Not 4 basamak birden düştü Portekiz ‘hurda’ya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Not 4 basamak birden düştü Portekiz ‘hurda’ya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2011 00:00

Moody’s, Portekiz’in kredi notunu 4 puan birden düşürerek yatırım yapılamaz ülke seviyesine çekti. Bu düzey, piyasalarda “hurda” şeklinde tanımlanıyor. Böylece Yunanistan’dan sonra ‘Baa1’ olan notu ‘Ba2’ye düşen ve görünümü de negatif’ olarak belirlenen Portekiz de Türkiye’nin gerisinde kalmış oldu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Portekiz’in ‘Baa1’ kredi notunu 4 basamak birden düşürerek yatırım yapılamaz (çöp-hurda) seviyesi olan ‘Ba2’ye çekti. Böylece Moody’s’in görünümünü de ‘negatif’ olarak belirlediği Portekiz de, Yunanistan gibi Türkiye’nin altına düştü. Moody’s son olarak geçen ay Yunanistan’ın ‘B1’ olan yerel ve yabancı para cinsinden tahvil notlarını üç kademe birden düşürerek ‘Caa1’e indirmiş, notların görünümünü de, ‘negatif’ olarak belirlemişti. Türkiye ise, ‘Ba2’ olan notuna karşılık ‘pozitif’ olarak belirlenen kredi görünümü nedeni ile bu iki ülkenin de üstünde yer alıyor.

İkinci paket uyarısı

Moody’s Portekiz’in notunun indirilmesi ile ilgili açıklamasında, geçen mayıs ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nden (AB) 78 milyar Euro’luk yardım paketi alan Portekiz’in ikinci bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceği uyarısında bulundu. Moody’s açıklamasında, “Portekiz’in bütçe açığını düşürme ve istikrarı sağlama konusunda duyulan endişeler arttı” denildi.

Haberin Devamı

Kemer sıkması zor

Hükümetin açıkladığı kemer sıkma paketi kapsamındaki uygulamaları hayata geçirmesinin zorlaştığına vurgu yapan Moody’s, Portekiz’in 2013 yılının ikinci yarısından itibaren ve sonrasında sermaye piyasalarından sürdürülebilir oranlarda borçlanmasının mümkün olmayabileceği ihtimalinin arttığını kaydetti. Moody’s Portekiz’in piyasalara dönmeden önce ikinci bir resmi finansal yardıma ihtiyaç duyabileceği ve bunun da özel sektör katılımı koşulu ile gerçekleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s (S&P) ve Fitch’in, Portekiz’e ilişkin notları ‘yatırım yapılabilir’ seviye sınırında bulunuyor.

Politik desteği görmedi

Portekiz hükümetinden kredi notunun düşürülmesinden sonra yapılan açıklamada ise, Moody’s’in, tasarruf paketinin arkasındaki güçlü politik desteği hesaba katmadığına dikkat çekildi. Hükümet, geçen hafta borç seviyesini azaltabilmek için bir defaya mahsus bir vergilendirmeyi öngören düzenlenmeyi açıkladı, bunun yanı sıra özelleştirme programının hızlandırılmasını kararlaştırdı. Nisan ayında Portekiz, Yunanistan ve İrlanda’nın ardından Euro Bölgesi’nden kurtarma yardımı isteyen üçüncü ülke olmuştu. Portekiz’in şu anda yüzde 9.2 seviyesinde olan bütçe açığını bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5.9’una düşürmesi gerekiyor. Bütçe açığının 2013 yılının sonunda ise yüzde 3 seviyesine düşmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Lagarde: Önceliğimiz Avrupa’nın borç sorunu

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, göreve geldiğinin ikinci gününde düzenlediği basın toplantısında, önceliklerinin gelişmiş ülkelerdeki borç sorunları ve gelişmekte olan ülke  ekonomilerindeki enflasyon ve aşırı ısınma olduğunu söyledi.  Lagarde küresel ekonomideki toparlanmanın her yerde aynı düzeyde olmadığını, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülke ekonomileri için görünümün gelişmiş ekonomiler için olandan daha iyi  olduğunu belirtti. Lagarde, özellikle Avrupa’nın borç sorununun üzerinde durduklarını cuma günü Yunanistan’ın borç sorununu görüşmek üzere toplanacaklarını söyledi.  Lagarde, IMF gibi kuruluşların dünya ekonomisindeki güç dengelerini sağlamada daha fazla rol alması gerektiğini belirterek, gelişmiş ülkelerin daha fazla rol almasının kötü bir fikir olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Barroso: Kredi kuruluşlarının Avrupa merkezli olmaması şaşırtıcı

AVRUPA Komisyonu Başkanı Manuel Barroso da , Moody’s’in kararının, ülkenin durumuna  yeni bir spekülatif katkı yaptığını belirtti. Hiçbir kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa merkezli olmamasının  şaşkınlığını duyduğunu ifade eden Barroso, “Bu da bazı özel gelişmeler  yaşandığında, piyasalarda bazı önyargılar olabileceğini gösteriyor” dedi. Komisyon Sözcüsü Amadeu Altafaj da, sadece Moody’s’in kararının  zamanlamasının kuşku uyandırıcı olmadığını, tamamen varsayımsal bir senaryoya dayandığını belirterek, genel olarak da ajansların davranışlarının  yerindeliği konusundaki kuşkuları artırdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Almanya: Kredi kuruluşu hakimiyeti artık yıkılmalı

ALMANYA Maliye Bakanı Wolfgang Schauble Portekiz’in notunun 4 puan birden düşürülmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede uluslararası derecelendirme kuruluşlarına yönelik sert eleştrilerde bulundu. Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının attıkları adımları anlayamadığına dikkat çeken Schauble, son olarak Moody’s’in not indirimi hareketinin de diğerleri gibi  sürpriz olduğunu söyledi. Söz konusu kuruluşların etkisinin sınırlanması gerektiğini vurgulayan  Schauble, “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının oligopolü (hakimiyeti) yıkılmalı” dedi. Son dönemde kredi kuruluşlarının ard arda zordaki AB üyelerine yönelik not indirimi kararları ve dikte ettikleri fikirleri uluslararası piyasalarda eleştrilere neden oluyor. Eleştrilerin başında ise finansal piyasaları büyük oranda  yönlendiren üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Standard and  Poor’s (S&P) ve Fitch, bağımsız dış denetim sisteminde hakimiyet kurmak konusu yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!