Obama Putin’in 10’lusuna karşı

Güncelleme Tarihi:

Obama Putin’in 10’lusuna karşı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2014 01:19

ABD, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 10 yıldır yanında olan ve servetlerine servet katan 10 önemli adamını ‘ekonomik yaptırım kıskacına’ aldı.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin ile el ele verenler son 10 yılda Rusya’nın altını üstüne getirdi. Servetlerine servet, ünlerine ün kattı. Onlar kendi ülkelerinde kral gibi. Fakat Amerika da onların enselerinde. Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinden sonra Amerika F-16’larını devreye sokmadı. Fakat ekonomi silahını çekti. Putin’in ‘A takımı’ olarak bilinen 10 iş adamının mal varlıkları Birleşik Devletler tarafından didik didik inceleniyor ve el konuyor. İki kutuplu dünya düzeni 1990 itibarıyla yerini Amerika’nın oyun bahçesi olan bir dünyaya bıraktı sanılırken, Ukrayna krizi bunun böyle olmadığı konusunda dünyaya ciddi ip uçları verdi. 1 Mart 2014 itibarıyla ‘Kızıl ordu’nun Ukrayna topraklarına girmesi batı ile Rusya arasında yeni bir krizin patlak vermesine neden oldu.

İŞGALE KARŞI EKONOMİ

İki tarafta bu krizlere yıllardır alışık. 2008 yazındaki Rusya’nın Gürcistan’ı işgali hâlâ akıllarda taze. ABD ve Rusya gibi iki büyük süper gücün sıcak çatışmaya girmeyeceği ortada fakat ABD Ukrayna işgaline karşı yine de eli kolu bağlı oturmuyor. Ekonomi silahını çekiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gölgesi olarak bilinen 10 kişi de ABD’nin kıskacı altında. Birleşik Devletler yanına Avrupa Birliği ve Japonya’yı da alarak 150 kişilik bir kara liste oluşturdu. Bu listede politikacılardan işadamlarına kadar pek çok kişi bulunuyor. İşte ABD’nin hesap dondurmadan mal varlığına el koymaya kadar pek çok yaptırım uygulamayı düşündüğü ve uyguladığı 10 dev isim:

Haberin Devamı

Sergey Glazyev

Sergey Glazyev, 2007’de siyaseti bıraktıktan sonra Rus Bilimler Akamesi’ne geçti. Putin’in yakın çevresinde yer aldı. Ve kısa sürede başkanın danışmanlarından biri oldu. Şu an mal varlığı AB Komisyonu tarafından soruşturuluyor.

Serhiy Kurchenko

Serhiy Kurchenko Ukrayna doğalgaz pazarının yüzde 25’ine sahip Gas Ukraine 2009 isimli şirketin kurucusu. 1 Mart 2014’ten sonra AB sınırları içinde Kurchenko’nun mal varlığı donduruldu. Şu an kendisinin nerede olduğu bilinmiyor.

Igor Sechin

PUTİN gibi eski bir KGB ajanı. Forbes’a göre kendisi dünyanın en zengin 60’ıncı insanı. Putin’in danışmanlardan biri olan Sechin’ne Rus basını tarafından Putin’in gölgesi lakabı takılmış.

Haberin Devamı

Vladislav Surkov

Vladislav Surkov anti-Amerikan söylemlere sahip. ABD’deki mal varlıkları donduruldu. Surkov, “Amerika’yla ilgili olarak sevdiğim tek şey Tupac (90’larda öldürülen bir rap müzik sanatçısı)., Rap müzik dinlemek için de vizeye ihtiyacım yok” diyor.

Dmitry Rogozin

VLADIMIR Putin askeri kararlar alırken ona danışıyor. Dmitry Rogozin Rusya Askeri Komisyonu’nun başında. Kurduğu Suriye ile Diyalog Komisyonu’nun etkinlikleri çerçevesinde dünyanın pek çok noktasında Esad yanlısı çalışmalar yapıyor.

Gennady Timchenko

PUTIN’in kişisel dostluk kurduğu ender kişilerden Gennady Timchenko’nun Forbes’a göre 14.4 milyar dolarlık kişisel serveti var. Timchenko Rusya’nın en zengin altıncı adamı. ABD’nin malvarlığına el koyacağı haberini önceden aldı.

Haberin Devamı

Rotenberg Kardeşler

FİN asıllı Rotenberg kardeşler Rusya’nın en büyük bankalarından SMP’nin sahibi. Enerji üretim tesisleri inşa ediyorlar. Rotenberg kardeşler ve Vladimir Putin aynı zamanda çocukluk arkadaşı. Küçükken beraber judo eğitimi aldıkları belirtiliyor.

Sergei Chemezov

ASLINDA tam olarak kimse ne iş yaptığını bilmiyor. Kağıt üzerinde Rostec adlı teknoloji şirketinin CEO’su. Fakat aynı zamanda 12 farklı Rus devlet şirketinin de yönetim kurulunda bulunuyor.


Ukrayna’nın devrik başbakanı Viktor Yanukovych’in mal varlığı da Avrupa Birliği tarafından inceleme altına alındı.
(Bu makale CNBC’den Alice Tidey’in çalışmasından derlenmiştir)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!