Otomobil almanın tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Otomobil almanın tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ocak 2000 yılında Taşıt Alım Vergisi ve Motorlu Taşıt Vergisi en az enflasyon oranında artırılacak. Ayrıca, nisan ayından beri uygulanan Ek Taşıt Alım Vergisi'ndeki yüzde 6'lık indirim sona erecek.

Hükümetin Ek Taşıt Alım Vergisi'nde nisandan bu yana uyguladığı yüzde 6'lık vergi indiriminin süresi yıl sonunda bitiyor. Hükümetin, otomobil sanayiinin içinde bulunduğu krizi atlatabilmesi için yaptığı bu indirimin uzatılması, ‘‘Ağustos depremi’’ nedeniyle mümkün görülmüyor.

Aksine, hükümet depremin açtığı yaraları sarabilmek için otomobile ek vergi koymaya hazırlanıyor. Ayrıca, Ocak 2000 yılında Taşıt Alım Vergisi ve Motorlu Taşıt Vergisi'de en az enflasyon oranında artırılacak. Otomobil fiyatları hem Ek Taşıt Alım Vergisi'nin yüzde 6'lık artışı hem de diğer vergilerin artışıyla birlikte zamlanacak. Aralık ayındaki bir otomobilin fiyatıyla, ocak ayındaki aynı otomobilin fiyatı yüzde 10 ile 15 arasında artacak.

Bu nedenle yeni otomobil alacak ve otomobilini yenilemek isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Şimdi otomobil almanın tam zamanı...

1600 CC. VE ALTI

Ek Taşıt Alım Vergisi'ndeki indirim 1600 cc. motor hacminin altında kalan ve alt, alt-orta sınıf otomobiller için uygulandı. Vergi indiriminin geçerli olduğu otomobillerin satışında nisan ayından bu yana artış görülürken, vergi indiriminin uygulanmadığı modellerde bir düşüş yaşandı. Vergi indirimi hem tüketicinin, hem otomobil firmalarının hem de Maliye'nin işine yarıyor. Otomobil firması satışlarını artırırken, tüketici daha uygun fiyatlarla otomobil satın alma şansına sahip oluyor. Maliye ise vergi gelirlerini canlanan satışlar nedeniyle artırıyor.

Dokuz ayda 182 bin oto satıldı

YILIN dokuz ayında otomobil satışları yüzde 21 gerileyerek 182 bin 464'e düştü. 1998'in aynı döneminde otomobil satışları 230 bin 950 adet olarak gerçekleşmişti. Ocak-eylül aylarında 103 bin 132 adet yerli otomobil satılırken, ithal otomobillerin satışları 79 bin 332 adet oldu. Yerli otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.3 oranında gerilerken, ithallerin satışlarındaki düşüş yüzde 1.8'de kaldı. Geçen yılın ocak-eylül aylarında 150 bin yerli, 80 bin ithal otomobil satılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!