New York Presbyterian, gözünü 1 milyar dolarlık Akkoza’ya dikti

Güncelleme Tarihi:

New York Presbyterian, gözünü 1 milyar dolarlık Akkoza’ya dikti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

Garanti Koza, Corio ve Akiş’in 1 milyar dolar yatırımla Esenyurt’ta gerçekleştrirdiği Akkoza Projesi’nde ilk fazın yüzde 60’ı satışa çıkar çıkmaz alıcı buldu.

Hastanenin yapımı ve işletilmesi için New York Presbyterian ile görüşen ortaklar alışveriş merkezi için de Türkiye pazarına girmemiş 5 büyük, 10 daha küçük yabancı perakendeci ile görüştüklerini belirtti.

GARANTİ Koza, Corio ve Akiş’in 1 milyar dolar yatırımla Esenyurt’ta gerçekleştrirdiği Akkoza Projesi’nde ilk fazın yüzde 60’ı toplu alım yapan bir şirket sayesinde satışa çıkar çıkmaz alıcı buldu. İçerisinde alışveriş merkezinden, hastaneye, festival parktan özel okula kadar birçok alan barındıran proje, şimdiden özel okullar ve hastane yatırımcıları tarafından ilgi görmeye başladı. Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, hastanenin hem yapımı hem de işletilmesi için New York Presbyterian ile görüştüklerini açıklarken, Corio Türkiye İcra Kurulu Başkanı Koray Özgül de 175 milyon dolara mal olacak alışveriş merkezi için daha önce Türkiye pazarına girmemiş 5 büyük, 10 daha küçük yabancı perakendeci ile görüştüklerini belirtti. Anlaşmaya varılması durumunda Newyork Presbyterian ilk kez Amerika’nın dışına açılmış olacak. 3 ortak, projelerin Esenyurt ile sorunlu kalmayabileceğine, beraber yeni projeler de geliştirebileceklerini söyledi.

400 DÖNÜMDE KURULU: 400 bin metrekare alan üzerinde kurulu proje 5 bin 500 konuta ev sahipliği yapıyor. 5 farklı etaptan oluşan projenin 421 konutluk ilk etabının 2010 yılında teslim edilmesi planlanıyor. Büyüklükleri 60 metrekare ile 560 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatı 61 bin dolardan başlıyor. Bu fiyat penthouse dairelerde 1 milyon dolara kadar çıkıyor. Yüzde 25 peşinat ve ileride banka kredisine geçme koşuluyla kalan yüzde 75’i, 24 ay vadeli ödeme şekli ile tüketici ve yatırımcılara sunan proje 21 bin meterekare arazi üzerine kurulu Club İstanbul ve yoğun yeşil alanı ile dikkat çeken 30 bin metrekarelik Akkoza Park ile öne çıkıyor.

AKMERKEZ’İN İKİ KATI: Proje dahilinde Akmerkez’in neredeyse iki katı büyüklüğünde olacak şekilde inşaa edilen 240 bin metrekare kapalı alana sahip Alışveriş Merkezinin yılda 9 milyon misafire ev sahipliği yapması bekleniyor. 8000 metrekarelik Hipermarket, Elektornik mağazası, Department Store, Sinema ve Foodcourt bölümlerini kapsayan AVM’nin içine kadar uzanan sokak ise açık ve kapalı restoran ve cafelerden oluşuyor.

5 PROJEDEN SEÇTİK: Proje gerçekleştirmeden önce projelendirme çalışmalarının 8 ayı aşkın süre sürdüğünü söyleyen Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Dr. Köksal Akoğlu, "Uluslararası alanda ödül almış 5 farklı firma ile görüştük. Beşine de paralarını ödeyerek master projeleri çizdirdik. Ardından bu projelerden birisini seçtik" dedi. Proje için bu gibi çok sayıda masraf yaptıklarına dikkat çeken Akoğlu, "Bu projeye çok büyük yatırım yaptık. İlk fazda çıktığımız fiyatlar ikinci fazda artacak. Bu hep böyle sürecek. İlk alan zarar etmeyecek" dedi.

İpekyol ve Koton’u Doğu Avrupa’ya da taşıyacağız

AVRUPA’daki portföyünde 177 alışveriş merkezi bulunan Corio’nun Türkiye’de bazı perakendecileri yurt dışındaki yatırımlarına taşıyabileklerini söyleyen Koray Özgül, "Koton, İpekyol gibi bazı firmalar Doğu Avrupa’daki alışveriş merkezlerimizle ilgileniyorlar. Ancak, Batı Avrupa’nın daha doygun olduğunu düşünüyorlar. Bu konuda gelişmeler yaşanabilir" dedi. Sektörün alışveriş merkezi yatırımlarına doyduğuna dikkat çeken Özgül, "Hesap yapmadan alışveriş merkezi açanlar, bir süre sonra peş peşe kapatmaya başlayacaklar. 2008 iflaslar açısından ilginç bir yıl olabilir" dedi.

3.5 yılda 280 milyon dolar yatırım yaptık

ESENYURT Belediye Başkanı Necmi Kadığoğlu Esenyurt’ta 250 bin kişinin yaşadığına dikkat çekerek, "Bu Kıraç’ta 65 bin, Bahçeşehir’de 17 bin, Yakuplu da 50 bin oluyor" dedi. Akkoza projesine TEM’den giriş çıkış sağlanacağını da söyleyen Kadıoğlu, "Esenyurt’a 3.5 yılda 280 milyon dolar yatırım yaptık En fazla yatırım yapan belediyeyiz. Büyükşehir belediyesini bile geride bıraktık" dedi. Necmi Kadıoğlu Esenyurt’ta nüfusun 550 bin 780 bin arası bir sayıya ulaşacağını da söyledi.

Otosan Fabrikası’na yeni alışveriş merkezi geliyor

AKKÖK Grubunun Gayrimenkul ayağı Akiş ile Hollandalı Corio Sinpaş ile birlikte Acıbadem’de Ford Otosan’ın arazisi üzerinde yeni bir alışveriş merkezi inşaatına başlama planlarını çok kısa süre içinde uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Corio ve Akkök Koç Grubu’nun Acıbadem’deki 182 dönümlük Otosan Fabrikası’na 28 milyon dolar ödeyerek Sinpaş’a ortak olmuştu.

Akmerkez’in dışı ve içi 20 milyon Euro’ya değişiyor

AKİŞ ve Corio Akmerkez Alışveriş Merkezi’nin hem dış cephesinde hem de içinde yenilemeye gidiyor. 20 milyon Euro yatırımla gerçekleşecek bu yenilemenin 2009 yılında tamamlanması planlanıyor. Akmerkez’in dışındaki ışıklandırmanın kaldırılması ve Alışveriş merkezine yeni ve modern bir götrünüm kazandırılması gerektiğini söylüyor.

Akkoza’da okulu kim açacak

GARANTİ Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, proje içinde yer alan okul konusunda da Akiş ile mücadele halinde olduklarını söyledi. Binark, "Akiş, Yönetim Kurulu Başkanı Raif Dinçkök’ün akrabası olduğu gerekçesiyle Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında ısrar ediyor. Ben ise Mütevelli Heyeti Başkanı olduğum için Işık okullarını tercih ediyorum. Sanırım daha çok para veren kazanacak" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!