Kritik Moody's kararı bu gece açıklanacak

Güncelleme Tarihi:

Kritik Moodys kararı bu gece açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2016 11:54

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye değerlendirmesini bu gece gerçekleştirecek. Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede notlayan iki kuruluştan biri olan kurumdan gelecek karar öncesi yerli ve yabancı analistler görüşlerini paylaştı. İşte o yorumlar...

Haberin Devamı

Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri. Moody's'in kredi notunu aşağı çekmesi Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Reuters'a göre bankacılar Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesini ana senaryo olarak beklemeseler de bu gelişme piyasalarda satış baskısı yaratmayı sürdürüyor. Piyasalarda genel beklenti darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan kredi derecelendirme kuruluşunun gözden geçirmeyi 5 Ağustos'ta tamamlamak yerine bir miktar daha beklemesi yönünde.

Kredi derecelendirme kuruluşları her ne kadar not gözden geçirmeleri için yılbaşında bir takvim açıklasalar da gelişmelere göre bu takvim dışında da not kararı açıklayabiliyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla notlayan diğer kuruluş ise Fitch.

EKONOMİSTLER NE DEDİ?

Kritik Moodys kararı bu gece açıklanacak

ASH: GÖSTERGELER OLDUKÇA SAĞLAM

Reuters’a konuşan Nomura Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'nin büyüme borçluluk ve benzeri makro göstergelerinin oldukça sağlam olduğuna dikkat çekerek, "Kurumsal güçlülük darbe gibi objektif olmayan kriterlere dayalı bir varsayımla kredi notunun çöp seviyesine düşmesi subjektif bir karar olacaktır" dedi ve Tayland'da darbe yaşanmasının dahi bir yatırım yapılabilir notun kaybedilmesine neden olmadığını hatırlattı.

TL'DE SERT YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Bloomberg’in görüşlerine başvurduğu finansal danışmanlık şirketi Brown Brothers Harriman’ın Gelişen Ülkeler Stratejisti Win Thin ise dolarla ilgili bir yorumda bulundu ve kredi notu kırılması gelmesi durumundan şu anda 3 sınırında devam eden dolar/TL kurunun 3,10 seviyesine tırmanacağına işaret etti.

"YORUM YAPMAMASINI BEKLİYORUM"

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Ben bu aksam yorum yapılmamasını ve hükûmetin reform paketinde alacağı önlemlerin takip edileceği ve 30-60 işlem günü içinde bir karar yayımlanmasını bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

Haberin Devamı

"SERT FON ÇIKIŞLARI OLUR"

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, “Darbe girişimi sonrası politik öngörülebilirliğin zayıflaması, yaşanan olaylar nedeniyle yüksek finansman ihtiyacının ortaya çıkma ihtimali ve uluslararası likiditeye erişimin zayıflayabileceği nedenleri ile Türkiye’nin notunu çöp seviyesine düşerebileceğini açıkayan Moody’s ayrıca, ülke notuna bağlı olarak, derecelendirdiği 17 Türkiye bankasını negatif incelemeye almıştı. Darbe girişiminin ekonomi ve dış finansmana olan etkilerinin takip edilmesi ve kararın bir sonraki toplantıya ertelenmesi yüksek ihtimal olsa da kararda politik gelişmelerin ekonominin önüne geçmesi ile bir indirim ihtimalide yok değil. Şu anda Türkiye’ye yatırım yapılabilir not veren kuruluşlar Fitch ve Moody’s. Yabancı yatırım fonlarıdan bazıları en az iki yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan ülkelere yatırım yapamıyor. İki kurumdan birinin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesi durumunda Türk varlıklarından çıkış çok sert olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"NOTUN KORUNMASINI BEKLİYORUZ"

Integral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, “Moody’s sene içerisinde üç takvim günlü belirler ve genellikle ikisinde kredi notu ya da görünümüne ilişkin güncellemesi hakkında açıklamada bulunur. Aynı zamanda ülkemizde gerçekleşen  15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye’nin notunu olası  bir indirime gidilmek üzere 30-90 gün arası izlemeye alan Moody’s’in ekonomik ve mali verileri incelemek için daha zamanı olduğunu düşünüyoruz. Aceleci davranmak istemeyen Moody’s not güncellemesi hakkındaki kararı Eylül ortası – Ekim ayına bırakabilir ya da normal takvimine göre 2 Aralık’ta da kararını duyurup, raporunu yayınlayabilir. Bu nedenle bugün Moody’s ‘in kredi notu eylemi açıklamasını beklemiyoruz. Yatırım yapılabilir seviyenin en alt seviyesinde olan yabancı para cinsinden kredi notumuzun bugünkü ve bir sonraki güncellemesinde koruyacağını düşünüyoruz. Moody’s ‘in bugün açıklama yapmaması piyasalarda etki yaratmayabilir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

"FARKLI SENARYOLAR VAR"

XTB Foreks Araştırma Müdürü Arzu Toktay, “Moody’s 18 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin Baa3 olan mevcut notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını açıklamıştı. Teknik olarak, karar için bir ila üç ay arasında bir süre belirleyen kurum 05 Ağustos toplantısında ülke notunda indirime gitmeyebilir. Ancak açıklamalarda son gelişmelerin büyüme tarafındaki beklentileri aşağı çektiği, yapısal reformların geciktiği, hükümet ve özel sektör yurt dışı borçlanma bağımlığının risk oluşturduğu yönünde uyarılarını tekrarlayabilir. Moody’s in 05 Ağustos toplantısında ülke notunu değiştirmeyip ekonomik gelişmeleri takip edeceğini açıklaması ve kırılganlıklara karşı uyarılarını tekrarlaması piyasalarda geçici de olsa bir rahatlamaya yol açabilir. Bu senaryo içerisinde Dolar/TL paritesinin 50 günlük hareketli ortalaması olan 2,95 seviyesine doğru gerileyeceğini düşünüyoruz. Kötü senaryo ve not indirim kararı durumunda ise Türkiye emeklilik fonlarının ülkeye yatırımı için gerekli olan iki derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir not koşulunun birini kaybetmesi anlamına geldiğinden negatif. Bu şartlar altında piyasalarda satış baskısının artması ve Dolar/TL’sının 20 Temmuz zirvesi olan 3,09 seviyesi ve üzerini hedeflemesi kaçınılmaz. Son ve en iyi senaryoda Moody’s notu korur ve hiç açıklama yapmaz ise kurum gelişmelerden memnun ve mevcut durum korunacak algısı yaratacağından paritenin 15 Temmuz öncesi seviyelere “2,90 altı” gerileyeceğini düşünüyoruz” dedi. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!