OECD, karapara denetimine geliyor

Güncelleme Tarihi:

OECD, karapara denetimine geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

OECD Mali Eylem Görev Grubu'ndan bir heyet kasım ayı başında Ankara'ya gelerek, Maliye, emniyet yetkilileri ve bankacılarla görüşerek, ‘‘Türkiye'nin karaparayla nasıl mücadele ettiğini’’ araştıracak.

Türkiye, karaparada zorlu bir sınava hazırlanıyor. OECD'nin karapara denetimi aybaşında başlıyor. Geçen yıllarda Türkiye'yi karaparayla yeterli mücadele etmediği iddiasıyla suçlayan ve yaptırım uygulanabilecek ülkeler listesine sokmaya hazırlanan OECD'de karaparayla mücadeleyi yürüten Mali Eylem Görev Grubu, kasım ayı başında Türkiye'yi genel ülke denetimine tabi tutacak. Mali Eylem Görev Grubu'ndan uzmanlar heyeti, Ankara'ya gelerek, Türkiye'nin karaparayla mücadelesini masaya yatıracak.

En son 1994'de karaparayla mücadelede ülke denetimine giren Türkiye'ye yönelik ikinci ülke incelemesi sırasında OECD uzmanları, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaları büyüteç altına alacak. Karaparayla Mücadele Kanunu ve buna ilişkin yönetmeliklerin çıkarılmasından sonraki uygulamaları ve takibatları araştıracak olan Mali Eylem Görev Grubu uzmanları, Gümrük ve Bankalar Kanunu ile diğer mevzuatta karaparayla mücadeleye dönük neler öngörüldüğünün de üzerinde duracak.

Mali Eylem Görev Grubu uzmanları, bu denetim çerçevesinde Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkilileriyle uzun görüşmeler yapacak. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, gümrük ve diğer bazı kuruluşlar nezdinde de incelemelerde bulunacak.

Daha sonra ‘‘Karaparayla Mücadelede Türkiye’’ raporunu hazırlayacak olan uzmanlar, bunu FAFT'ın Genel Kuruluna sunacak.

Bu arada Türkiye'de karaparayla mücadeleyi yürüten Mali Suçları Araştırma Kurulu, yoğun bir şekilde OECD'nin karapara sınavına hazırlanıyor.

Bilgisayar sistemiyle donatılan yeni binasına kısa bir süre önce taşınan Kurul, 90 kişilik kadrosu bulunmasına rağmen çok uzun bir süre ancak 3'ü doldurulan uzman kadrosunu tamamlamak ve kendi işini kendi elemanları ile gördürmek için uğraş veriyor.

Kurul, diğer yandan da bankalar ve diğer finans kuruluşlarının bildirdiği şüpheli işlemlerden Emniyet, gümrük ve savcılıklarca yürütülen takibatlara kadar karaparayla mücadelenin bilgisayar destekli yapılmasına dönük projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bu amaçla oluşturulan bilgi işlem merkezinin bir an önce faaliyete geçirilmesine çalışılıyor.

Mali Suçları Araştırma Kurulu, FAFT denetimine bilgisayarlı takibin en azından altyapısını oluşturmuş olarak girmeyi amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!