OECD’nin en ucuz 3’üncü ülkesi olduk

Güncelleme Tarihi:

OECD’nin en ucuz 3’üncü ülkesi olduk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

OECD'nin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamlarını bulmak için yaptığı mukayeseli fiyat seviyelerine göre, Türkiye'deki fiyatlar ABD'deki fiyatlardan yüzde 54 daha ucuz olarak belirlendi. ABD'ye göre, Çek Cumhuriyeti'nde fiyatlar yüzde 60, Macaristan'da da yüzde 56 daha ucuz durumda bulunuyor. Türkiye'deki fiyat seviyesi Almanya'dan yüzde 58, Meksika'dan yüzde 23.3, Japonya'dan da yüzde 67.1 daha düşük seviyede.

Öte yandan, Japonya OECD ülkeleri içinde en pahalı ülke konumunda bulunuyor.

Japonya'daki fiyatlar ABD'deki fiyatların yüzde 40 daha üstünde. ABD'ye göre, İsviçre yüzde 38, Danimarka yüzde 23, Finlandiya ve Almanya yüzde 9, Fransa ise yüzde 8 daha pahalı. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama fiyat seviyesi de ABD'den yüzde 2 daha yukarıda bulunuyor.

SON 5 YIL

Bu arada OECD ortalamasına göre, 1995-1999 yılları arasında fiyat seviyesi en fazla artan ülke yüzde 46.3 ile Meksika oldu.

OECD ortalaması 100 olarak alınan hesaplamalara göre, Meksika'da fiyatlar yüzde 46.3 artarken, yüzde 19.5'lik artışla Polonya, yüzde 17.5'lik artışla da İngiltere bu ülkeyi takip etti.

Türkiye'deki fiyat seviyesi de bu dönemde yüzde 6.9 arttı. BöyleceTürkiye'deki genel fiyat seviyesinin OECD ortalamasına oranı yüzde 43'den yüzde 46'ya yükseldi. Diğer taraftan fiyat seviyesi OECD ortalamasına göre en fazla düşen ülke ise yüzde 21.4'lük azalış ile Güney Kore oldu.

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler içinde Türkiye, genel fiyat seviyesinde Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ın ardından en ucuz üçüncü ülke oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!