Okumuş vurgunu 2 trilyona çıktı

Güncelleme Tarihi:

Okumuş vurgunu 2 trilyona çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

1980'li yıllarda kamu bankalarına milyarlarca borç takarak batan Mehmet Okumuş'un Kıbrıs'ta kurduğu Oki-Bank kanalıyla Türkiye'de gerçekleştirdiği vurgunun boyutu 2 trilyon liraya ulaştı. Yurtdışında bulunan Mehmet Okumuş'un İstanbul'da gözaltına alınan oğlu, kızı ve yanlarında çalışan iki kişi, ‘‘Mehmet Okumuş'un kurbanıyız’’ dediler.

Müflis işadamı Mehmet Okumuş'un Kıbrıs'ta kurduğu Oki-Bank aracılığıyla İstanbul'da yetkisiz olarak topladığı paranın 2 trilyon lirayı bulduğu belirtildi. Büyük vurgunun arkasındaki isim olan ve geçen yıl Almanya'ya giden ve bir daha dönmeyen Okumuş'un paraların büyük bir kısmını spot döviz piyasasında kaybettiği bildirildi. ‘Bankacılık Kanunu’na' muhalefet ve ‘Dolandırıcılık’ suçlamasıyla gözaltına alınan oğllu Malik Abdullah Okumuş, kızı Bilge Okumuş ile Oki Yatırım ve Menkul Değerler Genel Müdürü Erman Mimaroğlu ve yönetim kurulu üyesi Ömer Küçük dün adliyeye sevk edildi.

Mali Şube'deki basın açıklaması sırasında konuşmaktan kaçınan Malik Abdullah Okumuş ile Bilge Okumuş'un sözcü olarak seçtiklerini belirttikleri Ömer Küçük, patronlarının kurbanı olduklarını ileri sürerek, ‘‘Borçlarımızın büyük kısmını ödedik. Malvarlığımız tüm borçlarımızı kapatacak kadar var. Samandıra'daki arsalarımız tüm borçlarımızı öder’’ dedi.

YETKİSİ YOK

Mali Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Fatma Ük ve Özel Arnavutköy Hastanesi sahipleri İsmet Güder ile Aydın Güder Kıbrıs'ta kurulan ve Gümuşsuyu'nda şubesi olduğunu belirttikleri 'Oki-Bank Offishore LTD' adlı banka tarafından dolandırıldıklarını bildirdiler. Mali Polis, 6 Nisan 1993'de Malik Abdullah Okumuş, Hatice Binnur Okumuş, Ömer Küçük, Metin Kiriş, Zafer Kısa ve Erman Mimaroğlu tarafından oluşturulan Direktörler Kurulu idaresinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan şahıslardan mevduat toplamak üzere Lefkoşe’de faaliyete başlayan 'Oki-Bank'ın, Türkiye'de mevduat toplama yetkisi olmadığını belirledi.

Ancak, Oki-Bank'ın Taksim, Gümuşsuyu'nda bir şube açarak, 1993 yılından bugüne kadar yüksek faiz vaadiyle Türkiye'deki yerleşik kişilerden yaklaşık 2 trilyon lira mevduat topladığı tespit edildi.

Yapılan aramalarda Oki Bank mevduat cüzdanı, KKTC'de kurulduğuna dair onay belgesi, Direktörler Kurulu Onay Belgesi, Hisse dağılım listesi ve 27 ekim 1994 tarihinde 1 milyon dolar paranın virman yapılması belgelerine el kondu. Dolandırıcılık olayının 1996 yılında sermaye yetersizliğinden dolayı, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından faaliyetleri durdurulan, önce banka olarak faaliyet gösteren, daha sonra Oki Yatırım olarak işlev gören firmada gerçekleştirildiği belirlendi.

İşleri perde arkasındaki işadamı Mehmet Okumuş'un idare ettiği, müşterilerinden yetkisiz olarak toplanan paralarla Malik Abdullah Okumuş adına Samandıra'da 600 dönümlük bir arsa alındığı öğrenildi. Ancak, Mehmet Okumuş'un 2 Haziran 1997'de yurt dışına çıkması üzerine, alacaklıların arsa üzerinde icra takibi başlatması sonucu, arsanın üçüncü şahıslara satışının yapıldığı tespit edildi.

BABA KURBANLARI

Müşterilerini dolandırmadıklarını savunan Ömer Küçük, ‘‘Mevduatla toplanan paralar Mehmet Okumuş'un arsayı almak için paraya ihtiyacı oldu ve orada kullanıldı. Borcumuz 1 trilyon 130 milyar lira civarında. Borcumuzu ödeyeceğiz, şu ana kadar 130 milyar lira borcumuzdan dörtte birini ödedik. Geri kalanını da Samandıra'daki arsayı satarak ödemeye çalışıyoruz. Gayrimenkullerin değeri borcun 10 katı eder. Babalarının yaptıkları bir hatanın kurbanı olduk’’ diye konuştu. Erman Mimaroğlu ise, ‘‘Biz Mehmet Okumuş'a güvendik ve onun kurbanı olduk. Ben temmuzda ayrıldım. 30-35 milyarda benim ve yakınlarımın alacağı var. Çocukları babalarının yaptığı bu işi kurtarmak için çalışıyordu’’dedi.

Talimatları babamız verdi

Bilge ve Malik Abdullah Okumuş ifadelerinde babalarından aldıkları talimat doğrultusunda Oki Bank'ı İstanbul'da kurduklarını ve mevduat topladıklarını belirterek, ‘‘Kıbrıs'ta bir kıyı bankası kurduk. Kıbrıs vatandaşı olmayan kişilerden para toplama yetkisi vardı. Türkiye'de yasalmış gibi davranarak yüksek faiz vaadiyle para topladık. Babam Samandıra da arsa aldı. Hastalığı nedeniyle Almanya'ya gitti. Sonra haciz işlemleri yapılacağını duyduk’’ dedi.

Oki-Bank’a kara para suçlaması

OKİ Bank Kuzey Kıbrıs'ta 1993'te kuruldu. Off-shore bankalar (kıyı bankaları) en az 10 hissedarla kuruluyor. Sermayesinin minumum 500 bin dolar olması gerekiyor. Off-Shore bankalar, yasa gereği KKTC içinde mevduat toplayamıyor, kredi veremiyor ve ticari faaliyette bulunamıyorlar. Sadece yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyen bu bankalar uluslararası akredetifler açıyor, para transferi yapıyorlar. Lefkoşa'da Köşklüçiftlik bölgesinde bulunan Oki Bank hakkında da kara para akladığı yolunda iddialar ortaya atıldı. Ancak Merkez Bankası müfettişleri bu iddiaları kanıtlayacak bilgilere ulaşamadı. Merkez Bankası'nın şartlarını yerine getiren banka, çoğu kez kepenkleri kapalı olmasına rağmen faaliyetlerini yasal olarak sürdürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!