Okmeydanı riskli bölge

Güncelleme Tarihi:

Okmeydanı riskli bölge
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:27

Okmeydanı’nda Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallelerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi ‘riskli alan’ ilan eden karar, kentsel dönüşüme kapıyı açıyor.

Haberin Devamı

OKMEYDANI’nın Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi ‘riskli alan’ ilan eden karar, Beyoğlu Belediyesi Meclisi’nden oyçokluğu ile geçti. 82 bin nüfusun barındığı Okmeydanı’nda 18 bin 800 konut ile 5 bin 500 ticaret alanı bulunuyor. Okmeydanı zemininin olası bir İstanbul depreminde risk oluşturduğu anlamına gelen ve kentsel dönüşüme zemin teşkil edecek ‘riskli alan’ kararı ile 5 bin 600 binanın bulunduğu bölgenin yıkılarak yeniden yapılanması planlanıyor. Kentsel dönüşüme itiraz eden Okmeydanı Çevre Koruma Derneği ‘Hisseli tapu değil, bağımsız tapu verin’ uyarısında bulunuyor.

DEPREM RİSKİ

Beyoğlu Belediyesi imar komisyonu raporunda yer alan ifadeler şöyle: “Plansız bir şekilde, mühendislik bilimi ve kontrolünden uzak, etap etap kat artışı ve eklentiler şeklinde yapılaşan bölgede konut stoğu oldukça sağlıksız durumdadır. Beklenen İstanbul depremi karşısında risk teşkil eden yapılar niteliğindedir. Bu durum bölge yaşayanları için büyük yaşam riski oluşturmaktadır.” Öte yandan riskli alan kararının onaylanması için önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sonrasında ise Bakanlar Kurulu onayı gerekiyor. İlçe Belediye Meclisi’nde görüşülen karara CHP, riskli alan kararı verilmeden önce itiraz etti. CHP’li meclis üyesi Ertuğrul Gülsever, “Riskli alan ilan edilmesi için bilimsel veriye dayalı bir bilgi yok. Sizin yeriniz tapulu bile olsa, riskli alan ilan edildiğinden itibaren imar faaliyetinde bulunamazsınız, bankadan kredi bile alamazsınız. Burayı boşaltmanız gerekiyor, kentsel dönüşümle kendi kurallarına uymaya zorluyorlar” diye konuştu. Okmeydanı Çevre Koruma Derneği yöneticisi Eraslan Alkılıç şunları söyledi: “2009’da belediye buradaki emlak değerlerini yüzde 450 attırdı. Metrekaresini 51 liradan 180 liraya çıkardı. 12 bin insan müracaat etti ama tapu alan 300 kişi ya var ya yok” dedi.

Haberin Devamı

Neden bu 5 mahalle seçildi

TAPULARIN ada ölçeğinde değil, parsel bazında verilmesi gerektiğini savunan Alkılıç, “‘Hisseli tapu değil, bağımsız tapu verin’ diyoruz. Biz ‘güle oynaya buraları size teslim edelim’ diyoruz. Belediye yanaşmıyor. Belediye parkları, bahçeleri birleştirerek arsa stoğu yapıyor” dedi. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını vurgulayan Alkılıç, “Yerinde dönüşüm istiyoruz. Neden bu 5 mahalle seçildi? Burayı boşaltmak niyetindeler” dedi. Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Okmeydanı’na ilişkin 1/5 bin ve 1/binlik imar planlarına ve 3194/18 sayılı uygulamaya karşı idare mahkemesine dava açtı.

Haberin Devamı

Yüzde 94.8’i dönüşüm istedi

OKMEYDANI’nda yerinde dönüşüm yapılacağını belirten Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, vatandaşların kira yardımı ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için yasal mevzuatın takip edildiği belirtti. Okmeydanın’daki 14 bin hak sahibinin yüzde 94.8’inin kentsel dönüşüm talebinde bulunduğunu belirten belediye yetkilileri; “Hak sahiplerinin dairelerine daire, dükkanlarına dükkan verilmesi, yeni evleri için bir ödeme yapmamaları, borçlandırılmamaları, dönüşüm prensibi olarak benimsendi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!