Ölümden döndü, pes etmedi Kuzey Irak’ta petrol çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Ölümden döndü, pes etmedi Kuzey Irak’ta petrol çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2006 00:00

Pet Holding’in patronu Güntekin Köksal, Petoil şirketiyle ABD’nin operasyonu öncesinde girdiği Kuzey Irak’ta mide kanaması geçirip, ölümden dönmesine rağmen pes etmedi, sonunda Kürt Federe Bölgesi’nde petrol çıkarmayı başardı. Köksal, şimdi bu petrolü Türkiye’ye getirmenin yollarını arıyor.

PET Holding bünyesindeki Petoil, Kuzey Irak’taki Kürt Federe Bölgesi’nde petrol çıkaran ilk Türk şirketi oldu. Hayatını tehlikeye atarak petrole ulaşan şirketin sahibi Güntekin Köksal, bu başarının Türkiye’ye ucuz petrol olarak kazanç getirmesine çalışıyor. Sovyetler Birliği döneminde bu ülkeye yaptığı yatırımlar nedeniyle "Kızıl Milyarder" olarak anılan Köksal’ın çalışması, Türkiye’ye Kuzey Irak petrolünün akmasının yolunu açtı. Kifri Kenti yakınlarında 2 bin 800 kilometrekarelik Pulkhana sahasında yapılan çalışmalarda, 1656 metre derinlikte petrol bulan Köksal, bu başarı için hayatını riske atarken, şirketin gelecekteki yöneticisi kızı Zeynep Köksal’ı da eğitime aldı.

HER ŞEY 4 YIL ÖNCE BAŞLADI: Kuzey Irak’taki petrolde Türkiye’nin de bir şekilde söz sahibi olması gerektiğini düşünen Güntekin Köksal, ABD’nin Irak’a müdahalesinden önce kolları sıvadı. İlk anlaşmayı o tarihte Irak Kürt Yurtseverler Birliği lideri, şimdi Irak Cumhurbaşkanı olan Celal Talabani ile imzalayan Köksal, daha ABD işgal etmeden önce Süleymaniye’de ofis açtı. Köksal, "İki yıl boyunca kimse Kuzey Irak’a girmeye cesaret edemedi, herkes bize ne oluyor onu izledi. Baktılar ki bir şey olmuyor şimdi herkes akın etti. Ama başta hiçbir şey kolay olmadı. Talabani de başta hoşlanmadı benden, burada gözü olan diğer petrol firmaları da" dedi.

ÖLÜMDEN DÖNDÜM, FELÇLİ KALDIM: ABD’nin 18 Mart 2003 tarihinde gerçekleşen Irak’a saldırısından sadece bir ay sonra 19 Mayıs’ta Süleymaniye’ye üçüncü defa giden Güntekin Köksal, burada ölümle burun buruna geldi. Süleymaniye’de mide kanaması geçirerek Süleymaniye Peşmerge Hastanesi’ne kaldırılan Köksal, "Kanımın yüzde 60’ını kaybetmişim. Türkiye ile temasa geçilmiş, Amerikan Patriot füzeleri havada kuş görse vuruyor. Türkiye’nin beni alması mümkün değil. Beni bir Amerikan ambulans helikopteri ile Türkiye’ye getirdiler. Sınırda indik, Türk helikopterine bindim ve doğru Diyarbakır’a hastaneye gittik. Canımı orada zor kurtardım, ama uzun süre felçli kaldım" dedi.

ÇALIŞMALAR KOLAY OLMADI: Hiçbir firmanın, Kuzey Irak’a girmek istemediğini ve kendilerine sondaj için malzeme vermediğini anlatan Köksal, sonunda Kanada’da bir kuyu bulduğunu ve kiralamadan vazgeçerek onu satın aldığını anlattı. Köksal, "240 TIR malzemeyi buraya getirmek aylarımı aldı, ama değdi. Burada aslında önce sismik çalışma yapmamız gerekiyordu, ama yakında daha önce açılmış başka bir kuyu olduğu için çalışmalarımızı burada yoğunlaştırdık" dedi.

PETROL BULAN İLK TÜRK FİRMASI: Irak’taki çatışmalar iç savaşa dönme sinyali verirken Petoil, Amerikalı ortağı ile birlikte kasım ayında sondaj çalışmalarına başladı. Köksal, burada petrol bulan ilk Türk ve ikinci yabancı firma oldu. Petrol üretimini şimdilik tek kuyuyla sürdüren Petoil, rezervleri tahmin etmek için bölgede sismik araştırma ve açacağı diğer kuyulardan elde edeceği sonuçları bekliyor. En azından 5, 6 kuyu daha açması, LOK adlı teknik bir cihazla rezerv çalışması yapması gereken Köksal ise petrol rezervinin yeterince büyük olacağını düşünüyor.

PETROLÜN İLK DURAĞI TÜRKİYE: Güntekin Köksal’ın üretim hedefleri tutarsa ve Türkiye buradan petrol ithalatına olumlu yaklaşırsa ham petrolün ilk durağı TüÖrk rafinerileri olacak. Bu durumda Kuzey Irak’tan çıkan ham petrol ucuz fiyatla Türkiye’ye girecek.

Süleymaniye’ye ilk gidişim Talabani’yle birlikte oldu

GÜNTEKİN Köksal, "Türkiye’de Talabani ile ilk Ankara’da karşılaştım. Beraber Güneydoğu’ya, oradan da askeri helikopterlerle Süleymaniye’ye gittik. O uçuşta kimseye görünmemek için askeri helikopterimiz ağaçlara değecek kadar alçaktan uçuş yapıyordu" dedi.

Gündüz gölgede 55 derece akşam akrep ve yılan

PETOIL’in Kuzey Irak’taki petrol çıkardığı noktada, yani çölün ortasında, denizden 230 metre yüksekteki kampta hayat ise hiç kolay değil. Çalışanlar hayatlarını kamptaki 30 barakada sürdürüyor. Sabah 06.00’dan itibaren günde 12 saat, 2 vardiya halinde çalışan insanları gündüz gölgede 55 dereceyi bulan sıcak, akşamları ise çölün akrep ve yılanları tehdit ediyor.

Nasıl ’Kızıl Milyarder’ oldu

GÜNTEKİN Köksal, 1974’den itirbaren Sovyetler Birliği’nde yoğun olarak devlete inşaat işleri yaptı. Devlet için inşaat ve polikilinikler inşa etti. Köksal, bazı ürünlerin itlahat ve ihracatlarını üstlendi. Aynı dönemde, Sovyetler Birliği’nin bir cumhuriyeti olan Azerbaycan’da, petrol üretimi işine girdi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla beraber, Rusya’dan ayrılan Köksal, Azerbaycan’da deri ve tekstil, Kazakistan’da petrol ve ürünleri üretimi işine girdi.

Kızına aile şirketlerinde devamlılık eğitimi aldırdı

PET Grubu patronu Güntekin Köksal’ın kızı Zeynep Köksal, yüksek lisans çalışmasını Londra’da yaptı. Aile şirketlerinin devamlılığı üzerine çalışan Zeynep’in ojeli parmakları petrol ile ilk defa burada buluştu. Ziyaretinin başarılı geçmesi için baretine petrol sürülen Zeynep ise "Kurban kanı gibi" benzetmesini yaptıktan sonra "Mutlu oldum, farklı bir his" dedi.

Silahların gölgesinde petrol çıkarıyorlar

ÇÖLÜN ortasındaki Pulkhana bölgesi, Irak Merkezi hükümet kontrolündeki Arap bölgesinin hemen yanıbaşında, Kerkük-Bağdat otoyoluna az mesafede bir yer. Otoyol ile sondaj bölgesini, sıradağlar ayırıyor. Sondaj bölgesine giden yol boyunca araçlara Peşmergeler eşlik ederken dağın arkasına geçer geçmez durum değişiyor. Artık petrol kuyusunun ve çalışanların güvenliğini çevredeki Peşmerge sağlıyor. Her yerde ellerinde Kalaşnikoflu ve roketatarla nöbet tutan Peşmergeleri görmek mümkün. Parayla özel olarak tutulan onlarca silahlı Peşmerge’nin, 24 saat nöbet beklediği bu bölgeden sadece 11 kilometre uzaklıktaki Süleymanbey Köyü’nde ise teröristler yaşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!