Ölen patronun SSK primi işçinin sırtına

Güncelleme Tarihi:

Ölen patronun SSK primi  işçinin sırtına
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2004 01:30

HÜKÜMET, TBMM’de yaptığı akşam operasyonuyla ölen ya da iflas eden işverenin SSK primini, ‘işçiye ödetme’ operasyonu gerçekleştirdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, görüşülen SSK Yasası’nda yapılan değişiklikle, ‘SSK primlerinin, zamanaşımı, işverenin ölümü, iflası, işyerinin kapanması, terk edilmesi, tasfiye edilmesi’ gibi nedenlerden dolayı işverenden tahsil edilememesi halinde, sigortalıdan tahsil edilmesine karar verildi. Düzenleme ile işçi, ‘kendi prim payının yanısıra işveren payını’ da ödeyecek. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, bu düzenlemenin hukuka ve adalete sığmadığını, işçiyi cezalandırdığını söyledi.

Çalışma Bakanı Murat Başesğioğlu ise ‘Belediyeler işçilerden kesiyor ama primini yatırmıyor. Günü geldiğinde bu işçiler emekli ediliyor. Sağlık kurumlarından da yararlanıyor. Bunda işçinin kusuru yok. Esas muhatap yine işveren. Ancak, bu pirimleri de birinin ödemesi lazım. Getirilen düzenlemede, istisnai durumlarda işçiye rücu edilen bir durum var’ dedi.

CHP’lilerin tepkilerinin sürmesi üzerine Başesgioğlu, durumun Genel Kurul’da yeniden değerlendirilebileceğini ifade etti.

Tasarıyla, 1 Temmuz 2004’ten itibaren asgari günlük ücret ile prime esas günlük kazanç alt sınırı da eşitlenecek. Bu düzenleme emekli maaşlarının düşmesine neden olurken, CHP’liler bu düzenlemenin işverenin asgari ücretin artmaması konusunda baskılarını getireceğini de ifade ettiler.

Tasarıyla, isteğe bağlı sigortalıların sigortalılıkları süresince sağlık yardımlarından yararlanmamaları nedeniyle prim oranı da yüzde 30’dan 25’e indiriliyor. Aynı şekilde malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını topluluk sigortası yoluyla ödeyenlerin prim oranı da yüzde 30’dan 25’e indiriliyor. Tasarıyla, kamu görevlileri sendikaları ile ilgili de yeni düzenlemeler yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!