Ne Ofer, ne kofer tanırdım, ayıptır

Güncelleme Tarihi:

Ne Ofer, ne kofer tanırdım, ayıptır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 02:12

Hükümet, Galataport, Kuşadası ihalesi ve Tüpraş’ta hisse satışı konusunda Meclis’e hesap verdi. CHP’nin Galataport, Kuşadası ihalesi ve Tüpraş hisse satışıyla ilgili gensoru önergesi dün TBMM’de reddedildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eleştirileri yanıtlarken, ‘Kuşadası Limanı özelleştirildiğinde ÖİB bana bağlı değildi. O zaman ne Ofer, ne kofer tanırım. Ayıptır yahu’ dedi.

Haberin Devamı

CHP ve Anavatan Partisi’nin sert eleştirilerine yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Morgan Stanley’in Tüpraş’ın 14.76’lık hissesinin satışına fiyatı yüksek bulduğu için girmediğini açıkladı. Tüpraş için ‘Bu hisse satılmasaydı sıfıra gidecekti’ diyen Unakıtan, Galataport ihalesi için ise ‘Bilseydim kendi adıma girerdim’ diyen Rahmi Koç’a ‘Yatıyla Yeni Zelanda açıklarında, nerden bilecek’ göndermesi yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında CHP tarafından verilen gensoru önergesinin gündeme alınması dün TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Unakıtan, Hükümeti şöyle savundu:

İMKB ONAY VERDİ:

Tüpraş hisselerinin satışı kanun ve mevzuata uygun, son derece başarılı bir işlem. SPK’ya bildirilmiş, İMKB izin ve onay vermiştir. ÖİB 1995’den bu yana her yıl, borsada işlem yapmak için ÖYK’dan karar alır. Bu çerçevede ÖYK ÖİB’e 1 katrilyonluk işlem yapma izni verdi. Petrol Ofisi’nin yüzde 25 hissesi, Tofaş, Arçelik, Petkim  hisseleri, THY’nin yüzde 23.5 halka arzı bu yetkiyle satılmıştır. 14.76 satış ta bu yetkiye istinaden yapılmıştır.

Haberin Devamı

450 MİLYON FAZLA:

Tüpraş’ın yüzde 51’i 4 milyar 140 milyon dolara satıldı. Bugün tamamının değeri 4 milyar 140 civarında. Bu rakam yönetim hissesinin bedelidir. Yüzde 51 yerine yüzde 55 olsaydı da aynı para verilecekti. Devletin kasasına 450 milyon dolar daha koyduk. İki idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı reddedildi. Eğer ÖİB 14.76’yı ayrı olarak satmasaydı bu sıfır fiyata gidecekti.

20 BAKAN UĞRAŞTI:

Salı Pazarı limanı (Galataport) özelleştirmesiyle 15 hükümet, 20 bakan uğraştı. Yavru muhalefet partisinin genel başkanı ‘isim babası benim’ diyor. Ecevit hükümetinin 29 Nisan 2002 Bakanlar Kurulu toplantısında projenin Galataport projesi olarak adlandırılmasına karar verilmiş. İsim babası o bakanlar kuruludur.

KUŞADASI’NDA YOKTUM:

Kuşadası’nda ihale yapılırken Galataport için söz vermişiz; ne kadar çirkin birşey. Kuşadası ihalesi yapılırken ÖİB bana bağlı değildi. Ben o zaman ne Ofer, ne kofer tanırım. Ayıp oluyor. Birlikte memnuniyetle çalıştığım eski bakan arkadaşımızın bana çamur atar mahiyette soru sorması beni çok üzdü. Allahaşkına ne belge varsa gelin açıklayın. Açıklamayan iddialarının altında kalmaya mahkumdur.

Haberin Devamı

KUŞLAR UÇMUYORDU:

Kuşadası limanını verdik de ne oldu. Eskiden kuşlar bile uçmuyor, gemi gözükmüyordu. Bugün Kuşadası’na 10 gemi geldi. Değişimin önünde durmayın biz bile        kurtaramayız.

Baykal: Aorttan girdiniz milletin kanını alıyorsunuz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM’de gensoru tartışılırken, konuşmasına AKP’lilerin, ‘Yalan’ diye bağırmasına tepki gösterdi. Baykal, laf atan vekile, ‘Hayatı boyunca  yalan söylememiş birine bunu söylemeye hakkın yok. Haddini bil’ dedi. Baykal, şunları söyledi: ‘Kuşadası ihalesinde, yönetmelikle hukuksuzluk yapıldı. İhaleyi alan işadamı, ‘Yönetmelik iptal olursa yasa çıkartılır’ dedi. Bu önceden temel bir işbirliği olduğunu net olarak gösteriyor. Türkiye’nin bunca işadamı arasından sadece Kuşadası kahramanı, Tüpraş’ın 14.76’sının borsada toptan satışının yapılacağını öğreniyor. Bürokrasi tarihinde görülmemiş bir hızla işlemler tamamlanıyor ve talep karşılanıyor. Bu olayla ilgili sorular, Yüce Divan’da hesap verenlere sorulanlardan çok daha ağır sorulardır. Başbakan, yolsuzlukla mücadele ediyormuş, damardan girmişler. Ne damardan girmesi, aorttan girerek milletin kanını alıyorsunuz.’

Haberin Devamı

Galataport’ta iade yok dosyasında eksik vardı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Galataport İhalesi ile ilgili dosyanın Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) geri gönderildiği haberlerini değerlendirirken, ‘Geri gönderme yok. Bazı ilave bilgiler istemişler, hepsi o’ dedi. Yıldırım, PTT’nin 165. kuruluş yıldönümü dolayısıyla genel müdürlükte düzenlenen törene katıldı. Burada gazetecilerin, ‘Galataport İhalesi ilgili dosyasının DPT’ce ÖİB’ye gönderilerek şikayetlerini ilettiği haberleri doğru mu?’ sorusuna, ‘Geri gönderme yok. Bazı ilave bilgiler istemişler, hepsi o. Bu da yeni değil. 15 gün önce gerçekleşen bir şey’ karşılığını verdi. Yüksek Planlama Kurulu’nun (YPK) sekretaryasını yürüten Devlet Planlama Teşkilatı tarafından, ‘usul eksikliği’ nedeniyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iade edilen Galataport ihale dosyasının, eksikliklikleri giderilerek hemen yine YPK’ya sunulacağı öğrenildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından YPK’ya sunulan, Galataport ihalesiyle ilgili dosyanın, usul eksikliğinin giderilmesi için Özelleştirme İdaresi’ne verildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, DPT’nin Galataport ihalesini  geri gönderilmediğini, üç noktadaki eksikliklerin gidderilmesi istediğini söyledi. Kilci, DPT’nin istediği ve eksik olan bilgilerin tamamlanarak dosyanın teslim edileceğini açıkladı. Kilci, DPT’nin bulduğu üç eksikliği ise; fizibilite, bakan onay formu ve alıcı şirketin adres ve tebligat bilgileri diye sıraladı.

Haberin Devamı

Mumcu: Baskı yaptılar yolsuzluğa direndim

ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, TBMM’de gensoru tartışmaları sırasında şu değerlendirmeyi yaptı: ‘Üç olay var, aynı şahıslar ve bir dizi yalan var ortada. Şüpheden öteye belgelerimiz var. Bakanlığım boyunca da bu yolsuzluga direndim. Herşeyi açıklamaya ve ispat etmeye de hazırım. Yalnız, belgeler bu beyefendilerin elinde. Sayın Bakan’a soruyorum. Kuşadası ihalesi aşamasında daha Galataport süreci açılmadan Galataport için de aynı gruba söz verdiniz mi? Bugün parmak üstünlüğü dolayısıyla hesabı sorulamıyor olabilir ancak bu üstünlük kalkınca hesabı sorulacaktır. Cezası çok ağır olacaktır. İstanbul benim aşkım diyen bir başbakan tarafından İstanbul’un tarihine ihanet edilmiştir. Bu meseleden kaçış yok. Vicdanınız sizinle beraber gelecek ve birgün size hesap soracak. Bu işlerden sebeplendiğini düşünen herkese soruyorum. Sebeplendikleriniz sizin olsun, halen geri dönme imkanı var, gelin yanlıştan dönün.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!