Önal:Esnafı desteklemeye özen gösteriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Önal:Esnafı desteklemeye özen gösteriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2002 15:25

Devlet Bakanı Recep Önal, ''Hükümetimiz esnaf ve sanatkarımızı desteklemeye büyük özen göstermektedir'' dedi.

Haberin Devamı

Bakan Önal, bu çerçevede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü'nün kurulduğunu hatırlattı.

Esnaf ve sanatkarların sorunlarını çözmek amacıyla günün koşullarına uygun hazırlanan yasa tasarısının son aşamaya geldiğini bildiren Önal, esnaf ve sanatkar odaları ile üst kuruluşların önerilerini özenle değerlendireceklerini kaydetti.

Halbank'ın esnaf ve sanatkarlara kullandırdığı kredi faizinin yüzde 50 olarak belirlendiğine işaret eden Önal, Banka'nın kaybının bütçeden ayrılan ödenekle karşılanacağını bildirdi.

Faiz borçlarına temettü faizi uygulanmaksızın 24 aya kadar, ana para için de 36 aya kadar taksitlendirme imkanı getirdiklerini hatırlatan Önal, bu uygulamanın yaklaşık 300 bin esnafı ilgilendirdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Esnaf ve sanatkara 20 milyar liraya kadar Halk İşlem Kredisi verilmeye başlandığını anlatan Bakan Önal, ayrıca birlikte yaşam projesinin de yürürlüğe konduğunu söyledi.
   Â
KREDİ ÖDEMELERİNDE KOLAYLIK
 
Önal, kredilerde kesintilerin yüzde 50 azaltıldığını, odalara olan aidat borcu ve faizlerinin affı için yasa tasarısının tamamlandığını ve kısa sürede Meclis'e sunulacağını ifade ederken, esnaf ve sanatkar ile küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) yeniden yapılandırılarak rekabet edebilir hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
  Â
Devlet Bakanı Recep Önal, esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin birleşerek işbirliği yapmaları, kooperatif ve şirket gibi organizasyona gitmeleri için gerekli yasal değişiklikler üzerinde de çalışıldığını açıkladı. Önal, AB'ye uyum çerçevesinde yeni destek mekanizmalarının geliştirildiğini anlatırken, sanayi sitesi yapımı ve çıraklık eğitimi konularında da önemli mesafeler kaydedildiğini söyledil.

Bağ-Kur'un bazı yanlış uygulamalar nedeniyle güçlenemediğine işaret eden Önal, Bağ-Kur'un güçlendirilmesi ve hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla çeşitli önlemler alındığını, birikmiş prim borçlarının ödenmesinde de kolaylık sağlandığını kaydetti.
   Â
REFORMLARA DEVAM
 
Yılların birikimi çarpık yapının krizlere yol açtığını, ancak, hükümetleri döneminde istikrarlı ve güçlü bir yapılanma sürecine gidildiğini belirten Önal, istikrarlı bir büyüme ve sağlam bir yapı için reformların özenle sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yapısal reformlarla enflasyonun düşürülmesi ve istikrarlı bir büyüme sürecine girilerek devletin küçültülmesini amaçladıklarını anlatan Önal, krizin en önemli nedenlerinden biri olan bankacılık sektörünün sorunlarının da büyük ölçüde çözüldüğünü hatırlattı.

Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması konusunda önemli adımlar atıldığını ve bundan sonra karşılıksız hiçbir desteğin verilmeyeceğini belirten Önal, ''Elbette çiftçimiz, esnafımız, sanatkarımız ve KOBİ'lerimiz desteklenecek. Ama karşılığı bütçeye konularak... Karşılığı olmayan hiçbir destek verilmeyecek'' diye konuştu.

Enflasyonun aşağı çekilmesinde başarı sağlandığını vurgulayan Önal, önümüzdeki aylardan itibaren enflasyonun düşme eğiliminin daha da artacağını, Merkez Bankası anketi ve TÜSİAD konjonktür anketi sonuçlarının da bunu desteklediğini söyledi. Önal, ''Enflasyonun düşüşü ile desteklenen büyüme sürecinin çok daha istikrarlı olacağını düşünmekteyiz'' diye sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!