‘Ninja kredi’ kayıtta yok

Güncelleme Tarihi:

‘Ninja kredi’ kayıtta yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2014 01:10

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, geliri olmayan kişilere verilen ve ABD’de krizin temel nedenlerinden birisi olan ‘Ninja kredi’yi kendi sistemlerinde görmelerini sağlayacak kayıt tutmadıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Öztekin’in verdiği bilgiye göre, Nisan 2014 itibariyle 2 milyona yakın aile konut kredisi taksiti ödüyor ve toplamı 113 milyar 281 milyon lirayı geçti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Genel Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun Ninja krediyle ilgili soru önergesini BDDK Başkanı Öztekin’in gönderdiği verilerle yanıtladı. 2008’de ABD’de bazı bankaların geliri olmayan kişilere kullandırdığı ortaya çıkan krediler, bankacılıkta “No income (gelirsiz), no job (işsiz), no asset (varlıksız)” tanımlarının kısaltması olarak ‘Ninja’ ifadesiyle literatüre girdi. Öztekin, “BDDK veri tabanında, ‘Ninja Kredi’ olarak adlandırılan, işi ve geliri olmayanlara verildiği belirtilen kredilere, bireysel kredi müşterilerinin gelir düzeylerine ve bankalara olan borçlan nedeniyle haklarında icra, haciz ve benzeri uygulananlara ilişkin bilgiler yer almamaktadır” dedi. Öztekin “Bankalar ile müşteriler arasındaki kredi işlemleri sözleşme serbestisi içerisinde yürütülmekte olup BDDK’nın herhangi dahli yoktur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!