Otellerle müzisyenlerin telif kavgası mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Otellerle müzisyenlerin telif kavgası mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 00:00

Otellerle müzik meslek birlikleri arasındaki ’telif’ kavgası alevlendi. Eski Kültür Bakanı Erkan Mumcu döneminde çıkan yasayla beş müzik meslek birliğine telif vermek zorunda kalan otellerin telif vereceği birlik sayısı sekize yükseldi. Yüksek olduğu iddia edilen ve her birliğe ayrı verilmesi gereken telif hakkı nedeniyle Akdeniz’deki otellerin çoğunda müzik susturuluyor. 100 otel mahkemelik oldu.

GÜRÜLTÜ kirliliği nedeniyle kapatılan ve belli bir saate kadar açık kalma yasağı getirilen gece kulüplerinin ardından otellerde de müzik susturuluyor. Otellerin, müzik yayını ve canlı müzik nedeniyle telif vermesi gerektiği müzik meslek birliği sayısı beşten sekize çıktı. Bu yeni gelişme otellerle müzik meslek birlikleri arasındaki telif kavgasını alevlendirdi. 2.5 yıl önce çıkan telif hakları yasasına göre, Türkiye Musiki Sanat Eserleri Birliği (MESAM), Müzik Eserleri Sahipleri Grubu (MSG), Müzik Yorumcuları Birliği (MÜYOBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) her birine ayrı telif veren otelciler, üç meslek birliğine daha telif vermek zorunda kalacak. Antalya’daki Sunrise Otelleri Sahibi Sadettin Ulubay, otelcilerin müzik telifi hakkı vermesi gerektiği meslek birliği sayısının beşten sekize çıktığını belirterek, bu üç yeni birliğin de diğerlerine benzer telif hakkı istediğini, Akdeniz’deki otellerin çoğunda müziğin susturulduğunu söyledi.

TURİSTLER MÜZİK İSTİYOR: Türkiye’ye gelen turistlerin çoğunun genç olduğunu ve eğlence ve müziğin turisti çekmede yüzde 50 etkisi bulunduğunu dile getiren Ulubay, "Oda başına beş yıldızlı bir otelde müzik telifi 67 dolar. 350 odalı beş yıldızlı bir otelin, odalar, restoranlar, havuzbaşı, lobide çaldığı müzik için yılda 400 bin dolar telif vermesi gerekiyor. Bu aklın alamayacağı bir şey. Oteller müzik yayınını farklı yollarla yapma yolunu seçiyor" dedi. Ulubay, bu yıl turizmde zaten yüzde 40 daralma yaşandığını hatırlatarak, otel sahiplerinin 400 bin dolar gibi rakamları ödemesinin gerçekten çok zor olduğunu, bunun gelirlerinin büyük bir kısmını vermeleri anlamına geldiğini vurguladı. Yüksek telif hakları nedeniyle müzik çalamayan otellerin yüzde 5-7 oranında müşteri kaybettiğini aktaran Ulubay, müşterilerden müzikle ilgili gelen şikayetlerde de artış olduğunu dile getirdi.

5 BİN DOLARI GEÇMEMELİ: Sadettin Ulubay, turizmde müziğin yavaş yavaş susturulduğunu iddia ederek, iyi niyetle telif verme taraftarı olan otellerin akıl dışı telif ücretleri nedeniyle farklı yollarla müzik yayını yapma yolunu seçtiğini kaydetti. Ulubay, sanatçılara telif ödemek istediklerini ancak telif rakamlarının aklın kabul edebileceği miktarda olması ve normalde müziğe bir otelin ödeyeceği telifin 5 bin doları geçmemesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’da en iyi otellerin yılda en fazla 2.000-2.500 Euro yıllık müzik telifi ödediğine işaret eden Ulubay, turizmde rakibimiz olan Yunanistan, İspanya ve Portekiz’de ise otellerin hiç telif ödemediğini iddia etti. Ulubay, son bir yılda müzik telif hakları nedeniyle otellere yapılan baskınların arttığı bilgisini vererek, Akdeniz ve Ege’de 100’ün üzerinde otelin mahkemelik olduğunu, turizm döneminde jandarmayla yapılan baskınların da turistleri rahatsız ettiğini kaydetti. Otellerin müzik telif hakları konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya kalarak mahkemelik olduğunu vurgulayan Ulubay, bakanlığı bu konuya el atması ve otellerle sanatçıların karşı karşıya getirilmemesini istedi.

Telif baskınla değil gönüllü olarak verilir

TÜRKİYE
Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut ise, umuma açık yerlerde çalınan müzikte telif hakkı vermek istediklerini ancak telif rakamlarının Türkiye şartlarına uygun olması gerektiğini belirtti. Barut, "Müzik meslek birlikleriyle telif hakkında orta yol bulabileceğimizi umuyorum. Bu şekilde iki taraf da sıkıntı yaşıyor. Telif baskınlarla değil gönüllü olarak verilir. Genel bir tarifede anlaşabileceğimizi düşünüyorum."

Para kazanıyorlar telifini versinler

OTELLERİN
telif vermek zorunda olduğu meslek birliklerinden biri olan Müzik Eserleri Sahipleri Grubu Genel Sekreteri Barış Şensoy, sadece 40 otelle anlaşma yaptıklarını belirterek, otellerin söyledikleri gibi yılda 200 bin dolar değil, bütün birlikler için yılda 44 bin YTL telif verdiklerini iddia etti. Şensoy, "Türkiye’de otellerin çoğu telif vermiyor. Otellerin her şeyi müzik ve bundan para kazanıyorlar. Kışın da otellerine sanatçı getirip insanları öyle çekiyorlar. Bunun telifini ödemeleri gerekir’ dedi.

Telif yerine müzik vergisi alınsın

MÜZİK telif hakları konusunda muhataplarının meslek birlikleri yerine Turizm Bakanlığı olması gerektiğini aktaran Saadettin Ulubay, "50 kişi bir araya gelince müzik meslek birliği kurabiliyor. Toplu olarak her sanatçı için değil, dinlediğimiz sanatçı için telif ödemeliyiz. Yasaya göre lobide, asansörde, restoranda çalınan müziğin her biri için ayrı telif verilmesi gerekiyor. Bir otel, 8 ya da 15 birlikle değil, bakanlıkla muhatap olmalı. Bunun yerine müzik vergisi alınsın. Bakanlık hak sahiplerine dağıtsın" diye konuştu. Otellerde müzik telifi konusunda çözümün bandrollü CD uygulaması olduğunu anlatan Ulubay, bu CD’lere otellerin 500-1.000 YTL gibi bir fiyat koyması ve otellerin aldığı CD ve sanatçı için para ödemesi gibi bir çözüm geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!