8'i Avrupa, 38'i de Almanya prömiyeri olan yeni modeller ilk defa Frankfurt'ta otomobilseverlerin karşısına çıkıyor. İki yıl önce düzenlenen 57'inci Frankfurt Otomobil Fuarı'nda 33'ü dünya prömiyeri olan toplam 55 yeni model sergilenirken, bu yıl ki fuarda yeni model tanıtımı, 1997 yılına göre yüzde 50 artış gösterdi. Yüzyılın son fuarında, sergilenen yeni model sayısındaki artış rekor seviyeye ulaştı. Bu yıl fuarda ziyaretçi sayısında da yeni bir rekor bekleniyor.

YENİ MODELLER

41 ülkeden toplam 1300 firmanın ürünlerini sergilediği fuarda dikkati çeken yenilikler şunlar:

‘‘Renault 4x4 Scenic, Fiat Punto, Peugeot 607, yeni Opel Omega, Mercedes SLR, Honda Insight, Toyota Celica, Audi A8, Audi A2, BMW Z8, Chrysler Neon, Chrysler PT Cruiser, Daewoo Tocuma, Ford Fiesta, Focus Cabriolet, Kio Clarus, Nissan Almera, Seat Leon, Volkswagen D1.’’

1.5 MİLYON ZİYARETÇİ

Fuarda bir başka rekorun da ziyaretçi sayısında gerçekleşmesi bekleniyor. Toplam 2250 metrekarelik alanda kurulan ve 10 ayrı salonda düzenlenen fuarı bu yıl yaklaşık 1.5 milyon otomobilseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaretçi sayısında beklenen rekor artışın nedeni olarak, yüzyılın son otomobil fuarı olması ve 100'e yakın yeniliğin sergilenmesi gösteriliyor.

1997'de düzenlenen fuarı 877 bin 500 otomobilsever ziyaret etmişti. Ancak ziyaretçi sayısında rekor 1989 yılında 1 milyon 233 bin kişiyle gerçekleşti.

16-26 Eylül tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak fuarın dün yapılan basın açılışına da büyük ilgi vardı. Dünyanın bir çok ülkesinden gelen basın mensubu fuardaki yenilikleri ve gelişmeleri otomobilseverlere ulaştırmak için yarış ediyor.

1997'de 42 ülkeden 7 bin basın mensubu izlediği fuarı, bu yıl 10 bin basın mensubu izliyor.

Milenyum Vosvos'u

FRANKFURT'ta yapılan dünyanın en büyük otomobil fuarında, üreticiler, milenyum otomobilleriyle otomobil meraklıların önüne çıktı. Yeni binyıl otomobillerinde bireysellik ve konfor ön plana çıkıyor. Otomobil üreticileri, büyük ve lüks araçların yanı sıra, prototip ürettikleri modelleriyle de potansiyel tüketicinin nabzını yokluyor. IAA Otomobil Fuarı'nın en çok dikkat çeken prototiplerden biri de Alman otomobil devi Volkswagen'in sergilediği ‘VW Beetster’ modeli oldu. ‘VW Beetster’in tasarımını 1970'li yıllarda plajda kullanılan ‘böcek’lerin tasarımcısı yaptı. Kamei karoseri firmasının ürettiği bu kabriyolenin VW'nin maddi desteğiyle piyasaya çıkması bekleniyor.

PORSCHE 911 TURBO

HIZ tutkunlarının gözdesi Porsche'un 911 Turbo

modeli, Porsce Başkanı Wndelin Wiedeking tarafından tanıtıldı.

ALÜMİNYUM AUDI

AUDI'nin yeni alüminyum mini kompakt

otomobili, fuarın en çok ilgi gören modelleri arasında. Audi'nin bu modelinin tanıtımını Audi Başkanı Franz Josef Paefgen yaptı.

MERCEDES SLR

ALMAN otomobil devi Daimler, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Mercedes'in yeni SLR serisinin tanıtımını düzenlediği bir basın konferansı ile gerçekleştirdi.

Volkswagen'de ESP standart oluyor

VOLKSWAGEN Başkanı Dr. Ferdinend Piech, 2000 yılından itibaren tekerleklerin yol durumunu elektronik olarak algılamasını sağlayan Elektronik Stabilite Programı'nın (ESP) standart hale geleceğini açıkladı. Piech, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda düzenlediği basın toplantısında, ESP sisteminin özellikle otomobillerin takla atmasını önlediğini belirterek şöyle konuştu: ‘‘Bu nedenle geniş ölçekli hazırlıklar yaptık. Volkswagen ESP'yi standart bir özellik olarak sunmaya hazırlanıyor. Golf, seçmeli bir özellik olarak bu sistemle donatılacak ilk otomobil. Sistem New Beetle'a standart olarak yerleştirildi. Bugünlerde, ESP'yi Golf, Bora ve Passat gibi yüksek hacimli modellerimizde standart olarak sunmaya hazırlanıyoruz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!