New York, 12.5 milyar dolar açık verdi, Wall Street 15 dolarlık şaraba düştü

Güncelleme Tarihi:

New York, 12.5 milyar dolar açık verdi, Wall Street 15 dolarlık şaraba düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2009 00:00

Lehman Brothers’ın batışıyla başlayan süreç, New York ve Wall Street’e büyük darbe vurdu. New York’un bütçe açığı 12.5 milyar dolara çıkarken, işini henüz kaybetmediği için şanslı sayılan bankacılar da harcamaları kıstı. Eskiden 1950 dolarlık şarap içen bankacılar, şimdi 15 dolarlık şaraba kadar düştü.

LEHMAN Brothers’ın 26 bin, Bear Stearns’ın da 14 bin kişinin işine son vermesiyle birlikte panik havasına giren Wall Street, kendisine yeni bir yaşam tarzı belirlemek zorunda kaldı. Bir süre öncesine kadar ultra lüks ve sükse yarışında olan Wall Street çalışanlarının ’bütçe’ kavramıyla tanışması, limuzin şoförlerinden avukatlara, kişisel gelişim uzmanlarından restoran sahiplerine kadar birçok iş kolunu zora soktu. New York’da işini kaybeden kişi sayısının 160 bine ulaşması beklenirken eyaletin bütçe açığı şimdiden 12.5 milyar doları buluyor. ABD’de vergilerin neredeyse yüzde 25’inin toplandığı bu eyalet gelecek yılın bütçesinde açılacak 2 milyar dolarlık yeni bir deliğe hazırlanıyor.

Maaşlar da geriledi

Lehman Brothers ve Bear Stearns’in batışıyla birlikte yok olan kaldıraç Wall Street’te iyi paralar kazanan bankacı ve yatırımcılar için yeni bir dönem başlattı. Ellerindeki 1 doları 30 dolarlık krediye çevirme gücünü kaybeden bankacıların maaşları da aynı dönemde gerilemeye başladı. İşini kaybetmeyen bankacılar bile emeklilik yatırımlarının en az yüzde 30’undan oldu. Dünya 1929’dan bu yana en kötü dönemini yaşarken şu an piyasada var olan 10 bin hegde fondan en az 5 bininin iflası bekleniyor. Wall Street de duruma adapte olmak için lüksünden feragat etmek zorunda kalıyor. Vanity Fair dergisinde yer alan Michael Synaherson imzalı yazıda bu yeni dönemde 15 dolarlık şaraplarla tanışan, özel jetten first class’a düşen Wall Street’in panik havasında kendisi için oluşturmaya çabaladığı yeni yaşam tarzını anlattı.

15 dolarlık şarap

New York’ta restoranda fiks mönü için kişi başı 600 dolarlık hesabı göze alanlar veya bir şişe şarap için gözünü kırpmadan 1950 doları gözden çıkaranlar yeni dönemde yaşam tarzını değiştirmek zorunda kaldı. Eski bir Lehman Brothers çalışanı bu durumu, "Kültür şekil değiştiriyor. Eskiden aşırı harcama yapmayan yadırganırdı. İş yerinde bile farklı tavır görürdü. Ancak yatırım bankalarının bitişi bu dönemin de sonunu getirdi" sözleriyle açıklayıp, şunları sıraladı:

Bankacılar yeni dönemde 15 dolarlık şarapları keşfetti.

Fitness öğretmeni haftada 4 gün yerine bir gün gelmeye başladı.

Saç kesimi 4 haftada birden 8 haftada bire düşürüldü.

250 bin dolara özel jetiyle Çin’e gidenler, uçak şirketlerinin first class uygulamasını keşfetti.

İşten atılan bankacıya eşinden mücevher desteği

Harcayacak parası olanlar da harcamalarında kısıntıya gitti. Bazıları böyle bir ortamda büyük alışveriş yapmayı ’utanç verici’ olarak nitelendirdi. Bazıları da bu ortamda sokakta iyi bir markanın poşetiyle yürümenin rahatsızlık verici olduğunu dile getirdi.

Eski bir Lehman Brothers yöneticisi 40 yaşından sonra yeni döneme alışmakta zorluk çekse de fedakarlıktan kaçınmayacağını anlattı. Dolabında en az 10 adet 10 bin dolarlık çantası olan yönetici ’Yeni dönemde neden vazgeçeceksiniz’ sorusuna ’Hizmetçimden’ diye yanıt verdi.

Lehman Brothers’ın iflasıyla birlikte mücevher bozduranların sayısında da büyük artış gözlendi. Kuyumcuların bu konudaki açıklamaları, "Eşler kocalarına destek olmak için ilk olarak mücevherlerinden vazgeçti" şeklinde oldu.

Mağazalar iade rekoru kırıyor

LEHMAN
Brothers’ın batışından bir gün sonra Manhattanlı bir mağaza "Bugüne kadar hiç bu kadar fazla iade almamıştık" dedi. Mağazalar iade rekoru kırmayı sürdürürken modacılardan ilginç açıklamalar geldi: "Hiçbir eş, işini kaybeden kocasını zora sokmak istemiyor. Gerçekten büyük bir indirim yoksa kimse alışveriş yapmıyor. Marketlerin indirim kartlarına talep arttı."

Ultra lüks daire satışı patladı

Krizden büyük zarar gören Allied Capital’ın yönetici direktörü Robert Long, Central Park’ın batısında en büyük renovasyonu geçirmiş olan dairesini 13.8 milyon dolara satışa çıkardı.


New York 11’inci Cadde’nin batısında film yapımcısı Julian Schnabel, kendisi için tasarladığı 9 katlı binayı satışa çıkardı. Dairenin dördüncü katını oyuncu Richard Gere aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!