Öger: Turizm geliri 25 milyar dolara çıkar

Güncelleme Tarihi:

Öger: Turizm geliri 25 milyar dolara çıkar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

ALMANYA'nın en büyük tur operatörlerinden Öger-Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, sadece bu ülkeden Türkiye'ye gelebilecek turist sayısının 6 milyon 700 bin olduğunu söyledi. Öger, Türkiye'nin turizm gelirinin de 5-6 yıl içinde 25 milyar dolara ulaşabileceğini bildirdi.

Vural Öger, geçen yıl bir gerileme içinde olan Türk turizminin krizi atlattığını ve bu yıl turist sayısında büyük artış yaşandığını kaydetti.

Geçen yıl yaşanan olumsuzluklardan sonra turist sayısında yüzde 40 oranında azalma meydana geldiğini vurgulayan Öger, Turizm Bakanlığı'nın zamanında aldığı kararlarla, turizmin bu sezon başından itibaren canlanmaya başladığını kaydetti.

Türkiye'nin tanıtımına yönelik bu yılın başlarından itibaren Avrupa'da başlatılan reklam faaliyetlerinin etkisini gösterdiğini anlatan Öger, bu sayede turist sayısında daha önce hedeflenen 1998 yılı ortalamalarına ulaşıldığını belirtti.

Bu yıl sadece Almanya'dan hedeflenen 2 milyon 300 bin turist sayısına ulaşılacağını da ifade eden Öger, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'ye gelen turist memnun dönüyor. Önümüzdeki yıl bu sayı daha da artacaktır. Türkiye'de artık güvenlikle ilgili bir sorun kalmamıştır. Asayiş ülke genelinde yerindedir. Güneydoğu sorunu çözülmüş görünüyor. Artık terörizm açısından da bir tehlike görünmüyor. Lehimize olan bir durum da geçtiğimiz yıl Yunanistan ve İspanya'ya yönelen turist trafiğinde azalma var. Bu ülkeler geçtiğimizyıl Türkiye'nin zayıflığından yararlanarak fiyatları yükselttiler. Fazla fiyatla karşılaşan Alman turistler de bu yıl Türkiye'yi tercih etti. Kısacası biz bu durumdan kazançlı çıktık. Bu yıl turist girdisi yönünden Yunanistan ve İspanya'da yüzde 30-40 oranında azalma var. 2001 yılında Almanya'dan Türkiye'ye olan trafikte yüzde 20'ye yakın bir artış bekliyoruz. Biz, Türkiye'ye en fazla turist getiren tur operatörü olarak uçak ve yatak bağlantılarımızı daha şimdiden yaptık.

Önümüzdeki yıl sadece Almanya'dan asgari 400-500 bin daha fazla turist geleceğini tahmin ediyoruz. Yapılan araştırmalara göre ise Almanya'dan Türkiye'ye gelebilecek olan turist potansiyeli 6 milyon 700 bin. Bu derhal gelebilecek bir turist potansiyeli. Turizm yönündenülkemizin büyük bir potansiyeli var. Çok büyük hatalar yapmazsak, iyi bir altyapıyla turisti karşılarsak, Türkiye'nin turizm geliri 5-6 yıl içinde 24-24 milyar dolara ulaşabilir.’’

Hükümetin turizm konusunda artık tamamen bilinçli davrandığını da belirten Vural Öger, ‘‘Turizm Bakanlığı olayı kavramış durumda. Turistin nasıl geldiği kavrandı. Tur operatörü kavramı anlaşıldı. Turisti kimlerin nasıl getirdiği ortaya çıktı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!