Oger: Büyük patron biziz yerli ortak düşünüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oger: Büyük patron biziz yerli ortak düşünüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2005 01:36

Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom’un yüzde 55’ine 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren konsorsiyumda yüzde 80’lik pay ile hakim ortak olduklarını söyledi. Doany, önümüzdeki günlerde aralarına bir yerli ortak alabileceklerini açıkladı.

TÜRK Telekom özelleştirmesini, Telecom Italia ile birlikte 6 milyar 550 milyon dolarlık teklifle kazanan Oger Telecom’un Genel Müdürü Paul Doany, konsorsiyumda yüzde 80 payla hakim ortak konumunda olduklarını söyledi. Ortaklıkta çoğunluk payına sahip olmaları nedeniyle Türk Telekom’u da kendilerinin kontrol edeceğini belirten Doany, ‘Amacımız yönetimde kontrol hakkını elimizde tutmak. Bundan sonraki operasyonlarımızı da bu doğrultuda yürüteceğiz’ dedi.

TÜRK ORTAK OLABİLİR:

Türk Telekom’u büyüterek, daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Doany, gelecekte şirkette bir Türk ortakla beraber çalışabileceklerini de açıkladı. Doany, şöyle konuştu: ‘Şu anda bu konuda konuşmak için çok erken. Zaten ihaleyi kazanalı henüz 1 gün oldu. Bizim için yerli bir ortaklıkta önemli olan, ticari konularda anlaşma sağlayacağımız bir grupla beraber çalışmak. İleride Türk Telekom’da bir Türk şirketiyle ortaklık kurarsak öncelikle bunu gözeteceğiz.’

TIM’İN TECRÜBESİ VAR:

Türk Telekom’daki ortakları Telecom Italia’nın, Avea aracılığıyla zaten Türkiye’de bulunduğuna da dikkat çeken Doany, onların da şirketi daha ileriye taşımak adına yatırım yapacaklarını söyledi. Doany, ‘Biz ilk kez Türkiye’ye giren bir şirketiz. Türk Telekom’u bir dünya şirketi haline getirebilmek için yatırım yapacağız. Bu konuda Telecom Italia’dan yatırımlarının yanı sıra, gerek Türkiye, gerekse dünyadaki deneyimlerinden yararlanma yoluna gitmek istiyoruz’ diye konuştu.

200 MİLYON DOLAR YATIRIM:

Telecom Italia adına yapılan yazılı açıklamada da ortak girişimde TIM International aracılığıyla yer alan Telecom Italia Grubu’nun, başlangıç olarak 200 milyon dolar yatırım yapacağı ifade edildi. Oger Telecom ve Telecom Italia ortaklığının, mobil faaliyetlere yoğunlaşırken, Oger Telecom ve BT Telconsult ile sabit hat konusundaki işbirliğininin devam ettirileceği vurgulandı.

TEKNİK DESTEK ANLAŞMASI:

Açıklamada, özelleştirme tamamlandığında, Telecom Italia ve Oger Telecom’un, hisselerinin yaklaşık yüzde 40’ı Telecom Italia’ya, yaklaşık yüzde 40’ı Türk Telekom’a ve yaklaşık yüzde 20’si İş Bankası’na ait olan Avea ile 4 yıllık teknik destek anlaşması imzalayacağı duyuruldu. Saudi Oger Limited’le yapılan anlaşma uyarınca TIM International’ın Avea’daki hisselerinin Türk Telekom’a devredilebileceği ve bu halde TIM International’ın bu satıştan elde ettiği gelirin bir kısmının Oger Telecom’a sermaye katkısı olarak konulacağı veya bu hisselerin doğrudan Oger Telecom’a devredilebileceği kaydedildi.

Oger Telecom, Dubai borsasına açılacak

TELECOM
Italia Mobile’ın (TIM) açıklamasında, TIM International’ın sahip olduğu Avea hisselerinin toplam değerinin, önceden tanımlanmış hisse-takas parametrelerine göre 400-600 milyon ABD Doları arasında olduğu ifade edilirken Oger Telecom’un önümüzdeki 3 yıl içinde TIM International’ın da hisseleri oranında potansiyel katılımı ile Dubai Menkul Kıymetler Borsası’na kote olmasının beklendiği vurgulandı.

İnşaatla büyüdü, Kral’ın kız kardeşiyle evlendi

LÜBNAN
eski Başbakanı Refik Hariri’nin şirketi Saudi Oger, 1978’de Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da kuruldu. Başlangıçta inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirket, Suudi Arabistan’da 25 milyar dolarlık müteahhitlik projesine imza attı ve bu sektörde liderler arasına girdi. Suudi Arabistan dışında 16 ülkede daha yan ve bağlı kuruluşlarıyla büyüyen Saudi Oger, şu anda 30 bin kişilik istihdama sahip.

TELEKOMA 98’DE GİRDİ:

Saudi Oger, Orta Doğu, Afrika, Avrupa ve ABD’de; proje, inşaat ve mimari projelerin operasyonu konusunda faaliyet gösteriyor. Oger Telecom 1998’de kuruldu. Oger Telecom, grubun internet hizmetleri ve teknolojileri, sabit/mobil uydu hizmetleri, sabit telefon, diğer özel ağlar, hizmetler ve grup bağlı kuruluşları üzerinden radyo ve kablo TV yayını dahil çeşitli telekom ve bilişim teknolojileri faaliyetlerini yürütüyor.

NEDEN ARABİSTAN:

Refik Hariri 1944’de Lübnan Sayda’da doğdu. 1966’da Beyrut Arap Üniversitesi’nden mezun oldu ve Suudi Arabistan’da bir süre matematik öğretmenliği yaptı. Lübnan’daki iç karışıklık nedeniyle ticaret ve sanayi faaliyetlerini Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde sürdürdü. Hariri, 1978’de küçük çaplı sözleşmelerle girdiği müteahhitlik sektöründe, 1979’da bir Fransız şirketini aldı ve daha büyük projelere imza atmaya başladı, Saudi Oger’in temellerini attı.

KRAL FAHD’IN ENİŞTESİ:

Kişiliği ve kısa sürede tamamladığı projelerle Suudi Arabistan Kralı’nın dikkatini çeken Refik Hariri, Kral Fahd’ın kız kardeşiyle evlendi ve Suudi vatandaşlığına kabul edildi. 1988 Taif Anlaşması’nın ardından Lübnan, iç savaş karanlığından çıkmaya ve yeni bir döneme girmeye başladı. Hariri, Lübnan’a döndü ve siyasete girdi. Şirketlerindeki tüm görevlerini profesyonellere devretti. Refik Hariri, 1992’de Lübnan Başbakanı oldu ve 1995’e kadar bu görevde kaldı. 1996’da Ulaştırma Bakanı oldu ve 1998’e kadar da bu görevi sürdürdü. 2000’de ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturma imkánı elde etti ve 2004 yılı Ekim’ine kadar da bu görevi sürdürdü. Dünyanın en zengin 100 kişisi arasında yer alan Hariri, 14 Şubat 2005’te bir suikast sonucu öldürüldü. Grubun başında şimdi oğul Saad Hariri bulunuyor.

Arap basını: Oger büyük yatırım yapacak

TÜRK Telekom’un Lübnan kökenli Oger Telecom ve Telecom Italia ortaklığına satılması Arap basınına geniş yansıdı.

MÜSTAKBEL: Lübnan’da yayımlanan Müstakbel gazetesi, Oger Telecom Genel Müdürü Paul Doany’nin ‘Türk Telekom bir mücevher, Oger Telecom, Türk Telekom’un uluslararası bir şirkete dönüşmesinde motor güç olacak’ sözlerine yer verdi. Oger’in büyük bir yatırım programı planladığını da yazan gazete, şirketin iletişim alanındaki yeni teknolojileri Türk pazarına sokacağını belirtti.

EL ENVER: Lübnan’ın önde gelen bir başka gazetesi El Enver, Türk Telekom’un 23 milyon abonesi olduğuna dikkat çekti.

ES SAFİR: Es Safir gazetesi, Türk Telekom’un özelleştirilmesinin 2001 yılında ekonomik krize sahne olan Türkiye’nin ekonomik kalkınma programının temel taşı olduğunu yazdı.

EL ŞARK EL AVSAT: Londra merkezli Suudi Arabistan gazetesi El Şark El Avsat ise Türk hükümetinin satıştan menun olduğunu, ancak Türk ordusunun Türk Telekom’un özelleştilmesi ile ilgili net tavrının bilinmediğini yazdı.

EL CEZİRE: Katar’dan yayın yapan El Cezire televizyonu ise Türk Telekom’un kendi sektöründe dünyada 13’üncü sırada olduğunu anımsatarak, özelleştirmenin Türkiye ekonomisine milyarlarca dolar katkıda bulunacağı yorumunda bulundu.

İtalya: Bizimkiler Türkiye’yi çok sevdi

TÜRK
Telekom’un özelleştirme ihalesini Lübnanlı partneri Oger ile birlikte kazanan Telecom Italia için İtalyan medyasında ‘Bizimkiler Türkiye’yi çok sevdi’ yorumları yapıldı. 24 Ore adlı ekonomi gazetesi ‘Telecom, Türk Telekom’u fethetti’ başlığıyla duyurduğu haberde Başkan Tronchetti’nin ‘Türkiye’de Avea ile birlikte taht kuracağiz’ ifadesine yer verdi ve dev projenin 3 yıl içinde Dubai borsasında yer almayı hedeflediği belirtildi. Corriere Della Sera’nın başlığı ise ‘Ankara’nın telefonları Telecom Italia’nın’ olurken gazete, şirketin Türkiye’deki yatırımlarından çok memnun olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!