Nükleerde G-20 bekleniyor, Kore yüzde 60 kamu ortaklığı istiyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleerde G-20 bekleniyor, Kore yüzde 60 kamu ortaklığı istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 00:00

İlk nükleer anlaşmasını Rusya’yla yapan Türkiye, Sinop’ta inşa edilecek ikinci nükleer santral için Güney Kore ile sürdürdüğü müzakereleri hızlandırdı. Seul’de 11-12 Kasım’da yapılacak G-20 zirvesinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’ın hükümetlerarası anlaşmaya imza koyması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Güney Kore arasında, bir süredir devam eden nükleer santral müzakerelerinde pürüzlü maddelerin kasım ayına kadar giderilmesi bekleniyor. Güney Koreli elektrik şirketi KEPCO’dan bir heyet ay sonunda Ankara’ya gelerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile yüz yüze müzakere edecek. İki ülkenin hedefi, kasım ayında yapılacak G-20 zirvesinde ülke liderlerinin nükleer santral kurulmasına ilişkin nihai anlaşmaya imza atması.
Edinilen bilgilere göre, 2018 yılına kadar iki nükleer santralı faaliyete geçirmek isteyen Türkiye, Kore ile 10 Mart tarihindeki resmi anlaşmadan bu yana müzakereleri olgunlaştırmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Türkiye, Güney Kore’ye cevabını vermesi için 10 güne yakın süre tanıdı. Ancak, henüz üzerinde anlaşılamayan bazı noktalar bulunuyor. İki ülkenin müzakerelerini sürdürdüğü maddelerden biri “projenin ortaklık yapısı.”
Türkiye bir kamu kurumu aracılığıyla projede yüzde 15 ila 20 arasında bir ortaklığa sahip olmayı istiyor. Buna karşın KEPCO’nun isteği yüzde 60’ı bulan bir payla kamu ortaklığının olması. KEPCO’nun bu isteğinin arkasında uluslararası para piyasalarında projenin daha güvenilir gözükmesi olduğunu bildiren kaynaklar, KEPCO’nun hükümetin projede ciddi şekilde yer almasının kredi teminini kolaylaştıracağı tezini savunduğunu söyledi.
Henüz anlaşılamayan diğer bir konu ise “Hazine garantisi”. Güney Kore, üretilecek elektrik için Hazine’nin garantör olmasını, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile yaşanacak herhangi bir ödeme sıkıntısında Hazine’nin devreye girmesini istiyor. Buna karşınBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Hazine garantisine henüz sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Yüzde 70’i piyasalardan
Kaynaklar, 20 milyar dolarlık projenin yüzde 70’inin uluslararası finans piyasalarından, geri kalan yüzde 30’unun ise Türkiye ve Kore içinde belirlenen ortaklık modeline göre finanse edilmesi konusunda da müzakerelerin sürdüğünü bildirdi. Enerji Bakanlığı yetkilileri iki ülkenin de prensipte anlaşmak istediğini belirtti.

Haberin Devamı

Hazine garantisi olmayacak

Haberin Devamı

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de inşa edilecek 2 nükleer santral için Hazine garantisi olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını söyledi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Fransız işadamlarıyla buluşmasında Türkiye’nin nükleer alanında çalımaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de inşa edilecek 2 nükleer santral için Hazine garantisi olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını vurgulayan Yıldız, Sinop’ta inşa edilecek olan nükleer santral için Güney Kore’nin farklı şartlar gündeme getirdiğini, bunlarla ilgili değerlendirmelerde ise sona gelindiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!