Nemalar şubat, vergi iadesi martta ödeniyor

Güncelleme Tarihi:

Nemalar şubat, vergi iadesi martta ödeniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Zorunlu tasarruf nemalarının Şubat ayında, vergi iadelerinin ise Mart ayında ödeneceği öğrenildi. Böylece çalışanların ücretlerine önümüzdeki iki ay ‘İade ve zorunlu tasarruf dopingi’ gelmiş olacak.

Şubat ayında ödenecek nema miktarlarının henüz kesinleşmediği, ancak çalışanlara geçen yıl aldıkları nemanın yaklaşık iki katı kadar nema ödeneceğinin tahmin edildiği öğrenildi. Hazine, ödeyeceği nemanın miktarını belirlemeye çalışırken, Maliye yetkilileri de Şubat ayındaki nema ödemesinden sonra Mart ayında da ‘vergi iadesi’nin ödeneceğini söylediler. Bu ay vergi iadesine konu olacak belgelerin toplanıp kendilerine ulaşmasından sonra, ödenecek miktarın belli olacağını kaydeden Maliye yetkilileri, işverenlerin Mart ayında ödeyecekleri vergiden iade miktarlarını mahsup edeceklerini, böylece işverenlerin de ödemeleri Mart ayında çalışanlara yapacaklarını söylediler.

Hazine yetkilileri, ilgili Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının hazırlandığını, ancak nema oranının ay ortasında belli olacağını tekrarlarken, geçen yıl yüzde 236 olarak saptanan nema oranının bu yıl daha yüksek çıkmasını beklediklerini söylemekle yetindiler.

ORAN BELLİ DEĞİL

Bilgi veren, başka bir yetkili ise geçen yıl nema oranına baz olan göstergenin ‘enflasyon oranı’ olarak değiştirildiğini hatırlatarak, 1997'de enflasyon yüksek çıktığı için nema oranlarının da yüksek çıkacağını söyledi. Aynı yetkili geçen yıl yüzde 236 olan oranın bu yıl 300'e çıkmasını beklediklerini kaydederek, ‘‘300 olmasa da yüzde 280'i mutlaka bulur’’ dedi. Yetkililer bu yıl toplam nema ödemeleri için yaklaşık 125 trilyon liralık bir harcamanın tahmin edildiğini kaydettiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!