OECD, Yunanistan için IMF ve AB’den ortak çözüm istedi

Güncelleme Tarihi:

OECD, Yunanistan için IMF ve AB’den ortak çözüm istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 00:00

Euro Bölgesi’nin şu anda bir üye devlet için kurtarma mekanizması olmadığını söyleyen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, en iyi yolun ortak destek, fon ve garantiler olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN’nın nasıl kurtarılacağı hararetle tartışılıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ,borç krizinin üstesinden gelme konusunda, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB’nin ortak desteğinin Yunanistan için en iyi yol olacağını söyledi. Gurria, “Avrupa, istikrar programını sunduktan sonra Yunanistan’a güçlü destek önermeli. Piyasalar bu mesajı alacak, Yunanistan borçlanma maliyetini düşürecek ve aldığı önlemleri ve reformları uygulamak için harekete geçecek” dedi.

Destek programına ihtiyaç var

En iyi yolun ortak destek, fon ve garantiler olduğunu söyleyen Angel Gurria şöyle konuştu, “Bu ortaklıkta IMF’yi de görüyorum. Yunanistan, aldığı önlemlere rağmen, bu krizden tek başına çıkamayacak. Euro Bölgesi’nin de şu anda bir üye devlet için kurtarma mekanizması yok. Sanırım ortak bir destek programına ihtiyaç var. Yunanistan IMF üyesi olduğu için yardım istememesi için bir neden yok. Birçok ülke IMF’ye başvurdu, Yunanistan neden olmasın?”

Euro Bölgesi sınıfta kaldı

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barosso, Yunanistan’ın yüksek borçlarını azaltmak için, Avrupa ülkeleriyle birlikte geliştirilecek çift taraflı ve koordineli kredi sisteminin kullanılmasının yardım için en iyi yol olacağını ifade etti. Barosso ayrıca, Yunanistan’ın kemer sıkma politikası ürettiğini ancak Euro bölgesi ülkelerin yardım konusunda sınıfta kaldığını söyledi. Barosso, “Tüm Avrupa Birliği ülkelerine olabildiğince çabuk, bu ikili sistemi kabul etmeleri konusunda çağrıda bulunuyorum. Bu koşullar altında daha fazla devam edemeyiz” diye konuştu.

Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumu kısır döngü olarak niteleyen Yunanistan Merkez Bankası çıkış için bütçe açığını azaltan ve büyümeyi artırıcı reformların en kısa sürede uygulanması gerektiğini söyledi.

Pangalos: Almanya çocuk beyinli bir dev gibi

YUNANİSTAN Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, Almanya’nın Yunanistan’a yardımda gönülsüz olduğunu çünkü Euro’yu çalkalayan borç krizinden bankaları ve ihracatçılarının nemalandığını söyledi. Almanya’yı ‘çocuk beyinli bir dev’e benzeten Pangalos Pangalos, “Yunanistan’ın tahvilleri üzerine spekülasyon yaparak, ülkenizdeki kredi kuruluşlarını da bu üzücü oyuna katılmalarına izin vererek, bazı kişiler para kazanıyor” dedi.

Euro Bölgesi’nin yardımı IMF’yle desteklenebilir

EURO Bölgesi Başkanı Jean-Claud Junker, Avrupa Birliği (AB) ve IMF kaynaklı bir yardımın Yunanistan’ın borç sorununun üstesinden gelebileceğini, ancak perşembe günü yapılacak olan AB toplantıdan soruna ilişkin bir karar beklenmemesi gerektiğini söyledi. Junker, “IMF’ye gitme taraftarı değilim ancak hem AB hem de IMF tarafından gelen bu yaklaşımları değerlendireceğiz” dedi.

Hayaller yaratarak piyasaları yanıltmak yanlış

AVRUPA Birliği zirvesi öncesinde konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, yatırımcıları, toplantının sonucu olarak Yunanistan’a bir yardım paketi yönünde karar beklememeleri konusunda uyardı. Ancak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Yunanistan’a yardım konusuna taraftar olduğunu açıklaması, AB içinde Yunanistan’a yardım konusunda ortaya çıkan çatlağı gözler önüne serdi. Merkel, AB liderlerininin, Yunanistan’a yardım konusunda hayaller yaratarak, piyasaları yanıltmamaları gerektiğini söyleyerek, “Yunanistan iflas etmiş değildir, bu nedenle yardımı şu anda konuşmamız gerekmiyor. Yunanistan’ın şu anda paraya ihtiyacı duyduğunu düşünmüyorum ve Yunanistan hükümeti de bunu teyit etti. Bu nedenle, biz, perşembe günü yapılacak toplantı konusunda piyasalarda yanlış beklentiler yaratmamalıyız” diye konuştu.

Bundesbank: IMF bütçe açıklarını finanse etmeli

ALMANYA Merkez Bankası (Bundesbank), IMF’in Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç krizini çözmek için kullanılmasına karşı uyarılarda bulundu. Bundesbank aylık raporunda, IMF’in verdiği kredilerin geçici olarak döviz ihtiyacı olan ülkelerle sınırlanması gerektiğini belirterek, “IMF’in yetkilerine göre, IMF rezervleri sadece kısa vadeli ödemeler dengesi sorunlarının çözümünde kullanılabilir” ifadelerine yer verdi. Bundesbank, IMF’in, bütçe açıkları veya banka yeniden sermayelendirmesi gibi sorunların çözümünde fonun amaçları ile bağdaşmayacağını vurguladı.

Yunanistan bir ay borç almadan idare edebilir

YUNANİSTAN Maliye Bakan Yardımcısı Philippos Sachinidis, Yunanistan’ın Nisan sonuna kadar yeni borç almadan yoluna devam edebileceğini ve vadesi gelen borçlarının yeniden finansmanı için ne zaman sermaye piyasalarına başvuracağı konusunda henüz karar vermediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!