New York Belediyesi Türkiye'yi örnek alıyor

Güncelleme Tarihi:

New York Belediyesi Türkiyeyi örnek alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2006 17:40

New York Belediyesi, yoksullukla mücadelede Türkiye ve Brezilya'da başarılı örnekleri görülen “şartlı nakit transferi” (gelir desteği) uygulamasına geçmeye hazırlanıyor.

Dünya Bankası Sosyal Koruma Bölümü Direktörü Robert Holzmann, uygulamanın Türkiye ve Brezilya'daki başarılarından etkilenen New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in, New York kent nüfusunun en yoksul kesimlerinin çocuklarının eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlamak için gelir desteği uygulamasına geçmeyi düşündüğünü bildirdi.

Şartlı nakit transfer programlarının, çocuklarını düzenli olarak okula göndermek ya da düzenli sağlık taramasından geçirmek için yoksul ailelere para sağlamak prensibine dayandığını belirten Holzmann, Türkiye'de 2004 yılında ülke çapında uygulamaya konan programın çarpıcı başarısının New York belediye yönetimini etkilediğini vurguladı.
Türkiye'de program sayesinde ülkenin en yoksul yüzde 6'lık çocuk nüfusunu oluşturan 1,3 milyon çocuğun okula kavuşturulması hedeflenirken, uygulamadan 2,5 milyon çocuk yararlandırılarak bir rekor kaydedildiğini belirten Dünya Bankası uzmanı, nakit transferinin Türkiye'de okullaşma oranında ciddi bir artış sağladığını ifade etti.
Benzer uygulamaların başta Brezilya olmak üzere 20 gelişmekte olan ülkede daha başarılı olduğunu kaydeden Holzmann, gelişmekte olan ülkelerin bu uygulamalarla gelişmiş ülkelere ders verdiğini ifade etti.

Holzmann, “Yıllardır gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla mücadele için sanayileşmiş ülkeler uzmanlık yardımı yapar. Bazen bunun tersini de görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde başarılı olan uygulamalar gelişmiş ülkelere örnek oluyor” dedi. Çocuklarını okul ve sağlık merkezlerine düzenli olarak göndermeleri karşılığında verilecek gelir desteğinden New York'da, yoksulluk sınırının altında yaşayan 1 milyon kişinin yararlanması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!