‘Ortak altyapı uygun değil’

Güncelleme Tarihi:

‘Ortak altyapı uygun değil’
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 00:04

Telekomünikasyon şirketlerinin fiber altyapısı için ‘ortak şirket’ önerisine Türk Telekom’dan raporlu yanıt geldi. Türk Telekom tarafından hazırlatılan rapora göre, ‘tek altyapı şirketi’ kurulması modelinin Türkiye’de arz sorunu olmadığı için uygun olmadığı vurgulanıyor. 

Haberin Devamı

TÜRK Telekom için danışmanlık şirketi Strategy& ‘Türkiye’de yüksek hızlı internetin yaygınlaştırılması’ raporu hazırladı. Raporda, telekomünikasyon şirketlerinin fiber altyapısı için ‘ortak şirket’ önerisi de incelendi. Buna göre ‘tek altyapı şirketi kurulması modeli’nin Türkiye’de arz sorunu olmadığı için uygun olmadığı vurgulanıyor. Bu modelin, arzın talebi karşılayamadığı ülkelerde değerlendirilebilecek bir model olduğu ifade ediliyor. 


3 AYRI MODEL VAR

Rapora göre, dünya üzerinde yüksek hızlı internet erişimini yaygınlaştırmak için “talebin canlandırılması”, “altyapı yatırımlarına dayalı rekabet” ve “tek altyapı şirket modeli” olmak üzere üç ayrı model uygulanıyor. Türkiye için en uygun yaklaşımın “talebin canlandırılması” ve “altyapı yatırımlarına dayalı rekabet” modellerinin birlikte uygulanması olduğu belirtiliyor. Rapora göre, doğru yöntemler kullanılarak talebin canlandırılmasıyla ve altyapıya dayalı rekabetin devam etmesi ile Türkiye’de var olan talep açığı sorununa cevap vermenin yanı sıra, internetin sosyoekonomik faydalarının tüm ülkeye yayılmasını sağlamak da mümkün olacak.

AB İLE AYNI SEVİYEDE

Türkiye için en uygun modellerin incelendiğini anlatan Strategy& Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji Sektörü Bölge Lideri Bahjat El-Darwiche, şu şekilde bilgi verdi: “Türkiye’de internet erişim yaygınlığı halihazırda AB ülkeleri ile aynı seviyelerde, bu sebeple ortak altyapı şirketi kurmak yerine Türkiye’de aslında talebi canlandırmak ve altyapıya dayalı rekabeti devam ettirerek ülke genelinde altyapıyı yaygınlaştırmak gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için gerekli adımlar atıldığında, Türkiye’nin hem ekonomisini hem de bölgesel ve global rekabet konumunu güçlendirmesi için önemli bir yol katedilecek.”Rapora göre sabit internet kullanım oranı 2023 yılında yüzde 60’a ulaşacak. Yüksek hızlı internetin yaygınlaştırılması konusunda gerekli adımlar atılırsa bu oranının yüzde 85’e yükselmesi mümkün. Sabit internet kullanımının 2023 yılında yüzde 85’e yükselmesi;  GSYİH’ya 130 milyar dolar katkı sağlarken, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne 10 milyar dolar ek büyüme ve 500 bin ek istihdamı beraberinde getirecek.

Haberin Devamı

6 maddeye dikkat çekildi

RAPORDA yüksek hızlı bağlantıya olan talebin arttırılması için yapılması gereken 6 madde ise şöyle özetlendi: Bilgilendirici bir yaklaşımla farkındalığın artırılması: Dijital okuryazarlığın teşvik edilmesi.  Son kullanıcı için cihaz erişim maliyetlerinin düşürülmesi: Öğrenciler için bilgisayarlar, servis ve cihazlar, vergi düzenlemeleri... Ana dilde uygulama ve içeriklerin geliştirilmesi: E-eğitim, e-devlet servisleri ve ekonomik fayda sağlayacak uygulamaların yaygınlaştırılması Ticari açıdan sürdürülebilir toptan satış ve altyapı paylaşımı: Altyapı yatırımına ve hıza dayalı rekabet, genel ve bölgesel düzenlemeler ve muafiyetler Kırsal alanların kapsanması için evrensel hizmet fonunun kullanılması: Devlet tarafından doğrudan ve dolaylı destekler Belediyelerin önderliğinde talep toplama ve teşvikler sunulması: Talep toplama, belediyeler arasında rekabet, geçiş ücretlerinde kolaylık.

BAKMADAN GEÇME!