Otomobilde evlenen çiftler Türkiye'de rakip kalacaklar

Güncelleme Tarihi:

Otomobilde evlenen çiftler Türkiyede rakip kalacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2000 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

OTOMOBİL sektöründeki evlilikler, Türkiye pazarında rekabeti değiştirmeyecek. Dünyada birbiriyle evlenen markalar, Türkiye'de birbirine rakip olmayı sürdürecek.

OTOMOBİL sektörü, geçen hafta yaşanan dev firmaların evlilik haberleriyle sarsıldı. Amerikan General Motors (GM) ile İtalyan Fiat'ın dev ortaklığı, BMW'nin Rover'ı Alchemy adlı bir İngiliz yatırım şirketine satması, Land Rover'ı ise Amerikan Ford'a satması otomobil sektöründeki tüm dengeleri değiştirdi. Evliliklere konu olan GM, Fiat, BMW, Land Rover, Rover, MG ve Ford gibi firmaların Türkiye'de ki operasyonlarının nasıl etkileneceği konuşuluyor. Sektör yetkilileri, bu operasyonlar sonrasında mevcut durumda fazla bir değişiklik beklemediklerini belirtiyorlar.

Opel Türkiye yetkilileri, Türkiye'de birbirine rakip olan Opel ile Tofaş-Fiat'ın bu evlilikten etkilenmeyeceğini söylüyorlar. Her iki firmanın da rekabetçi konumlarını sürdüreceklerini belirten yetkililer, daha önce açıklandığı gibi, işbirliğinin daha çok araştırma konusunda yoğunlaşacağını bildiriyorlar.

Ford Otosan yetkilileri ise Ford'un 4x4 Land Rover'ı BMW Grubu'ndan almasının dünyada ve Türkiye'deki yansımalarının en geç haziran ayından sonra alınabileceğine dikkat çekiyorlar. Yapılan anlaşmayla birlikte, şirket devrinin haziran ayında gerçekleşeceğini belirten yetkililer, birşey söylemenin henüz erken olduğunu bildiriyorlar.

DURUM DEĞİŞMEZ

BMW Grubu'nun Land Rover'ı Ford'a, Rover'ı ise Alchmey şirketine satmasının ardından bütün gözler, bu iki markanın da Türkiye distribütörü olan Borusan Otomotiv'e çevrildi. Borusan Otomotiv İcra Komitesi Üyesi Ali Vahabzadeh, Borusan'ın mevcut durumunda herhangi bir değişiklik beklemediklerini söyledi.

Vahabzadeh, yaptığı açıklamada şunlara değindi:

‘‘Borusan Otomotiv, BMW, Ford Motor Company ve İngiliz yatırım ortaklığı grubu Alchemy Partners tarafından kurulacak MG Car Company ile distribütörlük çalışmalarını sürdürecek.

BMW Group'un Rover ve Land Rover'ı satmasının ardından, bu iki markanın yerini yeni bir yapılanmayla dolduracak. BMW model segmentlerini genişletecek. Varolan 3, 5, 7 serilerine ek olarak 3 serisinin altında yeni bir sınıf üretimini geliştirecek. X5 modeline ek olarak, farklı 4x4 modelleri eklenerek üretim yelpazesi geliştirilecek.

Bunun yanı sıra, 2001 yılından itibaren Mini markasında da bir aile serisi geliştirilerek, küçük, kaliteli, özel sınıf otomobil ihtiyacı karşılanmış olacak. Borusan Otomotiv BMW ile varolan distribütörlük çalışmasını bu kapsamda devam ettirecek. Yeni yapılanma 2003 yılında BMW Group tarafından İngiltere'de üretimine başlanacak yeni Rolls Royce planında bir değişiklik yaratmayacak. Borusan Otomotiv Land Rover distribütörlüğü ise Ford Motor Company ile verimli bir işbirliği doğrultusunda sürdürecek.’’

GM, Land Rover'a talip olacak

AMERİKAN otomobil devi General Motors'un, Ford'la satış anlaşması yapmasına rağmen BMW'nin Land Rover ünitesine talip olabileceği iddia edildi.

Financial Times Gazetesi'nin haberine GM yöneticileri, teklifi artırarak BMW ile Ford arasında satış konusunda imzalanan anlaşmayı bozup bozamayacaklarını ele alıyorlar.

İngiliz gazetesine açıklama yapan bir yetkili, ‘GM Yönetimi, Land Rover konusunda saldırgan bir tavır izleyebilir. Kesinlikle bu konuyu yakından takip ediyorlar’ dedi. GM'in Avrupa kolu olan Adam Opel Şirketi'nin Başkanı Robert Hendry ise, GM'in Ford ile BMW arasında yapılan anlaşmaya müdahale edebileceği mesajını verdi.

Ancak dün BMW'den yapılan açıklamada General Motors'tan Land Rover ile ilgili kendilerine bir teklif gelmediğini açıkladı. BMW Sözcüsü Uwe Mahla, ‘herhangi bir teklif sunulmadı’ dedi. BMW, geçen hafta Rover ünitesini İngiliz fast food şirketi Alchemy Partners'e, Land Rover birimini ise Amerikan Ford Şirketi'ne satma kararı almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!