Olpak: Körfeze 200 kişilik dev ticaret kervanıyla gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Olpak: Körfeze 200 kişilik dev ticaret kervanıyla gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2023 11:41

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK Başkanı Nail Olpak, Türk iş dünyasının Körfez ülkelerine yapacağı çıkarma öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan Körfez turu kapsamında, iş dünyası da Körfez ülkelerine çıkarma yapıyor.

DEİK Başkanı Nail Olpak "İki yüzden fazla iş insanımızdan oluşan dev bir ticaret kervanıyla hareket ediyoruz. Çok verimli görüşmeler gerçekleştirmeyi beklediğimiz turda; müteahhitlik, konut, dijital teknolojiler, enerji, turizm, sağlık, gıda, tarım, ulaşım, finans gibi sektörlerde milyarlarca dolarlık iş birliği anlaşmalarını ve bununla birlikte kısa vadede karşılıklı yatırımların da önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz" dedi.

DEİK Başkanı Olpak'ın açıklamaları şöyle:

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile tarihsel, coğrafi ve kültürel anlamda geçmişten gelen güçlü bağlarımız var. Katar ile ilişkilerimiz hep iyi idi. Önce Birleşik Arap Emirlikleri ile ve sonra Suudi Arabistan ile geçen yıldan bu yana aramızda tekrar olumlu şekilde değişen diyalog ve dostluk köprüsü, ekonomik ilişkilerimize de hızla olumlu yansımaya başladı. Şimdi yeni bir dönemin kapılarını birlikte aralarken, ikili ekonomik ilişkilerin tekrar canlandığını, hatta eski günleri de geride bırakarak daha sıcak ve kuvvetli iş birlikleri oluştuğunu görüyoruz. Geçtiğimiz Çarşamba günü Suudi Arabistan’ın Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Sn. Majid Al Hogail ve Ticaret Bakanımız Sn. Ömer Bolat’ın tam gün katılımıyla DEİK’te Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu ve Yuvarlak Masa toplantısını, sektörel oturumları ve B&B görüşmelerini gerçekleştirmiştik. Günün sonunda da 16 iş anlaşması imzalayarak çok verimli bir sonuç aldık. 3 ülkeyi kapsayan ziyaretimizde ise Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerimizde yeni ortak hedeflere ulaşabilmek için çok daha kapsamlı adımlar atacağız.

Haberin Devamı

Hızlı ve yoğun geçecek seyahatimizde önce 17 Temmuz’da Cidde, sonra 18 Temmuz’da Doha ve en son 19 Temmuz 2023 tarihinde Abu Dabi’de Türk iş dünyamızın önde gelen iş insanları ve şirketlerimizi, üç ülkenin zirvesindeki muhataplarıyla daha fazla ticaret, yatırım ve işbirliği için bir araya getireceğiz.

Haberin Devamı

İş Forumlarımız vesilesiyle bölge ülkeleri ile hem karşılıklı ticaretimizi artırmayı hem de ticaretin ötesinde ortak yatırım imkanlarını kapsamlı biçimde ele alacağız. Ayrıca karşılıklı yatırımları sadece kendi ülkelerimizde değil başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde de yapmayı arzu ediyoruz.

Bölgedeki bazı ülkeler ile birtakım sorunlarımız vardı. Örneğin Suudi Arabistan ile gümrüklerde, vize uygulamalarında ciddi aksaklıklar yaşanıyordu. Fakat ilişkilerimizin Devlet Başkanlarımız arasındaki sıcak diyalog sonucunda yeniden pozitif bir zemine oturmasıyla bu sıkıntılar geride kaldı. Ve şimdi, hangi sektörlerde hangi projelerde iş birliği imkanları geliştirebileceğimize odaklanmış durumdayız.

Haberin Devamı

Üç ülke ile de pek çok sektörde yatırım ve ticaret olanakları olduğunu görüyor, fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Körfez ekonomisinin zirvesindeki bu ülkeler, artık ekonomilerini çeşitlendirme ve sanayilerini de geliştirme vizyonuyla hareket ediyorlar ki; Türk özel sektörü de güçlü sanayisi ve sektörel çeşitliliği ile bu ülkelere örnek olabilecek ve tecrübelerini aktararak birlikte yol yürüyecek en iyi alternatifler içinde. Zaten müteahhitlik ve alt yapı alanlarında yüksek kapasiteli büyük projeler olduğunu biliyoruz. Örneğin Suudi Arabistan’ın 2030 vizyon projelerinin toplamı 3,3 trilyon dolar. Ve Türkiye bu alanda uzun yıllardır bir dünya markası haline gelmiş durumda. Bunlara ilave olarak enerji ve özellikle yenilenebilir enerji, tarım, gıda, dijital teknolojiler, e-ticaret, fintek, finans, turizm, konut ve lojistik gibi birçok alanda iş birliği imkanlarının olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’a 2022 yılı sonu itibarıyla 1,5 milyar dolarlık ihracat yaparken toplam dış ticaret hacmimiz 6 milyar dolara yaklaştı. Amacımız bunu en kısa sürede dengeli bir şekilde önce 10 milyar dolara, ardından uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak.

Katar’a ise 2022 yılı sonu itibarıyla 1,5 milyar dolar ihracatımız varken toplam dış ticaret hacmimiz şu anda 2,2 milyar dolar düzeyinde. Amacımız bunu da ilk etapta dengeli bir şekilde 5 milyar dolara çıkarmak.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracatımız da 2022 yılında 5,3 milyar dolar iken toplam dış ticaret hacmimiz 10 milyar dolara yakındı. Amacımız bunu da süratle daha üst seviyeye taşımak. Karşılıklı ticaret önemli ve potansiyel barındırmakla beraber, bu defa hedefimiz sadece bununla sınırlı değil. Karşılıklı yatırımlar, mevcut ve yeni projelerde ortaklıklar, satınalmalar, devralmalar, üçüncü ülkelerde işbirliği, büyük hacimli konut projeleri gibi alanlarda nokta atışlı ön temaslarımızı yaptık, hedefimiz odaklı görüşmelerde güzel ve büyük hacimli sonuçlar elde etmek ve elde edeceğimize inanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!