Niye böyle kötümserim

Güncelleme Tarihi:

Niye böyle kötümserim
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2007 10:33

Değerli bir okurum yazıyor, “Son zamanlarda çok kötümser oldunuz, bu inanırlığınızı azaltıyor”.

Haberin Devamı

Doğru, yılbaşından beri iyimser yazmadım, genel seçimlere kadar da yazmayı pek planlamıyorum. Felaket tellallığı pis iş ama, biri yapmak zorunda. Benim canım istemez mi, palikaryayı Atina’da denize döktüğümüz milli bir günde sırtınızı sıvazlayıp “Hadi koçum, şimdi mala girme zamanı, bak Şeyh el Maktum ben İstanbulataktum bile sermaye getiriyor, köşeyi döndük” demek. Ama, yapamam, çünkü vicdanım var. Her sabah ekonomi sayfalarını açıyorsunuz, iyimserlikten lobotomi olmuş gibi oluyorsunuz bir dakika içinde. Birinin padişah çıplak diye bağırması lazım, padişah Prada giyse bile.

Çünkü, bir yüzyılı aşkın tecrübe göstermiş ki, piyasalarda düzenli para kazanmanın 2 yolu var. Bunlardan birincisi herkesin yaptığının tersini yapmak. 2'ncisi, çok ucuzken alıp uzun yıllar elde tutmak. Türkiye’de şu anda YTL’den DİBS’lere her şey çok değerli. Benim görevim yatırım yapmanızı değil, yatırımdan kaçınmanızı önermek olur. Repoya yıllık bileşik yüzde 19 civarında veriliyor, neti yüzde 17’ye gelir. Enflasyonun ayda en fazla yüzde 0,8 olduğu bir ülkede, ayda yüzde 0,8 civarında reel faiz var risksiz yatırımda. Girin ve bekleyin, çünkü bu iyimserlik kalıcı olmaz.

 

Haberin Devamı

İÇERİDE RİSK ÇOK

Niye olmayacağını özetleyeyim. Birincisi, FED’in yakında faiz indirim sürecine gideceğini hiç sanmıyorum. Enflasyon hâlâ çok yüksek, ekonomi ise korkulacak boyutta yavaşlamıyor. FED’in faiz indirimine geçmesi ekonominin resesyona sürüklendiğini gösterir, ki o ortamda da GOP’ların para kazanması zor. 2'ncisi, Bennie istemeden piyasalara zararlarına karşı "put opsiyonu" yazdı, yani piyasa sıkıntıya girerse, para basarak destek verecek. Bu algılama hedge fonları kan konusu almış köpek balığı gibi en akılsızca yatırımlara sürükleyecek. Arkasından da 2000 dot.com köpükçüğü gibi bir balon şişecek ve sonu madende grizu patlaması gibi olacak.

İçeride etraf riskten geçilmiyor, Türkiye'de sırf nominal faizlerin seviyesini bilen yabancı, zikredeceğim şehirlerin yerini bile bilmiyor. Eski ABD elçisi Halilzad giderken Kerkük’te referandumum ertelenmesinin sorun çıkartacağını söyledi. Demokratlar başa geldiğinde Irak’ı kaderine terk edebilir. O zaman çıkacak iç savaşın kendi bölgelerine sıçramaması için Kürtler Kerkük’ü ilhak edip, sınırları kapatacak. Ve kesin Türkiye ile papaz olacak.

 

Haberin Devamı

KONTROLÜMÜZ DIŞI RİSKLER

AB Ortaklık Komitesi’nde bize Rumlar’ın Doğu Akdeniz’de hava trafiğini denetlemesi ve adanın etrafında petrol arama hakkının tescil edilmesi için baskı yapıldı. Kongre’de Ermeni soykırımı tasarısının geçmesi olasılığı yüzde 50. Bunlar üstünde pek az kontrolümüz olan çok korkutucu dış politika riskleri. İçerideki ise Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun kendi müsteşarını mahkemeye verdiği bir devirdeyiz. Laik kurumlarla ile Erdoğan’ın uzantıları arasında son savaş başlıyor. Bu risk değil mi?

Ekonomide martta enflasyon yüzde 10’un üstüne tırmanacak. TCMB uzun süre faizleri indirmez. IMF resmen tescil etti, hükümet bize 2006 bütçesinde yalan söyledi. Gerçek bütçe açığı GSYİH’nin yüzde 3’ü civarında. Bu sene de düzelme beklemeyin. KDV iadesi verilmeyen bir ülkede, kimse fiş toplamaz, satışlarını da bildirmez. TCMB faiz indirmez, vergi gelirleri de hızla düşerse, DİBS faizlerine ne olur? Ya da TCMB fiaz indirir, bütçe açığı artarsa ne olur? Yeni bir enflasyon şoku. Hadi, gelin de iyimser olun.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!