O vekil 'kara listeye' mi alınacak?

Güncelleme Tarihi:

O vekil kara listeye mi alınacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2014 12:11

AK Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin’in THY ile yaşadığı sorunlar bitmek bilmiyor. Şubat ayında İstanbul’dan Pakistan’a giderken ‘upgrade’ listesinden çıkarılan Çetin’in Pakistan dönüşü de son derece 'sancılı' geçmişti. Çetin dün ise ‘tehlikeli yolcu’ olarak görüldüğü için İstanbul-Chigago seferini yapan uçaktan indirildi. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çetin “Normal biletimi aldım. Yerim arkadaydı ancak bir arkadaşım, ‘business class’ta uçabilmem için benim yerime bir başka bilet daha almıştı. Biz de yerlerimizi değiştirdik. Bunun üzerine müdahale ettiler” dedi. THY ise Çetin'in uçaktan indirilmesiyle ilgili yaptığı açıklamadaki bir ifade ise acaba Çetin bir daha ‘Türk Hava Yolları ile bir daha seyahat edemeyecek mi?’ sorusunu akıllara getirdi.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları Muhammed Çetin’in uçaktan indirilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yaşanan olayla ilgili gerekli raporlar tutulmuştur. Daha önce de benzer olaylara sebebiyet veren İstanbul Milletvekili Çetin aleyhinde gerekli tüm hukuki işlemler yapılacaktır. Ayrıca THY, benzer durumun bir daha yaşanmaması için hukuk kuralları çerçevesinde tüm tedbirleri alacaktır" görüşlerine yer verildi. ‘Benzer durumun bir daha yaşanmaması için hukuk kuralları çerçevesinde tüm tedbirleri alacaktır’ ifadesi ise akıllara ‘kara liste’ uygulamasını getirdi. Uluslararası Havayolları’nın büyük bir bölümü kendileri için ‘sakıncalı’ gördükleri bazı yolcuları uçağa almama hakkına sahip. Bir yolcunun kara listeye alınması için yolcuların birden çok kez uçakta ‘olay’ çıkarmaları gerekiyor.

O vekil kara listeye mi alınacak
UÇAKTAN ATILDIM

Haberin Devamı

SARI KART GÖSTERİYOR

Dünyaca ünlü havayolu şirketlerinden British Airways ise hadise çıkartan bir yolcuyu uçaktan indirmek için uzun yıllardır sarı kart uygulamasını kullanıyor. Bu uygulamaya göre uçak içinde hadise çıkaran yolcuya önce sarı kart gösterilip ikaz ediliyor. Daha sonra ise yolcu uçuş güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunursa kendisi uçaktan indiriliyor. Şirket bu uygulamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çalışanlarımızın uçak içerisinde sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamak zorundayız. Havayolu şirketinde 300 civarında yolcunun ise ‘karaliste’ kapsamında olduğu belirtiliyor. Ayrıca uluslararası havacılık kurallarına göre kaptan pilotların da uçuş güvenliğini tehlikeye sokan bir yolcu tespit ettiklerinde polis çağırarak yolcuyu uçaktan indirme hakkı bulunuyor.

ARALARINDA ANLAŞMA YOK

Öte yandan THY ile TBMM arasında kurumsal bir ‘business class’ anlaşması bulunmuyor. THY ekonomiden business class’a uprade edilecek yolcuların listesini kendisi belirliyor. İki kurum arasında böyle bir anlaşma bulunmadığı için Muhammed Çetin’in bileti Pakistan uçuşunda ekonmiden business class’a yükseltilmemişti. THY kendi insiyatifiyle Çetin’i upgrade listesinden çıkarmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!