Nike'ın cirosu tam 1.2 katrilyon lira

Güncelleme Tarihi:

Nikeın cirosu tam 1.2 katrilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyada yıllık 1.2 katrilyon liralık cirosuyla en büyük spor ayakkabı markalarından olan Nike'ın 58 yaşındaki patronu Phil Knight, isim olarak Adidas'ı geçmek için yarışıyor. Birara iflasın eşiğine gelen Nike, bu durumdan Chicago'nun ve dünyanın en büyük basketçisi kabul edilen Micheal Jordan'ın ismini kullanarak kurtuldu. Ürettiği ‘‘Air Jordan’’ isimli ayakkabılar sayesinde bir anda büyük başarı elde eden Nike, bir bakıma Micheal Jordan sayesinde dünyanın bir numaralı spor markası oldu.

Nike'ın son yıllarda tek hayali, isimde Adidas'ı geçmek. Adidas'ı isimde geçmeyi hedefleyen Nike'ın patronu Phil Knight, bu yolda iki ‘sembolik adım’ attığına inanıyor: Birincisi, dünyanın en ünlü futbol takımı Brezilya'yla geçtiğimiz yıl sonunda, 50 trilyon liralık, 10 yıllık sponsorluk anlaşması imzalanması.

İkincisi de, bugün dünyanın en büyük futbolcusu olarak kabul edilen Brezilya'lı Ronaldo'nun Nike giymesi.

Nike'ın ürettiği ilk ayakkabı kalıbı bugün ABD'deki Portland yakınlarındaki Nike tesislerinde sergileniyor.

NIKE NASIL DOĞDU?

Nike'ın patronu Knight, 1977 yılında, ailesini geçindirmek için muhasebecilik yaparken, spor ayakkabısı işine girmeye karar veriyor. Eş dosttan para buluyor. Kalıpları ısmarlıyor. Para vererek bir muhasebe öğrencisine ayakkabısının logosunu çizdiriyor. Ve tam imalata başlayacakları zaman bir detayı unuttuklarını, ayakkabının markasını belirlemediklerini farkediyorlar. Phil Knight ‘Altıncı Boyut' manasına ‘‘Dimension Six’’ diyor ama çevresindekilere beğendiremiyor. Ve yardımcılarından biri gece uykusunda dünyanın en ünlü markalarından biri olacak ismi buluyor: Eski Yunan'da zafer tanrıçasının sembolü olan Nike.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!